Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Spectaculaire Talladega zege Brad Keselowski

Ondanks schade aan zijn Ford Mustang wist Brad Keselowski de GEICO 500 op spectaculaire wijze te winnen. De Penske-rijder reed slecht één ronde op kop die telde en dat was de laatste. Er was even een schrik moment toen zijn collega Joey Logano in de beginfase na een touché crashte en hoog de lucht inging. Logano bleef ongedeerd. Wel had Roger Penske zijn rijders na een verknalde Daytona 500 op het hart gedrukt om er op Talledega geen zooitje van te maken.


2021 Race 1 2
Keselowski reed in de wedstrijd nauwelijks op kop.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Spectaculaire Talladega zege Brad Keselowski
Nadat Ford-collega Matt DiBenedetto de onderste rij had verlaten klom Keselowski met een duidelijke aanloop naar voren en kon de rest van het startveld achter zich laten en behaalde zijn 35e Cup-overwinning. De eerste dit seizoen en de zesde op Talladega. Daarmee kwam Keselowski op gelijke hoogte met Jeff Gordon een Dale Earnhardt Jr. die hier ook zes zeges boekten. De negende verschillende winnaar in elf wedstrijden overigens. Toen de onderste rij zich in de laatste ronde opende zei Brad tegen hemzelf "Vrolijk Kerstfeest".

2021 Joey Gase Dit kleurenschema betekende een eerbetoon aan Davey Allison die in 1993 bij een helicopter ongeluk om het leven kwam. Het bracht Joey Gase geen geluk helaas.
 
Brad Keselowski: "De gehele race had ik een paar kansen om de leiding te nemen maar ik bleef denken man hou je auto tot het einde heel" Wij zijn er hier zo dichtbij geweest en het leek erop dat het hier de laatste jaren niet wilde komen. Ik heb het hier vier jaar zonder moeten doen maar het is leuk om nu nummer zes te krijgen.Ik had nooit kunnen dromen dat ik hier op gelijke hoogte met Jeff Gordon of Dale Earnhardt Jr. zou komen Bijzonder want die jongens zijn echte legendes. Ik ben trots op mijn team. In het begin van de wedstrijd bij een aanrijding betrokken, mijn team repareerde het en ik kon gewoon door blijven racen. Mijn crewchief Jeremy Bullins had er gewoon veel vertrouwen in.In de 173e ronde vertelde ik hem dat ik voor vier nieuwe banden naar binnen wilde komen en hij zei "Ga je gang". En dit heeft uiteindelijk veel geholpen."

2021 Race 2
Matt DiBenedetto had met het team van de Wood Brothers weer geen geluk.


HMS-coureur William Byron eindigde als tweede en behaalde in tien wedstrijden acht top 10 resultaten. Daarachter volgde Daytona 500 winnaar Michael McDowell gevolgd door Kevin Harvick, Matt Di Benedetto, Kaz Grala, Tyler Reddick, Austin Dillon, Ryan Blaney en Cole Custer.In de met drie ronden verlengde wedstrijd behield Matt DiBenedetto de leiding en ontdekte Keselowski achter hem om een run van Ryan Blaney te blokkeren. Een forse duw van McDowell bracht Keselowski aan de leiding. Een teleurgestelde Matt Di Benedetto na afloop: "Onze dag zal komen."

Aan het eind van het eerste 60 ronden durende segment had Joey Logano een vrij korte dag. Een agressieve push van Ricky Stenhouse Jr. dwong Denny Hamlin van zijn lijn af. Daardoor raakte Hamlin Logano's rechter achterkant waardoor Logano de lucht inging, vervolgens op zijn dak belandde en weer op vier wielen terechtkwam. Bij het stuiteren op de baan raakte Logano's hoofd wel de rolbeugel.

2021 Elliott Harvick
Chase Elliott en Kevin Harvick in gevecht.

Joey Logano: "Niemand heeft hier schuld aan. Het is een product van deze wedstrijd. Tegelijkertijd waardeer ik het om in een auto te rijden die door Team Penske zo veilig mogelijk is gemaakt. Ik kan er over napraten en weer gaan. Wel had ik geluk dat ik niet werd gerucht toen ik mij in de lucht bevond."

Bij het einde van het tweede segment was er ook het nodige vuurwerk.Martin Truex Jr. tikte Hamlin van achteraan aan die vervolgens de muur raakte. Truex Jr. ging zijwaarts en zo raakten de Hendrik Motorsports teamgenoten Alex Bowman en Chase Elliott er ook bij betrokken wat een kettingreactie uitlokte.

De auto van Bowman kon niet binnen de vereiste zes minuten gerepareerd worden en moest opgeven. Hij werd als 38e geklasseerd. Het betekende dat Hamlin, de leider in de tussenstand van het kampioenschap als 32e geklasseerd werd. Elliott kon zijn weg vervolgen en werd als 24e geklasseerd. Debutant Harrison Burton die zich met zijn Toyota regelmatig in de kopgroep bevond eindigde als 24e.2021 Keselowski 1
Brad Keselowski kwam met zijn zesde zege op Talladega op gelijke hoogte met Dale Jr. en Jeff Gordon.

Uitslag GEICO 500 Talladega
1. Brad Keselowski Ford 191 ronden
2. William Byron Chevrolet 191 ronden
3. Michael McDowell Ford 191 ronden
4. Kevin Harvick Ford 191 ronden
5. Matt DiBenedetto Ford 191 ronden
6. Kaz Grala Chevrolet 191 ronden
7. Tyler Reddick Chevrolet 191 ronden
8. Austin Dillion Chevrolet 191 ronden
9. Ryan Blaney Ford 191 ronden
10. Cole Custer Ford 191 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet