Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Kyle Busch bezorgt zichzelf verjaardagscadeau in Kansas

De naam van de wedstrijd in Kansas? Buschy McBusch Race 400. Treffender kon het niet. Zeker niet als je Kyle Busch heet en ook nog eens afgelopen zondag je 36e verjaardag vierde. Onder leiding van zijn nieuwe crewchief Ben Beshore behaalde Busch in Kansas zijn 58e NASCAR Cup-overwinning. Tevens was het de eerste dit seizoen voor de JGR-rijder.


2021 Start
Start van Buschy McBusch in Kansas


Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Kyle Busch bezorgt zichzelf verjaardagscadeau in Kansas
Voor de jarige Kyle Busch werd het tijd om weer eens een overwinnng te behalen. Zaterdagavond won hij in Kansas al een wedstrijd van de NASCAR Camping World Truck Series. Zondag stond de No.18 JGR Toyota Camry eindelijk weer eens in Victory Lane. Bij een herstart met nog twee ronden te gaan nam Busch definitief de leiding en behaalde met een voorsprong van 0.336 secs. zijn allereerste seizoenszege.Een glimlachende Kyle Busch: "Een fantastische dag om de M&M Camry aan kop te zetten en schitterend om iedereen alweer zo vroeg in Victory Lane te zien en de punten onze kant uit te laten vallen. Het valt me net in dat dit de Buschy McBusch wedstrijd was en een Busch won. Wat wil je eigenlijk nog meer?"

2021 Harvick Elliott
Chase Elliott in gevecht met Kevin Harvick.Eindelijk eens een goed resultaat voor SHR Racing.


Het werd een dramatisch einde voor de Kyle Larson show. De Hendrick Motorsports-rijder reed er in de 267 ronden tellende wedstrijd er maar liefst 132 aan de leiding. Bij de laatste herstart schoof hij eigenlijk naar achteren en maakte na de laatste groene vlag contact met de Penske Ford Mustang van Ryan Blaney. De twee auto's begonnen te glijden, raakten de muur, kwamen buiten de "groove" waardoor Busch kon profiteren en door zijn teamcollega Martin Truex Jr. naar voren gepusht werd.

De op verse banden rijdende Fords van Kevin Harvick en Brad Keselowski openden in de allerlaatste ronde de jacht op Martin Truex Jr. en eindigden resp. als tweede en derde achter Busch. Keselowski, vorige week nog winnaar op Talladega, reed in de eerste 80 ronden er ruim 72 op kop. Achter de Top 3 volgden Matt DiBenedetto en regerend kampioen Chase Elliott, gevolgd door Truex Jr. Tyler Reddick, Chris Buescher, William Byron en Austin Dillon. Hoewel Kyle Larson voor het merendeel van de wedstrijd aan de leiding had gelegen was hij enorm teleurgesteld. Hij werd als 19e geklasseerd.

Kyle Larson: "Ik was terug in derde positie en plande om Ryan Blaney zo goed mogelijk te pushen, maar ik deed dit gewoon te hard en wij gingen allebei de muur in. Ik wilde hem alleen maar helpen om naast Busch te blijven en mijzelf een goede kans te geven. Ik pushte gewoon te hard. Het was de eerste maal dat ik mij bij een herstart achter iemand bevond. Maar voor een volgende keer heb ik ervan geleerd."

2021 KES
Derde plek voor Brad Keselowski.

In de 267 ronden tellende wedstrijd waren er in de eerste 167 nauwelijks incidenten. De neutralisaties kwamen alleen voor de twee wedstrijdsegmenten die door Busch en Larson gewonnen werden. De laatste 20 ronden echter telden drie neutralisaties. Dit betekende dat er in de pitlane de nodige cruciale beslissingen genomen moesten worden. Uiteindelijk wist tweevoudig kampioen Busch zijn auto op kop te houden en maakte op het juiste moment de juiste move. Deze zege gaf zijn crew een moral boost voor de komende wedstrijden want tot nu toe wistenBusch en zijn crew in tien wedstrijden slechts twee Top 5 resultaten te behalen.
Voor Kevin Harvick was het zijn beste seizoensresultaat toe nu toe: "Het ging een beetje op en neer vandaag. Met de afstellingen verrichtte de crew fantastisch werk en beschikte over de juiste strategie. Aan het einde beschikten we over betere banden dan de concurrentie maar het werd wel behoorlijk agressief. We wisten dit in een goed resultaat te vertalen." aldus Harvick.

Denny Hamlin leek voor zijn eerste seizoenszege te gaan en nam bij een herstart 32 ronden voor het einde de leiding maar raakte zeven ronden later de muur, kreeg een klapband en raakte nogmaals de muur. Voor Hamlin betekende het einde verhaal voor dit weekend. Volgend week rijdt de Cup op Darlington.

Kyle Busch: "Als je qua overwinningen tijdelijk droog staat wordt je neerslachtig en ga je zeker twijfelen daarbij optellend het begrip dat je het eigenlijk nog steeds kunt. Maar je moet gewoon doorgaan, doorrammen en je aandacht naar voren schuiven"

2021 Busch

Uitslag Buschy McBusch
1. Kyle Busch Toyota 267 ronden
2. Kevin Harvick Ford 267 ronden
3. Brad Keselowski Ford 267 ronden
4. Matt DiBenedetto Ford 267 ronden
5. Martin Truex Jr. Toyota 267 ronden
6. Tyler Reddick Chevrolet 267 ronden
7. Chris Buescher Ford 267 ronden
8. Tyler Reddick 267 ronden
9. William Byron Chevrolet 267 ronden
10. Austin Dillon Chevrolet 267 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet