Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Kyle Busch geeft de concurrentie een lesje op COTA

Voor de eerste maal reed de NASCAR Xfinity-series op COTA. De trainingen werden gekenmerkt door wisselvallige weersomstandigheden. In de 46 ronden tellende wedstrijd reed Kyle er 36 aan de leiding en behaalde zijn 98e overwinning in de Xfinity-series. In totaal heeft Busch maar liefst 217 NASCAR-zeges op zijn CV staan. (MEN's Cup, Xfinity en Trucks) A.J. Allmendinger eindigde in de Kaulig Chevrolet als tweede.

2021 Start 2
Start van de allereerste Xfinity-wedstrijd op COTA. Kyle Busch nam direct de kop.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Kyle Busch geeft de concurrentie een lesje op COTA
Kyle Busch kan niet alleen linksom maar ook rechtsom de overwinning behalen. Op het 20 bochten tellende COTA was de JGR-Toyota-rijder dominant. Gemakkelijk was het echter niet voor Busch. De afgelopen week begon Kyle weer last te krijgen van in 2015 opgelopen letstel. Kyle Busch: "Ik heb de afgelopen week bij de CNC/Carbon-jongens wel om hulp geschreeuwd. Ze hebben me dit weekend wel geholpen om mij weer in de auto op mijn gemak te voelen." M.a.w. de zitting in de cockpit werd aan zijn wensen aangepast.

2021 Start achteraan De start vanaf een ander standpunt op COTA gezien.


Ross Chastain verving dit weekend Joe Graf Jr. in de No 7 Chevrolet en kwalificeerde zich zelfs als tweede. Helaas was de vreugde van korte duur want Chastain crashte al in de eerste ronde en moest met een gebroken as opgeven. Daniel Hemric had in de openingsfase eveneens de nodige versnellingsbakproblemen die hem naar de laatste plek terugzonden. Net na een neutralisatie voor Boris Said kwam hij naar binnen.

JR Motorsports-coureur Noah Gragson kende met zijn Chevrolet in de trainingen al de nodige problemen. In de slotfase van het eerste wedstrijdsegment begaf zijn Chevy motor het en de JR Motorsports-coureur werd als 36 en laatste geklasseerd. Miguel Palado die op de Daytona Roadcourse een Top 10 resultaat behaalde keerde op COTA eveneens weer terug in de serie. Versnellingsbakproblemen verziekten zijn wedstrijd echter.

2021 Busch 1
Kyle Busch was op COTA oppermachtig.

Ook op COTA speelden strategieën een belangrijke rol. A.J. Allmendinger schreef met de Kaulig Chevrolet het eerste wedstrijdsegment op zijn naam terwijl Justin Haley door een uitgekiende strategie het twee op zijn naam wist te schrijven. Ter voorbereiding van de MEN's Cup-wedstrijd zondag namen zes Cup-rijders aan de wedstrijd deel waaronder AustIN Dillon, Ross Chastain, Cole Custer, Tyler Reddick en Austin Dillon.

Op elf seconden achterstand eindigde A.J. Allmendinger als tweede achter Kyle Busch. Daarachter volgden Justin Allgaier, Kevin Harvick (BJ McLeod Motorsport), en Austin Cindric.Met een tweede plek in het eerste wedstrijdsegment en een achtste plek bezorgde Tyler Reddick het team van Jordan Anderson Racing (No31) waardevolle punten.Sinds Daytona slaagde men er weer in om zich voor een wedstrijd te kwalificeren. Kyle Busch heerste ook in het laatste wedstrijdsegment en was ondanks zijn handicap een klasse apart.

2021 Winnaar COTA
2021 De 98e Xfinity-zege op COTA. Nog maar twee van de honderd verwijderd.

Uitslag Pitboss 250 COTA
1. Kyle Busch Toyota 46 ronden
2. A.J. Almendinger Chevrolet 46 ronden
3. Justin Allgaier Chevrolet 46 ronden
4. Kevin Harvick Ford 46 ronden
5. Austin Cindric Ford 46 ronden
6. Harrison Burton Toyota 46 ronden
7. Cole Custer Ford 46 ronden
8. Tyler Reddick Chevrolet 46 ronden
9. Justin Haley Chevrolet 46 ronden
10. Jeb Burton Chevrolet 46 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet