Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

FIA WEC: Kobayashi bezorgt Toyota eerste hypercar-pole, Porsche op pole in GTE-Pro

210430 WEC quali Kobayashi
Kamui Kobayashi behaalde de eerste WEC-pole in het hypercar-tijdperk

Nadat de LMP2's zowel tijdens de 'Prologue' eerder deze week als tijdens twee van de drie vrije trainingen het snelste waren, eindigden de beide Toyota-hypercars in de kwalificatie voor de FIA WEC-race op Spa-Francorchamps toch bovenaan en voorkwamen daarmee een blamage voor de organisatie, al is het laatste woord in deze aangelegenheid nog niet gesproken. Kamui Kobayashi gaat met een tijd van 2:00,747 minuten in de nummer 7-Toyota de boeken in als de eerste WEC-pole-sitter in het hypercar-tijdperk. Filipe Albuquerque in de nummer 22-United Autosports-Oreca de snelste kwalificatietijd in de LMP2-klasse. In GTE-Pro reed Kévin Estre in de nummer 92-Porsche een nieuw kwalificatierecord op Spa en behaade daarmee de beste startplaats in de klasse. De GTE-Am-pole ging naar Ben Keating bij zijn eerste race-evenement met de TF Sport-Aston Martin.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WEC/Adrenal Media, Porsche/Jürgen Tap

Tegelijk met de komst van de hypercars veranderde de WEC-organisatie ook de procedure van de kwalificatie. Niet langer een gecompliceerd systeem met het gemiddelde van twee rijders per auto, inclusief wissel, en soms zelfs nóg een wissel als een gereden ronde niet snel genoeg was, of de tijd werd geschrapt vanwege de vermaledijde 'track limits', maar gewoon tien minuten, één rijder per auto en zo snel mogelijk. Al snel in de sessie zette Kobayashi zijn tijd neer, die genoeg bleek te zijn voor de pole-position met de nummer 7-Toyota (Conway/Kobayashi/López) terwijl land- en teamgenoot Kazuki Nakajima ruim een halve seconde tekort kwam en daarmee de nummer 8-Toyota (Buemi/Nakajima/Hartley) als tweede kwalificeerde.



Daarachter, op 1,6 seconde, reed Albuquerque de nummer 22-United-Oreca (Hanson/Scherer/Albuquerque) naar de derde tijd algemeen en de pole-position in de LMP2-klasse, gevolgd door de Alpine-hypercar (voorheen Rebellion-LMP1) van Negrāo/Lapierre/Vaxivière. Nyck de Vries reed in de G-Drive-Aurus (Rusinov/Colapinto/De Vries) de tweede tijd in LMP2 en de vijfde tijd algemeen, voor de Racing Team Nederland-Oreca (Van Eerd/Van der Garde/Van Uitert), waarin Van der Garde de kwalificatie voor zijn rekening nam. Het Nederlandse team staat daarmee tevens op de pole-position voor de nieuwe Pro-Am-klasse als aparte divisie in LMP2.

210430 WEC quali United
Filipe Albuquerque krijgt de complimenten van United-teambaas Richard Dean voor de LMP2-pole

Robin Frijns kwalificeerde de WRT-Oreca (Frijns/Habsburg/Milesi) als tiende in de klasse. "Ik had me wel een knal-ronde", grapte hij, "maar we hebben geen snelheid op het rechte stuk, we komen 10 km/u tekort." Een plaats daarachter reed Alex Brundle de Inter Europol-Oreca (Schmiechowski/Brundle/Van der Zande) naar de elfde plaats in de klasse. "We komen nog wat snelheid tekort, we zoeken naar grip", verklaarde Van der Zande, waarop Frijns via de WEC-WhatsApp-groep van AUTOSPORT.NL direct reageerde: "Wij hebben wel grip, we kunnen wat wisselen." Nog een plaats verderop kwalificeerde Tatiana Calderón de Richard Mille-Oreca (Visser/Flörsch/Calderón) als 13e.

210430 WEC quali Porsche
Kévin Estre reed met de nummer 92-Porsche een nieuw kwalificatierecord

In GTE-Pro was de pole voor Kévin Estre in de nummer 92-Porsche (Estre/Jani) met een tijd van 2:11,219 minuten. Daarmee was de Fransman ruim een seconde sneller dan Miguel Molina in de nummer 52-AF Corse-Ferrari (Serra/Molina), die nog een keer aan de bak moest, nadat zijn eerdere rondetijd geschrapt was vanwege 'track limits'. Richard Lietz kwalificeerde de nummer 91-Porsche (Lietz/Bruni) als derde, gevold door Alessandro Pier Guidi in de nummer 51-Ferrari (Pier Guidi/Calado).

210430 WEC quali Keating
Ben Keating behaalde met de TF Sport-Aston Martin de GTE-Am-pole

De GTE-Am-pole was voor Ben Keating met een tijd van 2:14,660 minuten in de TF Sport-Aston Martin (Keating/Pereira/Fraga), die ruim een seconde sneller was dan Paul Dalla Lana in de Aston Martin Racing-Aston Martin (Dalla Lana/Farfus/Gomes). De derde tijd was voor Andrew Haryanto in de nummer 88-Dempsey-Proton Racing-Porsche (Haryanto/Seefried/Piccariello). In de andere Dempsey-Proton-Porsche (Ried/Evans/Campbell) was teambaas Christian Ried minder fortuinlijk: hij crashte al na drie minuten op de Raidillon, wat voor de eerste rode vlag in de sessie zorgde. Kort na de herstart ging het mis voor Egidio Perfetti in de Team Project 1-Porsche (Perfetti/Cairoli/Pera), op dezelfde plek en vrijwel op dezelfde wijze als eerder Ried.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet