Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Ondanks spin Xfinity-zege voor Ty Gibbs in Charlotte

Zes starts in de Xfinity-series en twee overwinningen. Het resultaat voor de 18-jarige kleinzoon van teameigenaar Joe Gibbs. Ook in Charlotte was Gibbs in de slotfase een klasse apart. Voor Daniel Hemric eindigde de wedstrijd wederom in een grote teleurstelling.


2021 Joe and Ty Gibbs
De jeugdige Ty Gibbs met Opa en Teambaas Joe. Maar voor velen is het nu al duidelijk. De jongeling die Senna bewondert gaat een hele grote worden.

Tekst:Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Ondanks spin Xfinity-zege voor Ty Gibbs in Charlotte
Op de Daytona Roadcourse behaald Ty Gibbs eerder dit seizoen zijn allereerste zege in de Xfinity-series. Twintig ronden voor het einde van de wedstrijd kreeg Gibbs de leiding definitief in handen. Zelfs een spin in het tweede wedstrijdsegment kon hem niet van de zege weerhouden. In een direct duel om de kop wist hij Chase Briscoe te verslaan. De Ford-rijder was in een fel duel met Gibbs verwikkeld maar verloor daarbij de controle en viel naar de zesde plek terug. Ty bood achteraf zijn excuses aan maar achteraf bleek dat beide auto's geen contact met elkaar gemaakt hadden.

2021 Gibbs Burton Cindric Ty Gibbs in gevecht met Harrison Burton en Austin Cindric.

Ty Gibbs "Ik was echt niet van plan om hem van de baan af te rijden. Ik wilde gewoon tegen hem racen. Dit was niet mijn intentie."Voor Briscoe betekende het zijn eerste Xfinity-start dit seizoen. "Frustrerend aldus de SHR-rijder. Voor Daniel Hemric eindigde de wedstrijd andermaal in een grote teleurstelling. De Toyota-rijder domineerde in de eerste wedstrijdhelft en reed 105 ronden aan de leiding en na acht jaar racen in de drie TOP NASCAR-series moet hij het nog steeds zonder overwinningen stellen. Met nog 85 ronden te gaan werd Hemric voor de eerste maal door Chase Briscoe gepasseerd. Maar de zaken verergerde toen onder neutralisatie één van zijn banden door de pitlane rolde. Hemric viel daardoor naar de 27e plek terug maar wist zich voor een tweede maal in de Top 10 te nestelen. Bij een herstart 14 ronden voor het einde ging het opnieuw mis voor Hemric. Een crash maakte een einde aan zijn optreden. Hemric wist zelfs beide wedstrijdsegmenten op zijn naam te schrijven. Wel won Hemric beide wedstrijdsegmenten.


2021 Gibbs Herbst Cindric
Gibbs, Herbst en Cindric in duel.


In de drie Top NASCAR-series maakte Hemric in totaal 187 starts(Cup. Xfinity en Trucks) maar de Toyota-coureur moet het nog steeds zonder overwinningen stellen. Voor het eerst kon er net zoals in het pre-pandemie tijdperk weer op vrijdag en zaterdag getraind en gekwalificeerd worden. De pole ging naar Riley Herbst terwijl Chase Briscoe zich als tweede wist te kwalificeren. De enige serieuze crash deed zich in de 150e ronde van de wedstrijd voor toen Ryan Sieg bij het uitkomen van de pits hard door de auto's van Josh Berry en Brett Moffitt werd geraakt.
Winnaar Gibbs na afloop: " Ik wil aan Chase en zijn crew zeker mijn excuses aanbieden. Ik heb hem niet geraakt maar geholpen dat hij de controle kwijt was. Ik wil gewoon sorry tegen ze zeggen. Dit is belangrijker dan deze overwinning. Het was gewoon geweldig en ik wil ook gewoon de fans bedanken die er weer waren."

Chase Briscoe concludeerde dat het contact gewoon het resultaat was van twee keiharde racers die er keihard voor gingen. "Aan het einde voelde het aan dat we toch de verkeerde afstellingen gemaakt hadden. Ty zou me hoe dan ook gepasseerd hebben. Maar na zoveel ronden aan de leiding gelegen te hebben is dit wel frustrerend."


2021 Ty Gibbs
Zes starts twee overwinningen.

Uitslag Alsco Uniforms 300 Charlotte
1. Ty Gibbs Toyota 200 ronden
2. Austin Cindric Ford 200 ronden
3. Brandon Brown Chevrolet 200 ronden
4. Tyler Reddick Chevrolet 200 ronden
5. Chase Briscoe Ford 200 ronden
6. Ty Dillon Chevrolet 200 ronden
7. Brandon Jones Toyota 200 ronden
8. Jeb Burton Chevrolet 200 ronden
9. Jeremy Clements Chevrolet 200 ronden
10. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet