Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Alex Bowman verslaat dominante Denny Hamlin in Richmond

Van de 400 ronden tellende wedstrijd van de Toyota Owners reed Denny Hamlin er ruim 207 aan de leiding. Uiteindelijk was het Hendrick Motorsports-coureur Alex Bowman die hem in de slotfase wist te verslaan. Bowman kon na afloop alleen maar zijn hoofd van vreugde schudden.


2021 Trruex Hamlin
Denny Hamlin en Martin Truex Jr. Toyota was sterk op Richmond maar slaagde er niet in om te winnen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Alex Bowman verslaat dominante Denny Hamlin op Richmond
Tijdens een herstart met nog minder dan tien ronden te gaan nam Bowman voor de eerste maal de leiding en wist vervolgens nog gemakkelijk van Hamlin weg te rijden. Met een marge van slechts 0.371 secs. behaalde de 27-jarige Bowman zijn eerste seizoensoverwinning, tevens de derde in zijn carrière en de allereerste op een short track oval. In negen wedstrijden tot nu toe kende de NASCAR MEN's series acht verschillende winnaars.

Winnaar Alex Bowman: "Eerlijk gezegd waren we vandaag hier vreselijk op de korte runs. We herstartten als derde en ik had zoiets als we hier met een solide Top 5 weg komen dan zullen we wel goed zijn. Eigenlijk hebben we vandaag wel veel overwonnen. Ik weet niet of crewchief de druk omhoog gedaan had maar ik had op Richmond nog nooit zoveel grip gehad. " Ook kreeg Bowman nog een tijdstraf vanwege te snel rijden in de pitlane."


2021 Harvick Reddick
De Chevrolets van Tyler Reddick en Kevin Harvick in gevecht.


Gezien het feit dat Hamlin de gehele dag enorm sterk geweest was, werd het toch wel een bijzonder moeilijke tweede plek voor de JGR Toyota-rijder. Hamlin stelde beide wedstrijdsegmenten veilig en was er eigenlijk van overtuigd dat hij zijn eerste overwinning kon behalen. Bowman verknalde de party in de slotfase.


2021 Indy 2
Rouw bij Hamlin's sponsor FedEx vanwege de schietpartij in Indianapolis.

Met acht top vijf resultaten in de eerste negen wedstrijden van dit seizoen vestigde Hamlin wel een all time record overigens. En Hamlin moet het nog steeds zonder overwinning stellen. Danny Hamlin: "We gingen aan het einde gewoon niet goed van start. Het enige wat ik kon doen was om de banden nog wat op te warmen maar de 48(Alex Bowman) hadden die laatste ronden gewoon iets meer en ik kon hem gewoon niet meer vasthouden. Toen hij die positie verwierf was de weg voor ons afgesloten. Prachtig werk van de Fedex crew. Maar eerst en vooral willen we aan de verschrikkelijke tragedie in Indianapolis denken. Onze gedachten zijn bij hen."

2021 Indy 1
Stay strong wordt fedexstrong

In het laatste wedstrijdgedeelte reed Penske-coureur Joey Logano 49 ronden aan de leiding en het zag er naar uit dat hij met Hamlin zou gaan uitmaken wie deze wedstrijd ging winnen. Voor Logano zat er niet meer dan een derde plek in. Achter hem volgden Hamlin's teamgenoten Christopher Bell en Martin Truex Jr. die beiden in totaal ook nog eens 108 ronden op kop reden.

2021 Kevin Harvick
Ditmaal geen goed resultaat voor Kevin Harvick in Richmond. Net zoals in de F1 loopt het bij SHR voor geen meter.

Met een zesde plek behaalde Aric Almirola zijn beste seizoensresultaat, gevolgd door William Byron(Hendrick Motorsports), Kyle Busch(JGR), Matt DiBenedetto(Wood Brothers) en Austin Dillon(RCR).Het venijn van deze wedstrijd zat hem vooral in de staart. Joey Logano: "De veranderingen in de afstellingen van Bowman's laatste stop deed hem gewoon lanceren. We zaten er met onze Shell Pennzoil Mustang zo dichtbij en wilden richting Victory Lane. Ik ging laat in de wedstrijd nog aan Denny Hamlin voorbij en we genoten van ons duel. Het was fun. Wel heb ik er de pest over in dat ik zo dichtbij de overwinning zat."Met zijn tweede plek leidt Hamlin overigens wel het kampioenschap en heeft een voorsprong van resp. 81 en 82 punten op Martin Truex Jr. en Joey Logano.


2021 Alex Bowman
Onverwachte zege voor Alex Bowman

Uitslag Toyota Owners 400 Richmond
1. Alex Bowman Chevrolet 400 ronden
2. Denny Hamlin Toyota 400 ronden
3. Joey Logano Ford 400 ronden
4. Christopher Bell Toyota 400 ronden
5. Martin Truex Jr. Toyota 400 ronden
6. Aric Almirola Ford 400 ronden
7. William Byron Chevrolet 400 ronden
8. Kyle Busch Toyota 400 ronden
9. Matt DiBenedetto Ford 400 ronden
10. Austin Dillon Chevrolet 400 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet