Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Eerste seizoenszege voor Martin Truex Jr in Phoenix

JGR-Toyota coureur Martin Truex Jr behaalde op Phoenix International Raceway zijn eerste seizoensoverwinning. Truex Jr. greep na een laatste herstart 25 ronden voor het einde definitief de leiding. Gedurende lange tijd zag het er naar uit dat Joey Logano zijn zege van vorig jaar zou herhalen. Op de beresterke herstart van Truex Jr. had Penske-coureur Joey Logano echter geen antwoord. Denny Hamlin eindigde als derde.

2021 Keselowski kop

Brad Keselowski neemt de kop in Phoenix.


Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Eerste seizoenszege voor Martin Truex Jr. in Phoenix.
Een sterk optreden van Team Penske in Phoenix maar toch waren zij de grote verliezers hier. Voor de start werden zoals traditioneel weer de nodige auto's naar de achterste startrijen terugverwezen omdat ze niet conform waren. Kyle Larson, Chase Elliott, William Byron, Cody Ware, Quinn Huff en Garrett Smithley moesten allen achteraan aan de wedstrijd beginnen. Overigens verving Smithley J.J. Yeley bij Rick Ware Racing.

Eerste wedstrijdsegment
Gedurende het eerste wedstrijdsegment gaven de Teams van Penske en Joe Gibbs Racing al duidelijk een statement af wie hier het sterkst zou optreden. Wel viel Truex Jr. na contact met de muur korte tijd terug. In de 30e ronde was er de eerste z.g. competition caution waarbij de Team Penske-coureurs binnen de Top 10 bleven. Brad Keselowski kwam als eerste weer terug op de baan.


2021 Truex Jr actie Schitterende wedstrijd van Martin Truex Jr.


De wedstrijd werd in de 37e ronde hervat waarbij Keselowski direct de leiding nam. Brad moest zeven ronden later zijn koppostie aan teamgenoot Ryan Blaney afstaan. Drie ronden later reed Alex Bowman zich op Ros Chastain vast en raakte daarbij Austin Dillon die vervolgens voor herstal naar binnen moest en tot overmaat van ramp ook nog eens voor te snel rijden in de pitlane bestraft werd. Vervolgens was er in de 52e ronde wederom een herstart maar het was uiteindelijk Ryan Blaney die het eerste segment won. Bovendien werden de eerste drie plekken door Penske-coureurs bezet. Achter Blaney volgden Joey Logano, Brad Keselowski, Denny Hamlin, Chase Elliott, Kyle Busch, Kevin Harvick, William Byron,Kyle Larson en Matt DiBenedetto

Tweede segment
Bij aanvang van het tweede segment waren de Penske-coureurs Joey Logano en Ryan Blaney als eersten weer terug op de baan terwijl Daniel Suarez en Justin Haley bestraft werden voor te snel rijden en een slordige stop. Martin Truex Jr. moest voor een ongeplande stop naar binnen om zijn rechterachterspatbord na contact met de muur te laten herstellen.In de 90e ronde moest er na contact tussen Anthony Alfredo en Rick Ware opnieuw geneutraliseerd worden. Rick Ware was woest en twitterde "Terwijl we in dezelfde ronde als de leiders raceten werd onze wedstrijd door een gelapte bolide verwoest."


2021 Bubba Wallace
Bubba Wallace nam voor de eerste maal de leiding dit seizoen in zijn Toyota


Het Penske trio bestaande uit Blaney, Logano, Keselowski wist tot de 99e ronde de leiding te behouden. Maar het trio werd door Chase Elliott verstoord toen hij Keselowski twee ronden later van P3 wist te verdringen. In de 140e ronde was er een normale pitstop cylcus onder groen. Voor Kyle Busch en Kyle Larson werd het een zure ervaring want vanwege te snel rijden en een wegrollend wiel werden beiden bestraft. En ook Chase Elliott, Aric Almirola en Ross Chastain viel dit lot ten deel. DJoey Logano nam kort daarna de leiding van Corey Lajoie over en behaalde zijn allereerste segment overwinning dit seizoen.

Derde segment
In de 200e ronde ging het derde wedstrijdsegment van start waarbij Logano en Hamlin de eerste twee kopposities innamen. In 223e ronde nam Martin Truex Jr. met zijn Toyota voor de eerste maal de kop. Inmiddels wisten zowel Kyle Larson als Bubba Wallace zich naar de Top 10 op te werken. Laatstgenoemde bevond zich op P10. In de 262e ronde werd Tyler Reddick het slachtoffer van een klapband waarbij vrijwel alle koplopers direct naar binnen gingen. Bubba Wallace besloot buiten te blijven en nam voor de eerste maal de kop in deze wedstrijd. Maar na de herstart moest hij al snel zijn koppositie aan de Penske twins Logano en Keselowski prijsgeven. Laatstgenoemde reed vijf ronden aan de leiding voordat teammaat Logano opnieuw de leiding nam.2021 Logano
Joey Logano was in de slotfase de grote verliezer.

Het beslissende wedstrijdmoment kwam eigenlijk in de 274e ronde toen Kyle Busch door Ross Chastain in de rondte werd getikt. De lokale held Michael McDowell werd vanwege te hard rijden in de pitlane met een tijdstraf bestraft. Met nog 25 ronden te gaan volgde de herstart waarbij Truex Jr. en Logano direct de leiding namen. Tien ronden later raakte Bubba Wallace de auto van Cole Custer die voor herstel naar binnen moest maar er werd niet geneutraliseerd.

Logano begon al snel zijn momentum te verliezen en moest de leiding aan de Toyota van Truex Jr. prijsgeven. In de laatste ronde bedroeg het verschil tussen beide koplopers bijna twee seconden. Met een teruggevallen Logano reed Martin Truex Jr. na 31 pogingen zijn allereerste zege op Phoenix tegemoet. Ook faalde hij in de Xfinity series. Het bleef bij vier vruchteloze pogingen. Wel betekende het voor Truex Jr. zijn 28e Cup-zege.

2021 WnnaarTruex
28e Cup-zege voor Martin Truex Jr.

Uitslag Instacart 500
1. Martin Truex Jr. Toyota 312 ronden
2. Joey Logano Ford 312 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 312 ronden
4. Brad Keselowski Ford 312 ronden
5. Chase Elliott Chevrolet 312 ronden
6. Kevin Harvick Ford 312 ronden
7. Kyle Larson Chevrolet 312 ronden
8. William Byron Chevrolet 312 ronden
9. Christopher Bell Toyota 312 ronden
10. Ryan Blaney Ford 312 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet