Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Chase Elliott wint ingekorte regenwedstrijd COTA. Nieuwe mijlpaal voor Chevrolet

Men kan niet zeggen dat de roadcourse-overwinning van Chase Elliott onverwacht komt maar op Austin was er weinig voorspelbaar. Voordat Elliott naar COTA kwam had hij op de roadcourses tien overwinningen op zijn naam staan. De EchoPark Texas Grand Prix werd de zesde nadat de NASCAR-organisatie besloot om veertien ronden eerder dan gepland af te breken. Omdat de baan geheel onder water stond werd het voor de rijders gewoon te gevaarlijk. Het merk Chevrolet behaalde een nieuwe mijlpaal in de Cup-series.

2021 Elliott 2
Er viel in de slotfase in COTA weinig meer te racen.

Tekst:Willem J. Staat
Foto's": NASCAR

Chase Elliott wint ingekorte regenwedstrijd COTA. Nieuwe mijlpaal voor Chevrolet
Chase Elliott behaalde op COTA zijn allereerste seizoensoverwinning. Maar het betekende ook een bijzondere mijlpaal nl. de 268e voor het team van Hendrick Motorsports. Op de eeuwige ranglijst staat het team van Rick Hendrick nu gelijk met Petty Motorsports, de organisatie van Richard Petty, dat eveneens over een gelijk aantal overwinningen beschikt. Voor Chevrolet betekende het tevens de 800e Cup-overwinning. Samen met Rusty Wallace beschikt Elliott over een gelijk aantal overwinningen op de roadcourses.

2021 droge fase
In de openingsfase zag het er nog aardig uit en het beloofde misschien een droge wedstrijd te gaan worden.

Chase Elliott: " Ik heb nog nooit eerder in de regen gewonnen. Dit is wel erg "cool" Trots op het team dat we bleven knokken. Aan het begin van de dag waren we niet erg goed. Maar ik bleef mijzelf pushen en wij brachten enkele goede veranderingen aan en ik denk dat we aan het slot van de wedstrijd over dezelfde snelheid als onze concurrenten beschikten."

Een week na de viervoudige overwinning in Dover pakte de Hendrick Motorsports-organisatie een dubbeloverwinning op COTA. Op het moment dat de wedstrijd in de 54e ronde werd afgebroken bevond Kyle Larson zich in tweede positie. Vanwege de zware regenval was het onverantwoord om de wedstrijd nog te continueren.

2021 COTA
Kyle Busch voert een groepje auto''s aan en vol bezette tribunes in Texas.

In de 25e ronde werd de wedstrijd voor de eerste maal met een Code Rood onderbroken. Omdat Michael McDowell in het verkeer plotseling vertraagde reed Martin Truex Jr. keihard bij hem binnen. En tot overmaat van ramp reed in een kettingreactie ook nog eens Cole Coster bovenop de gestrande Toyota van Truex Jr. Custer raakte daarbij de vangrails aan de linkerkant van de baan. Vervolgens vatte de Ford ook nog eens vlam. Custer wist zich snel uit de auto te bevrijden. Vervolgens werd de wedstrijd met Code Rood onderbroken en werden de "jet dryers" de baan opgestuurd.

2021 Start Cota Herstart in de regen met Joey Logano op kop. Er is overigens ruimte genoeg.

Cole Custer na een bezoek aan het medisch centrum: " Het deed gelukkig niet zoveel pijn als ik verwachtte. Maar je kon gewoon totaal niets zien. Eigenlijk rolde ik op het achterste gedeelte alleen maar naar beneden. Ik voel me wel een beetje gefrustreerd dat de wedstrijd zo eindigde." De auto's van Custer en Truex Jr. waren te beschadigd om de wedstrijd te continueren. Maar in de 19e ronde was er al een soortgelijk tussen Kevin Harvick en Bubba Wallace geweest. Harvick was laaiend op de NASCAR-organisatie. Op sommige zaken had de SHR-rijder wel een punt, op andere wat minder. Feit is dat de NASCAR-organisatie voor de regenwedstrijden wel wat kleine veranderingen zoals ruitenwissers en achterlichten moet aanbrengen c.q. aanpassen. Dit was wel de grootste kritiek.

2021 Elliott
De auto van Chase Elliott werd in de regen steeds beter.

De bandenkeuze voor de wedstrijd was eveneens een moeilijk verhaal. Slicks of regenbanden? Om de juiste keuze te nemen werd er voor de start een verplichte ronde door de pitlane gereden zodat rijders en teams de juiste keuze konden maken. Vrijwel alle teams kozen voor slicks en Austin Cindric nam vroegtijdig de leiding. De regen werd echter intensiever en degenen die voor slicks gekozen hadden kwamen voor regenbanden naar binnen. Overigens was dit de tweede wedstrijd dit seizoen waarvoor rijders zich mochten kwalificeren. De pole ging naar Tyler Reddick en de eerste voor een team van Richard Childress op een roadcourse. De laatste maal gebeurde dit op Watkins Glen in 1996. Tyler Reddick: " In mijn carriere zijn roadcourses een uitdaging en ik heb er hard aan gewerkt om dit te verbeteren. Mijn deelname aan de Xfinity-wedstrijd op zaterdag heeft me hierbij wel geholpen. Fantastisch om te zien dat het harde werken met een pole beloond werd."

2021 COTA winnaar
Chase Elliott heeft zich als een echte roadcourse specialist in de Cup ontwikkeld.

Uitslag EchoPark Grand Prix Texas
1. Chase Elliott Chevrolet 54 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 54 ronden
3. Joey Logano Ford 54 ronden
4. Ross Chastain Chevrolet 54 ronden
5. A.J. Allmendinger Chevrolet 54 ronden
6. Chase Briscoe Ford 54 ronden
7. Michael McDowell Ford 54 ronden
8. Alex Bowman Chevrolet 54 ronden
9. Tyler Reddick Chevrolet 54 ronden
10. Kyle Busch Toyota 54 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet