Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Michael Vergers met Porsche 911 GT2 RS Clubsport in GT2-première Monza

210413 Vergers Porschw
De Porsche 911 GT2 RS Clubsport van Speed Factory, waarmee Michael Vergers komend weekeinde op Monza racet

Meldden we vanmorgen de deelname van Rik Breukers als enige Nederlander in de GT World Challenge Europe op Monza, in de nieuwe Fanatec GT2 European Series, die eveneens komend weekeinde in Italië van start gaat, is de Nederlandse inbreng honderd procent groter: met Michael Vergers en Peter Kox komen er twee Nederlandse rijders aan de start. Vergers rijdt met een Porsche 911 GT2 RS, ingezet door het Speed Factory-team, die hij deelt met Aurelijus Rusteika uit Litouwen. Kox komt in actie met een KTM X-Bow GT2 van True Racing by Reiter Engineering, zijn teamgenoot is de Duiter Rupert Atzberger. AUTOSPORT.NL sprak allereerst met Vergers.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Nadat er twee jaar geleden in het voorprogramma van de Total 24 Hours of Spa al een wedstrijd met Porsche 935/19's en 911 GT2 RS Clubsports verreden werd als een soort voorproefje viert aanstaand weekeinde in Monza de nieuwe GT2-klasse als geesteskind van GT-organisator Stéphane Ratel zijn echte racepremière. Twaalf auto's staan er op de inschrijflijst, waarbij de KTM X-Bow met vijf eenheden duidelijk de populairste propositie vormt. Er zijn ook drie Audi R8 LMS GT2's, twee Lamborghini Huracán Super Trofeo GT2's en elk één Ferrari 488 Challenge en de genoemde Porsche van Vergers.

"Wel apart dat er niet meer Porsches zijn ingeschreven, dat had ik eigenlijk wel verwacht, maar ik hoorde ook al dat veel eigenaren van zo'n auto er niet mee willen racen, omdat ze hem meer als belegging beschouwen", zegt Vergers. Hij was in 2019 als drivers' steward actief bij de wedstrijdleiding tijdens de genoemde Porsche-race in Spa. "Daar kreeg ik al een goede indruk van de auto's, dat zag er erg goed uit", aldus Vergers.

210413 Vergers Dubai
Vergers racete de afgelopen jaren regelmatig met een WRT-Audi tijdens de 24H Dubai

Hoe komt de Nederlander, die al jaren in Spanje woont, nu als rijder in de auto terecht? "Ik heb als rijderscoach al een tijdlang contact met Speed Factory, omdat twee van mijn rijders daar LMP3 rijden", legt hij uit. "Zo ontstond ook het contact met Aurelijus Rusteika, die met de GT2 wilde racen. Hij bleek ook een huis te hebben in Zuid-Spanje en zo zaten we niet zo ver van elkaar af. We hebben drie dagen getest, in Portimāo, Barcelona en Monza, hij gaat ook een simulator kopen en we hebben al een keer op de sim gereden. Voor mij wordt de training op vrijdag in Monza mijn eerste kennismaking met de auto, ik ben wel benieuwd."

Op de inschrijflijst voor de première van de GT2-klasse valt op dat Vergers weliswaar met Nederlandse nationaliteit, maar met Litouwse licentie is aangemeld. Hoe zit dat precies? "Het team heeft zijn thuisbasis in Valencia, maar ze willen er een beetje een Litouws tintje aan geven, een soort Team Lithuania", verklaart Vergers. "Vandaar dat ze ook graag wilden dat ik met Litouwse licentie zou rijden." Vooralsnog is voor Vergers alleen de deelname aan de seizoensstart van komend weekeinde op Monza gepland. "We moeten kijken of het klikt, maar als het bevalt, dan heb ik er zeker niets tegen om vaker in te stappen!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet