Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Justin Allgaier wint Xfinity Darlington. Dubbeloverwinning voor JR Motorsports

De wedstrijden op Darlington staan dit weekend volledig in het teken van de prachtige retrokleurenschema's zowel in de Xfinity als in de MENs Cup. Darlington staat ook wel bekend als de baan die moeilijk te temmen valt. De beslissing viel in de slotfase toen Allgaier zich in de laatste tien ronden met de strijd om de kop begon te bemoeien. De achtste en laatste neutralisatie(met één ronde verlenging) leverde een shoot-out voor de eindzege op. Daarbij nam Allgaier direct de kop en behaalde zijn tweede Xfinity-zege dit seizoen. Eerder dit jaar won de JR Motorsports-coureur ook al op Atlanta. Tevens betekende het zijn 16e Xfinity-zege.


2021 Start Darlington 1
Start van de Steakhouse Elite 200 in Darlington.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2021 Dale Jr 1
Dale Jr. mocht met een legendarische Chevrolet even het veld aanvoeren.


Justin Allgaier wint Xfinity Darlington. Dubbeloverwinning JR Motorsports
Een prachtig begin van het NASCAR-weekend op Darlington waar Dale Earnhardt Jr. met de prachtige 1977 Chevrolet Nova van zijn vader enkele ronden lang het veld mocht aanvoeren voordat er werkelijk gestart werd. Een iconische auto die toen nog van het startnummer 8 voorzien was. Eerder deze week had Jr. aangekondigd op 11 september a.s. in Richmond zijn jaarlijkse Xfinity-wedstrijd te rijden. De auto betekent een eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag op de TwinTowers 20 jaar geleden.

2021 Dale Full

Dale Jr. met de prachtige 1977 Chevrolet Nova van zijn legendarische vader.

2021 11 Sept
Op 11 september a.s. komt Dale Jr. in Richmond met deze Chevrolet Camaro in actie.

Het eerste wedstrijdsegment kwam op nam van Austin Cindric te staan die al snel de leiding had genomen. De wedstrijd kende al vroeg twee neutralisaties waarbij diverse deelnemers de muur raakten. Na de tweede herstart profiteerde Noah Gragson en passeerde de Penske Mustang van Austin Cindric. Aan het einde van het eerste wedstrijdsegment raakte Matt Mills de muur waardoor onder neutralisatie gefinisht werd.

2021 Cindric Gragson
Austin Cindric in gevecht met Noah Gragson.

Daniel Hemric won de race in de pitlane en kwam als eerste weer terug de baan op. Hemric bleek over behoorlijk veel snelheid te beschikken en wist afstand van zijn achtervolgers te nemen totdat een spinnende Jesse Little voor een tweede neutralisatie zorgde. Een klapband beëindigde voortijdig een indrukkende run van Tommy Joe Martins. Na de herstart moest Hemric met bandenproblemen naar binnen waarvan A.J. Allmendinger profiteerde en met zijn Kaulig Chevrolet de leiding nam. De beide JGR-teamgenoten Brandon Jones en Ty Gibbs hadden best wel even een momentje maar bleven gelukkig op de baan. Het tweede segment kwam op naam van Harrison Burton nadat hij in de allerlaatste ronde Allmendinger van P1 wist te verdringen. Ook Noah Gragson ging nog aan de Kaulig-rijder voorbij.

2021 Riley Herbst
Riley Herbst in het overbekende kleurenschema van teambaas Tony Stewart begin millenniumjaren.

Direct bij aanvang van het laatste wedstrijdsegment nam Burton de kop terwijl Noah Gragson(JR Motorsports) met zijn Chevrolet de Toyota-rijder al snel wist te passeren. Daarachter maakte Ty Gibbs(JGR Motorsports) behoorlijk veel indruk door Josh Berry van de derde plek te verdringen.Ook SHR-rijder Riley Herbst had een prachtig duel met Gibbs waarbij hij bijna van de baan spinde. Toen Gray Gaulding in de slotfase spinde betekende dit één van de laatste neutralisaties. Josh Berry had daarna een ongelofelijk snelle herstart die abrupt werd afgebroken toen Joe Graf crashte. Kort na de voorlaatste herstart spinde Ryan Vargas. Het betekende dat de wedstrijd met één ronde verlengd werd. In tegenstelling tot enkele andere deelnemers besloot Allgaier niet meer voor verse Goodyears naar binnen te gaan.

De JR Motorsports-coureur nam direct de leiding en versloeg zijn teamgenoot met een voorsprong van slechts 0.422 secs. In de Top 4 bevonden zich maar liefst drie JR Motorsports Chevrolets. Voor zowel Ty Gibbs als Austin Cindric werd het een slechte dag in Darlington. Gibbs werd tweemaal betrapt op te snel rijden in de pitlane en Cindric crashte in de allerlaatste ronde. Voor de als vierde geëindigde Noah Gragson werd het echter een uitstekende dag, reed 40 ronden aan de leiding en mocht de U$ 100.000 Dash for Cash bonus in ontvangst nemen. Volgende week mogen Justin Allgaier, Josh Berry, Brandon Jones en Noah Gragson in Dover om de Dash for Cash bonus strijden.

Update: De Auto van Noah Gragson werd bij de technische nacontrole afgekeurd omdat er zich bewegende componenten in de wielophanging bevonden en dit is niet toegestaan. Daarmee maakt Gragson geen aanspraak op U$ 100.000 Dash for Cash bonus. Deze gaat nu naar A.J. Allmendinger die als 12e eindigde. Ook mag Gragson volgende week niet aan de Dash for Cash bonus deelnemen. Zijn plek wordt nu door A.J. Allmendinger ingenomen.

2021 Justin 2 Tweede seizoenszege van Justin Allgaier.

Uitslag Steakhouse Elite 200
1. Justin Allgaier Chevrolet 148 ronden
2. Josh Berry Chevrolet 148 ronden
3. Brandon Jones Toyota 148 ronden
4. Noah Gragson Chevrolet 148 ronden
5. Daniel Hemric Toyota 148 ronden
6. Jeremy Clements Chevrolet 148 ronden
7. Michael Annett Chevrolet 148 ronden
8. Brett Moffitt Chevrolet 148 ronden
9.Ryan Sieg Ford 148 ronden
10. Alex Labbe Chevrolet 148 ronden

2021 Justin Allgaier
Allgaier winnaar met een retrokleurenschema van JR Motorsports. Passender kon het niet vandaag.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet