Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Will Power opent eerste testdag Indy 500 met snelste tijd. VeeKay 15e

De eerste testdag in aanloop naar de Indy 500 volgende week leverde voor Penske-coureur Will Power de snelste tijd op. Rinus VeeKay sloot deze eerste dag met een 15e tijd af. Vanwege regen in de ochtend moesten de sessies wat ingekort worden. Van de Penske-fractie viel wel te horen dat men zich beter op haar gemak voelde met de set-up van de auto dan vorig jaar op de Speedway. Velen tippen VeeKay en de jonge generatie voor een goede klassering in de Indy 500. Een stelling die door Juan Pablo Montoya de grond werd ingeboord.


2021 VeeKay
De voorbereidingen naar de Indy 500 zijn begonnen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

2021 Bitcoin bolide
Een rustig begin in de voorbereiding naar de Indy 500 van VeeKay


Will Power opent eerste testdag Indy 500 met snelste tijd. VeeKay 15e
Twee voormalige Indy 500 winnaars die op de openingsdag de snelste tijd lieten noteren. Bovenaan de timesheets prijkten de namen van drie voormalige Indy 500 winnaars, Will Power, Ryan Hunter Reay en Takuma Sato. Sage Karam, die alleen de Indy 500 rijdt, liet de vierde tijd noteren. Voor 2021 werd het reglement voor de Speedway iets aangepast. Vrijwel alle teams moeten het onderste gedeelte van de voorvleugel opvullen met een soort schelpachtig opvulstuk. Dit verhoogt de neerwaartse druk en vermindert de afhankelijkheid van de voorvleugel wat tot meer inhaalmanoeuvres moet leiden. In het verleden klaagde men dat er teveel "single-file" ofwel achter elkaar gereden werd. Oud 2014 NTT Indycar-series kampioen Will Power denkt dat we op de wedstrijddag nog meer actie zullen zien.

2021 Penske tow
Een Penske "tow" tussen McLaughlin en Pagenaud.

Will Power: "Dit is wel veelbelovend: "Het toevoegen van nog meer downforce zal zeker helpen bij het racen. Ik denk dat we volgende week "Old School" Racing zullen gaan zien waarbij de voorste drie constant van positie zullen gaan wisselen omdat je nu zo dichtbij kunt volgen. Voor de fans gaat dit mooi worden." Op de openingsdag legde Power de meeste ronden af (87). In totaal werden er 2369 ronden afgelegd. Tijdens de openingssessie was Graham Rahal de snelste man en liet 223. 449 mph. noteren. De enige die niet door de rookie/herhalingstest heenkwam was RC Enerson. De veteranen JR Hildebrand en Stefan Wilson slaagden met glans. Vandaag krijgt RC Enerson alsnog de kans om de rookietest te voltooien.

2021 Will Power Will Power snelste man op de openingsdag.

In de top 10 maar liefst zes voormalige Indycar winnaars. "De jeugd werd even de mond gesnoerd" schreef een toonaangevende krant. Simon Pagenaud, Scott Dixon, Tony Kanaan (alle drie voormalig winnaar) waren goed voor een zesde, achtste en tiende tijd. Juan Pablo Montoya keerde sinds 2017 weer terug op de Speedway en liet de 12e tijd noteren. Montoya vuurde richting de jeugd alvast een waarschuwingsschot af. " Ten eerste heb je 200 ronden voor de boeg en dan moet je maar afwachten wat er gebeurt. En hoeveel van die jonge gasten hebben eigenlijk de Indy 500 de laatste jaren gewonnen? Ik denk dat die vraag nu al beantwoord is. Heb ik een kans? Absoluut, geen twijfel mogelijk" aldus een zelfverzekerde Montoya. Alexander Rossi was in 2016 op 26-jarige leeftijd mogelijk een uitschieter.

2021 Montoya
Montoya geeft de nieuwe generatie weinig kans om dit jaar de Indy 500 te winnen.

Ryan Hunter Reay: " Ik ben ervan overtuigd dat er veel talent in het startveld zit maar deze plek is ook een eerbetoon aan de veteranen. Takuma Sato: " Je moet de wedstrijd gewoon onder controle houden. De kwalificatie is hier enorm belangrijk." De teamgenoten Ed Carpenter en Conor Daly gaven elkaar een "tow" waarbij ze bij de "tow-speeds" de snelsten waren. Niet echt een verrassing eigenlijk. Verder waren Jack Aitken (F2) en Kevin Magnussen gisteren eveneens op de Brickyard als toeschouwer aanwezig.

2021 Drukte Pitlane
De eerste werkdag zit erop.

2021 Tijden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet