Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Martin Truex Jr.super dominant in "retro" Darlington weekend

Het traditionele Darlington retro weekend werd voor dit jaar van september naar mei verschoven. In de Goodyear 400 behaalde Martin Truex Jr. in de JGR Toyota zijn derde seizoenszege. Truex Jr. is de enige coureur die tot nu toe drie overwinningen wist te behalen. Kyle Larson eindigde in de Hendrick Motorsports-Chevrolet Camaro als tweede. Kyle Busch reed na bandenproblemen in de openingsfase een schitterende wedstrijd en kwam als derde over de eindstreep.


2021 Start Darlington
Start van de jaarlijkse Retro voorstelling op Darlington. Bijna iedereen rijdt met een prachtig retro kleurenschema.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2021 Bill Elliott
Na Dale Jr. zaterdag gave Bill Elliott met zijn Ford Thunderbird een demo.

2021 Leonard Wood
De befaamde Ford van David Pearson gerund door de beroemde Wood Brothers met Leonard Wood aan het stuur. Unieke beelden van auto's die we onze lezers niet wilden onthouden.

Martin Truex Jr. super dominant in "retro" Darlington weekend
Een super dominante voorstelling van Martin Truex Jr. op Darlington. De JGR-Toyota-rijder stak met kop en schouders boven de rest van de concurrentie uit. In de 293 ronden tellende wedstrijd reed hij er 248 op kop. Vorig jaar werd er vanwege COVID-19 zelfs driemaal op Darlington met verschillende configuraties gereden. Dit jaar reed men op een verscherpte versie en met een kleinere achterspoiler waardoor men over iets minder neerwaartse druk beschikte. Brad Keselowski was één van de weinige rijders die niet over een retrokleurenschema beschikte maar mocht voor de tweede achtereenvolgende maal vanaf pole vertrekken.

2021 Bubba Wallace
Eerbetoon van Bubba Wallace aan de in het verleden vaak verguisde Wendell Scott. Nu in ere hersteld en een Hall of Famer.

De Penske-rijder viel al vrij vroeg in de wedstrijd met wegliggingsproblemen terug. Voor Aric Almirola werd het een slecht weekend. Zijn auto werd door de TC tweemaal achtereen afgekeurd. Het betekende dat hij achteraan moest starten. Voor Almirola duurde de wedstrijd niet langer dan zes ronden. Een tik van Ricky Stenhouse Jr. was voldoende om Almirola's wedstrijd voortijdig te beëindigen. Na de eerste twaalf wedstrijden van dit seizoen staat hij in de tussenstand van het kampioenschap als 28e genoteerd.

2021 Cole Custer
Cole Custer zette Moederdag in het zonnetje. Het bracht hem geen geluk.

Flinke burnout
In de 12e ronde volgde de herstart terwijl Kyle Busch Keselowski voor de tweede maal wist te passeren. Vervolgens werd Busch in de 21e ronde door zijn JGR teamgenoot Martin Truex Jr. gepasseerd en ging vrijwel direct in de rondte. Een flinke burnout met verbrand rubber zorgde ervoor dat Busch al vroeg voor verse Goodyear sloffen naar binnen moest. Er volgde vrijwel direct een "competition caution" Bij de herstart in de 30e ronden namen Martin Truex Jr. en Kevin Harvick direct het commando. Dertig ronden later volgde de eerste pitstopcyclus waarbij Tyler Reddick kortstondig de leiding erfde. Om zijn banden te sparen besloot Ross Chastain niet naar binnen te gaan. Nadat Truex Jr. de cyclus als winnaar had afgesloten verloor de Ganassi-rijder zelfs terrein. Achter Truex Jr. volgden Denny Hamlin, Joey Logano, Ryan Blaney, Chase Elliott, William Byron en Alex Bowman.

2021 Larson Dillon Buesher Kyle Larson heeft zich losgereden van Austin Dillon en Chris Buescher.
 
Bij aanvang van het tweede segment namen de JGR-rijders Truex Jr. en Denny Hamlin direct de leiding. Vervolgens werd Cole Custer(SHR Ford) door Anthony Alfredo(Front Row Motorsports Ford) geraakt en ging de muur in. Het volgende slachtoffer was Kurt Busch(zonder throwback schema) die door Bubba Wallace werd aangetikt. Daarbij vatte de onderkant van de Monster Energy Ganassi Chevrolet Camaro kortstondig vlam. Andermaal een pech weekend voor de Ganassi-rijder.

Bij de herstart in de 115e ronde nam Denny Hamlin kort de leiding maar het duurde niet lang voordat zijn teamgenoot Martin Truex Jr. opnieuw orde op zaken stelde en deze overnam.Omstreeks de 140e ronde begon de volgende pitstopcylus. Vier ronden later kwam Truex Jr. naar binnen waarvan Chris Buescher, Kevin Harvick en Christopher Bell kort profiteerden door aan de leiding te rijden. Penske-coureur Brad Keselowski moest inmiddels voor de tweede maal met een lekke band naar binnen.

2021 Publiek
De Amerikaanse vaccinatie-strategie werpt zijn vruchten af. De mensen kunnen op afstand weer naar de wedstrijden.

Laatste wedstrijdsegment
Het laatste wedstrijdsegment werd eigenlijk volledig door Martin Truex Jr. beheerst. De JGR-Toyota moest alleen voor zijn reguliere stop kort zijn positie prijsgeven. In de 240e ronde moest Kyle Busch zijn tweede plek aan naamgenoot Larson prijsgeven. De Hendrick Motorsports-rijder wist na een opgelopen tijdstraf eerder in de wedstrijd veel terrein goed te maken en begon in de slotfase op P2 duidelijk bij de Toyota van Truex Jr. aan te kloppen. In de 255e kwam Larson voor zijn laatste stop naar binnen. Truex Jr. volgde een ronde later.Pech voor Austin Dillon en Joey Logano. Beiden werden wegens te snel rijden in pitlane bestraft.

Direct na zijn laatste stop nam Truex Jr. opnieuw de leiding terwijl Larson "in het verkeer" goede zaken deed door de aansluiting bij de Toyota te behouden. Er volgde in de slotfase een adembenemend moment toen hij in een poging om het contact met Truex Jr. niet te verliezen tussen de auto's van Tyler Reddick en Ryan Newman dook. Beide concurrenten verbijsterend achterlatend. Het mocht niet baten. Martin Truex Jr was op Darlington super dominant en een klasse apart. Voor Truex Jr. betekende het zijn tweede overwinning hier sinds 2016. De wedstrijdsegmenten werden in 2017 ingevoerd en Truex Jr. is de eerste rijder die alle segmenten en de wedstrijd op Darlington op zijn naam wist te schrijven.

2021 Martin Truex  Jr
Martin Truex Jr. een klasse apart op Darlington.

Uitslag Goodyear 400 Darlington
1. Martin Truex Jr. Toyota 293 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 293 ronden
3. Kyle Busch Toyota 293 ronden
4. William Byron Chevrolet 293 ronden
5. Denny Hamlin Toyota 293 ronden
6. Kevin Harvick Ford 293 ronden
7. Chase Elliott Chevrolet 293 ronden
8. Ryan Blaney Ford 293 ronden
9. Chris Buescher Ford 293 onden
10.Ryan Newman Ford 293 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet