Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Peter Kox maakt na enkele jaren pauze comeback met Reiter-KTM in nieuwe GT2-klasse

210413 KTM 3
Afgelopen weekeinde was Peter Kox al succesvol met de KTM X-Bow GT2 op de Red Bull Ring

Meldden we vanmorgen de deelname van Rik Breukers als enige Nederlander in de GT World Challenge Europe op Monza, in de nieuwe Fanatec GT2 European Series, die eveneens komend weekeinde in Italië van start gaat, is de Nederlandse inbreng honderd procent groter: met Michael Vergers en Peter Kox komen er twee Nederlandse rijders aan de start. Vergers rijdt met een Porsche 911 GT2 RS, ingezet door het Litouwse Speed Factory-team, die hij deelt met Aurelijus Rusteika uit Litouwen. Kox komt in actie met een KTM X-Bow GT2 van True Racing by Reiter Engineering, zijn teamgenoot is de Duiters Rupert Atzberger. Na Vergers sprak AUTOSPORT.NL ook met Kox.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

"Afgelopen zondag nog", lacht Kox als antwoord op de vraag wanneer hij eigenlijk voor het laatst geracet heeft. "Maar de keer daarvoor was inderdaad een tijdje geleden, dat moet 2018 geweest zijn." Destijds was Kox nauw betrokken bij het GT3-project met de Honda NSX en reed ook zeer regelmatig in de Verenigde Staten. "Misschien was dat toen wel tandje teveel, ook met al dat heen en weer vliegen", zegt hij terugblikkend. "Dan reden we het weekeinde in Europa een twaalfuursrace en dan zat ik op maandagochtend om acht uur alweer in de auto om te testen op Mid-Ohio."

210413 Kox
Peter Kox: "Misschien was dat een tandje teveel"

"Het racen vind ik nog steeds prachtig, maar alles eromheen, het reizen, daar had ik wel een beetje genoeg van", vervolgt de Eindhovense rijder. "Wat dat betreft komt die hele coronatoestand voor mij wel een beetje goed uit, want het reizen is allemaal veel meer ontspannen geworden. Zoals nu ook: ik rijd deze week gewoon rustig met mijn eigen auto naar Monza, geen stress en hectiek met vliegen en wachten."

Op Monza rijdt Kox met een KTM X-Bow GT2, die wordt ingezet door het team van Hans Reiter uit het Zuid-Duitse Kirchanschöring onder de vlag van True Racing by Reiter Engineering. Afgelopen weekeinde hadden Kox en zijn Duitse teamgenoot Rupert Atzberger al een geslaagde generale repetitie met de nieuw KTM: bij de seizoensstart van de TCM (Touring Car Masters Austria) op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg wonnen ze samen de één-uursrace, terwijl Atzberger solo rijdend de beide sprintraces op zijn naam schreef.

210413 GT2 Kox
Op de Red Bull Ring kenden Kox en Atzberger afgelopen weekeinde een geslaagde generale repetitie

Kox is zeer te spreken over de nieuwe KTM: "Het is een prima auto geworden, heel degelijk en relatief gemakkelijk te rijden, zodat ook 'gentlemen drivers' er prima mee uit de voeten kunnen. Daarmee past hij perfect binnen de filosofie van de GT2-serie. Bovendien kan hij snel en zonder problemen worden omgebouwd naar een andere configuratie, bijvoorbeeld om in de Creventic-serie te kunnen meerijden in de GTX-klasse."

Kox' teamgenoot Atzberger is een echte amateurrijder. "Dat is ook precies wat Stépane Ratel met deze klasse beoogt", legt hij uit. "Voor veel 'gentlemen drivers' is het niveau in GT3 al te hoog geworden. Met GT2 wil hij weer terug naar de basis, amateurrijders die een teamgenoot zoeken die niet jonger mag zijn dan 30 jaar en maximaal de zilveren status van de FIA mag hebben. En zo kwam ik voor dit verhaal in beeld." Overigens is Kox niet de enige prominente rijder die komend weekeinde in Monza met een KTM in actie komt. Ook oud-F1-coureur, DTM-kampioen en tweevoudig Le Mans-winnaar Hans-Joachim Stuck, op 1 januari 70 jaar oud geworden, maakt een comeback en rijdt samen met de Oostenrijker Kris Rosenberger, eerder rallykampioen in zijn eigen land en ook bekend van historische races en rally's, alsmede van de gelijknamige keten van snelwegrestaurants in de Alpenrepubliek.

210413 KTM 2
De KTM X-Bow GT2

En wat doet Kox verder zoal nog? "Ik heb nog steeds een LMP3-auto en het volledige equipment, maar op dit moment niet echt een vast omlijnd programma daarvoor", verklaart hij. "Maar als er een geïnteresseerde partij komt, dan kan ik zo de hele zaak draaiend hebben. En daarnaast ben ik sinds afgelopen jaar betrokken bij een bedrijf in de verhuur van boten. Dat is een voor mij heel nieuwe activiteit waar ik heel veel plezier in heb. Kijk maar eens op jachthuren.nl." Maar allereerst richt Kox zich dus op het komende raceweekeinde op Monza. De nieuwe KTM X-Bow GT2 is met successen in de 12H Mugello en het afgelopen weekeinde op de Red Bull Ring tot nu toe nog ongeslagen. En als het aan Kox ligt, blijft dat zo!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet