Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Martin Truex Jr. beëindigt zegereeks verschillende winnaars in Martinsville

Aan de zegereeks van verschillende winnaars in de Cup-series kwam zondag in Martinsville een einde. Martin Truex Jr. behaalde zijn tweede seizoensoverwinning door zijn JGR Teamgenoot Denny Hamlin in de slotfase te verslaan. Vanwege regen werd de wedstrijd op zaterdag na 42 ronden afgebroken en op zondagmiddag voortgezet. Ook moest de wedstrijd vanwege een enorme crash waarbij 15 deelnemers betrokken waren met een Code Rood onderbroken worden.


2021 Blaney Truex Jr
Ryan Blaney en Denny Hamlin reden gedurende lange tijd op kop maar gingen met lege handen naar huis.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Martin Truex Jr. beëindigt zegereeks verschillende winnaars in Martinsville
Martin Truex Jr. is dit jaar de eerste coureur die op Martinsville een tweede seizoenszege wist te behalen. De NASCAR Cup kent nu acht races zeven verschillende winnaars. Bij een herstart met nog 42 ronden te gaan passeerde Truex Jr. zijn JGR-teamgenoot Denny Hamlin. In vier races op Martinsville won Truex Jr. driemaal. In de herfst van 2019 won Truex Jr. op Martinsville en in 2020 won hij daar de openingswedstrijd. Eerder dit jaar won Truex Jr. voor de eerste maal op Phoenix International Raceway.


2021 Hamlin Truex Jr
Prachtig moment vijftien ronden voor het einde. Truex Jr. passeert zijn teamgenoot Denny Hamlin.

Gedurende de 500 ronden tellende wedstrijd waren de JGR Toyota 's supersterk. De JGR auto's reden maar liefst 305 ronden aan kop. Denny Hamlin reed 276 aan de leiding, Martin Truex Jr. 20 en Christopher Bell 9. De Penske Mustang van Ryan Blaney was eigenlijk de enige die de JGR Toyota 's een beetje weerstand te bieden. Daar kwam bij de laatste neutralisatie vijftig ronden voor het einde definitief een einde aan toen hij bij de pitstop over de luchtdrukslang heenreed en ook nog eens een airgun achter zich meesleepte. Bestraffing was onvermijdelijk en Blaney moest na de herstart als negentiende aansluiten en speelde met een elfde plek geen rol van betekenis meer. Wel schreef Blaney twee wedstrijdsegmenten op zijn naam.

2021 Massacrash
Kettingbotsingen op een kleine oval zijn een zeldzaamheid. Maar het gebeurde toch.

Massa carambolage zorgt voor Code Rood
Een massa carambolage 115 ronden voor het einde zorgde voor een Code Rood. En eigenlijk zijn dit soort kettingbotsingen een zeldzaamheid op de korte ovals. Een botsing tussen Kyle Busch en Chris Buescher was de reden voor het oponthoud. Dertien deelnemers konden de beide gestrande bolides niet meer ontwijken. Voor vijf deelnemers betekende het einde wedstrijd. Nadat de chaos was opgeruimd kon de wedstrijd na twintig minuten weer hervat worden.

2021 Crash
De chaos was compleet.

Het laatste wedstrijdsegment verliep overigens wat rustiger dan de zes vorige die de nodige confrontaties op de baan kende. Hamlin liet nog twee nieuwe banden monteren maar werd 15 ronden voor het einde door Martin Truex Jr. gepasseerd en moest uiteindelijk met een derde plek genoegen nemen. "Het begon donker te worden en toen kwam dit ding tot leven" grapte Truex Jr. na afloop.


2021 Hamlin pits
De allerlaatste pitstop leverde geen voordeel voor Denny Hamlin op.

Low budget team van Rick Ware in de Top 30
Het Low budget team van Rick Ware Racing dat op een zo'n goedkope mogelijke wijze elke week aan de wedstrijd deelneemt eindigde met vier auto's in de Top 30. En daarbij worden de Rick Ware auto's elke week overigens al snel nog eens op een ronde gereden......Het team zorgde zaterdagavond ook nog eens voor de nodige ophef toen de Australiër James Davison zijn teamgenoot Rick Ware in de rondte draaide. Radiocontact tussen de beide crews onthulde de nodige spanning. Davison liet overigens een aanbod varen om de Indy 500 te rijden. Voor ditzelfde bedrag kon hij een vijftiental races bij het Ware Low budget team rijden.

De Mexicaan Daniel Suarez kende na zijn fantastische optreden tijdens de dirt wedstrijd op Bristol vorige week minder geluk. Eigenlijk had hij als elfde moeten starten maar bij de technische nakeuring ontdekte men dat de strafgewichten aan de verkeerde kant van de auto geplaatst waren. Crewchief Travis Mack werd onmiddellijk voor één race verbannen en Suarez moest achteraan starten. Suarez had zelfs zicht op een Top 15 klassering maar werd met een brandende auto bij de massa carambolage uitgeschakeld.

2021 Triex Jr race
Martin Truex Jr. de eerste coureur die dit seizoen twee zeges wist te behalen.


Uitslag Blue EMU Maximum Pain Relief 500
1. Martin Truex Jr. Toyota 500 ronden
2. Chase Elliott Chevrolet 500 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 500 ronden
4. William Byron Chevrolet 500 ronden
5. Kyle Larson Chevrolet 500 ronden
6. Joey Logano Ford 500 ronden
7. Christopher Bell Toyota 500 ronden
8. Tyler Reddick Chevrolet 500 ronden
9. Kevin Harvick Ford 500 ronden
10. Kyle Busch Toyota 500 ronden

2021 doughnut
Fraaie doughnut van Martin Truex Jr. na zijn tweede seizoenszege.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet