Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Foutloos Xfinity-debuut Loris Hezemans in Phoenix. Tweede zege Austin Cindric

Regerend Xfinity-kampioen Austin Cindric behaalde als eerste coureur dit jaar zijn tweede seizoensoverwinning. Eerder deed de Penske-coureur dit bij de openingswedstrijd op Daytona. Loris Hezemans reed voor het MBM/Reaume Team een foutloze wedstrijd en werd bij zijn ovaldebuut als 31e geklasseerd.

2021 AustIin Cindric
Regerend kampioen Austin Cindric op weg naar zijn tweede seizoensoverwinning.

Tekst Willem J.Staat
Foto's NASCAR

Foutloos Xfinity debuut Loris Hezemans in Phoenix. Tweede zege Austin Cindric
In tegenstelling tot veel van zijn ervaren concurrenten reed Xfinity-debutant Loris Hezemans op de Phoenix International Raceway een foutloze wedstrijd. Vanwege de Corona pandemie moet men het in NASCAR zonder trainingen stellen en geschiedt de deelname op basis van de resultaten uit 2020. Zonder enige vorm van ervaring moest Loris op de oval van Phoenix International Raceway achteraan starten en was daarmee de eerste Nederlander die in een NASCAR-gesanctioneerde wedstrijd op een Amerikaanse oval deelnam. Daarmee trad de Nederlander in de sporen van andere Europeanen zoals Jacky Ickx, Vic Elford en o.a. Rolf Stommelen die het ooit ook in NASCAR probeerden. Op woensdag waren er wat licentieproblemen maar Loris moest sowieso achteraan starten. Geen fouten bij de herstarts, geen carambolages en perfecte pitstops betekenden dat Loris in een auto die niet optimaal op vijf ronden achterstand als 31e geklasseerd werd en schadevrij de wedstrijd beëindigde. Meer kon je bij dit historische debuut zonder testen en kwalifcatie niet verwachten. Na dit foutloze debuut gaat er in mei op Phoenix zeker een vervolg aan komen


2021 Josh Berry spin Spin van Josh Berry.
.
Regerend kampioen Austin Cindric reed in een hectische wedstrijd het hoofd koel te houden en zijn tweede seizoensoverwinning te behalen. Ook won Cindric het eerste wedstrijdsegment. Het tweede kwam op naam van JGR-Toyota coureur Daniel Hemric. Ondanks alle neutralisaties wist Cindric de touwtjes stevig in handen te houden De laatste neutralisatie kwam negen ronden voor het einde.

Twee ronden voor het einde volgde de laatste herstart. Cindric wist de leiding te behouden maar zijn achtervolgers Justin Allgaier en Daniel Hemric faalden in hun pogingen om de Penske-rijder van de troon te stoten. Beiden raakten ze met versleten banden de muur. Allgaier faalde in een poging om de kop te nemen...

2021 Ty Gibbs
Ty Gibbs. Een talent om in de gaten te houden.

Ty Gibbs eindigde als tweede gevolgd door Brandon Brown, Riley Herbst en A.J. Allmendinger. Eerder dit jaar won Gibbs eveneens op Daytona en won afgelopen vrijdagavond de ARCA Wedstrijd op Phoenix. Een talent om in de gaten te houden. Allgaier die Gibbs gedurende lange tijd onder druk zette eindigde als achtste. Cindric nam al vroeg in het laatste wedstrijdsegment de leiding maar JGR-coureur Brandon Jones nam 56 ronden voor het einde kortstondig de leiding. Een duwtje van Cindric drie ronden later was voldoende om de leiding terug te veroveren. Josh Berry reed in de Top 10 maar zag een goede klassering door "Pistenrambo" Santino Ferrucci in de slotfase getorpedeerd worden. 34 ronden voor het einde werden de kansen van Brandon Jones eveneens na een onvrijwillige tik van AJ Allmendinger getorpedeerd al was hier zeker van opzet geen sprake. In totaal telde de wedstrijd elf neutralisaties die 64 ronden in beslag namen. Winnaar Austin Cindric reed in totaal 119 ronden aan de leiding.(later meer)

2021 PIR
De typische Phoenix foto met Daniel Hemric op kop.


Uitslag Call 811 before You Dig Phoenix
1. Austin Cindric Ford 200 ronden
2. Ty Gibbs Toyota 200 ronden
3. Brandon Brown Chevrolet 200 ronden
4. Riley Herbst Ford 200 ronden
5. A.J. Allmendinger Chevrolet 200 ronden
6. Jeb Burton Chevrolet 200 ronden
7. Bayley Currey Chevrolet 200 ronden
8. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
9. Brett Moffitt Chevrolet 200 ronden
10. Jeremy Clements Chevrolet 200 ronden
31 Loris Hezemans Chevrolet 195 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet