Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Kyle Larson wint na één jaar schorsing in Las Vegas

Het uitspreken van het N-woord tijdens een Esports event kwam Kyle Larson vorig jaar duur te staan. De rijder die zelf afkomstig is uit een Diversity-programma werd door de NASCAR-organisatie direct geschorst en werd door het team van Chip Ganassi op staande voet ontslagen. Met optredens in Dirt-events hield Larson zijn hoofd financieel boven water. Om zichzelf te rehabiliteren moest Larson het afgelopen jaar een een geheel programma m.b.t minderheden in de samenleving doorlopen. Hij stond zelfs in een school voor de klas terwijl zijn collega's nauwelijks 10 km verder aan het werk waren. The hard way. Larson is weer terug in de MEN's Cup en tekende eind vorig jaar voor het team van Hendrick Motorsports.

2021 Larson actie Na vier wedstrijden is Kyle Larson alweer helemaal terug.


Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Kyle Larson wint jaar na één jaar schorsing in Las Vegas
In de vierde start na zijn comeback stond Kyle Larson weer in Victory Lane. Larson boekte zijn laatste overwinning op Dover International Speedway in Oktober 2019. In April 2020 ging Larson met het N-woord bij een Esports event de mist in en het kwam hem duur te staan. Hij was overigens niet de enige professionele rijder die de fout inging. De Duitser Daniel Abt werd vorig jaar na en Esports-event na een incident eveneens door Audi de deur gewezen. Tevens was het Larson's tweede achtereenvolgende overwinning sinds het einde van het reguliere 2017 seizoen. Uiteindelijk opende het team van Hendrick Motorsports eind vorig jaar weer de deur voor hem.

Larson was op Las Vegas dominant, al tijdens de eerste vier wedstrijden was de HMS-coureur veelbelovend onderweg. Op de 2.414(1.5 mijl) km lange oval van Las Vegas reed Larson in de 267 ronden durende wedstrijd ruim 103 ronden aan de leiding en versloeg Penske-coureur Brad Keselowski met een voorsprong van ruim 3,156 secs. Daarachter volgde de JGR Toyota's van Kyle Busch en Denny Hamlin. Ryan Blaney eindigde in de Penske Ford Mustang als vijfde gevolgd door de JGR Toyota's van Martin Truex Jr. en Christopher Bell.


2021 Start Las Vegas
Start in Las Vegas van toch wel een bijzondere wedstrijd.

Overigens was de auto van Larson gespoten in het blauw/witte kleurenschema waarmee wijlen Ricky Hendrick ooit in de opstapklasses naar de Sprint Cup reed. Hendrick Jr. kwam zoals bekend in 2003 bij een vliegtuigongeval nabij Martinsville om het leven. Bij dit ongeval vielen destijds tien slachtoffers te betreuren.

De eerste twee wedstrijdsegmenten kwamen op naam van Brad Keselowski en Kyle Larson. Vooral in het eerste segment was er een boeiende strijd tussen Keselowski, Larson en Joey Logano. In de beide laatste segmenten was de HMS-rijder gewoon dominant. Elliott die in beide segmenten flink om de kop gestreden verloor na een spin in het laatste segment helaas de aansluiting. Teruggevallen naar P21 wist Elliott zich alsnog naar P13 op te werken. Joey Logano die voorjaar 2020 deze wedstrijd op zijn naam schreef kwam als negende over de streep.

Kevin Harvick, vooral in het begin van 2020 heel sterk bezig, had in Las Vegas ditmaal minder geluk. De polesitter viel al na één ronde met onderstuurproblemen terug. Vervolgens kwam het later in de wedstrijd tot contact met een andere deelnemer waarbij Harvick naar de 20e plek terugviel.Overigens betekende het voor Larson zijn 226e Cup-start waarvan maar liefst 71 wedstrijden op de 1.5 mijl ovals. En de statistieken wijzen uit dat Larson daar altijd op zijn sterkst is. Op dit soort banen reed hij maar liefst 34x in de toptien en eindigde negenmaal als tweede ofwel als runner-up.


2021 Byron Larson
William Byron en Kyle Larson gaven de toon aan in Las Vegas.

Runner-up resultaten Larson op de 1.5 mijls banen.
Kansas Speedway – 2014
Homestead-Miami Speedway – 2016
Atlanta Motor Speedway – 2017
Las Vegas Motor Speedway – 2017
Texas Motor Speedway – 2017
Kentucky Speedway – 2017
Chicagoland Speedway – 2018
Las Vegas Motor Speedway – 2018
Chicagoland Speedway – 2019

2021 Keselowski
Sterke wedstrijd van Brad Keselowski.


Nadat Larson de finishlijn gepasseerd bedankte hij via de boordradio direct team eigenaar Rick Hendrick voor het vertrouwen, gevolgd door een aantal enthousiaste burnouts. Overigens was Bubba Wallace de eerste coureur die Larson direct na zijn overwinning wist te feliciteren. Overigens liet het aerodynamische pakket voor Las Vegas vooral in de openingsfase veel cloese racing zien.


2021 Larson winnaar
Kyle Larson is weer helemaal terug.

Uitslag Pennzoil 400 Presented by Jiffy Lube
1. Kyle Larson Chevrolet 267 ronden
2. Brad Keselowski Ford 267 ronden
3. Kyle Busch Toyota 267 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 267 ronden
5. Ryan Blaney Ford 267 ronden
6. Martin Truex Jr. Toyota 267 ronden
7. Christopher Bell Toyota 267 ronden
8. William Byron Chevrolet 267 ronden
9. Joey Logano Ford 267 ronden
10. Erik Jones Chevrolet 267 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet