Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Drie weken, drie verschillende winnaars. William Byron wint in Homestead

Drie weken drie verschillende winnaars. HMS-coureur William Byron won op Miami Homestead zijn tweede NASCAR Cup-wedstrijd. Zijn vorige overwinning kwam vorige jaar tijdens de seizoensfinale op de Daytona International Speedway. Tyler Reddick eindigde als tweede gevolgd door Martin Truex Jr.

2021 Logano Bell
Joey Logano en Christopher Bell nemen de kop bij een herstart.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Drie weken, drie verschillende winnaars. William Byron wint in Homestead
Byron behaalde op Miami Homestead zijn tweede NASCAR MEN's Cup-overwinning en was vooral dominant in het laatste wedstrijdgedeelte. De laatste 58 ronden reed Byron eigenlijk onbedreigd aan de leiding. Op een gegeven moment bedroeg zijn voorsprong op de achtervolgers, Reddick, Truex Jr. en Larson zelfs meer dan vijf seconden. Uiteindelijk ging Byron met een voorsprong van 2,7 secs. op Reddick als eerste over de streep. Byron wist zich na de laatste herstart van de koppositie te verzekeren toen hij Martin Truex Jr. in de Dixie Vodka 400 passeerde. Met deze overwinning is Byron vermoedelijk verzekerd van een plek in de playoffs aan het einde van het seizoen.

2021 Byron  1 William Byron was dominant in de slotfase.


Byron beschikt sinds begin dit jaar weer over zijn voormalige crewchief uit de Truckseries, Ryan Fugle, die hem in 2016 bij Kyle Busch Motorsports begeleidde. Byron: "Deze man is belangrijk voor mij in mijn carrière geweest. Ik ben blij dat we hem hebben kunnen krijgen. Dit gehele team heeft fantastisch werk verricht. In 2016 behaalde Byron onder Fugle's leiding een overwinning in de Truckseries op Homestead. Na de finishvlag riep Fugle via de boord radio "dat we weer aan het winnen gewend moeten raken." Crewchief Fugle werkte acht jaar voor KBM Motorsports en onder zijn leiding werden twee kampioenschappen en vijf teamtitels gewonnen. In totaal 28 overwinningen in de Truckseries waarvan zeven met William Byron.

2021 Buescher
Sterke wedstrijd van Chris Buescher.

Tyler Reddick zette zijn spectaculaire inhaaljacht iets te laat in. 25 ronden voor het einde bevond hij zich nog in achtste positie en wist een achterstand van meer dan 10 seconden weg te werken maar kwam aan het einde van de wedstrijd zonder verdere neutralisaties gewoon net iets te kort. Daarachter volgden Martin Truex Jr., Kyle Larson en Kevin Harvick.

2021 Elliott Larson Keselowski
Chase Elliott, Kyle Larson, Brad Keselowski in gevecht.

Daytona 500 winnaar Michael McDowell eindigde als zesde en voor de eerste maal in zijn carriére behaalde hij een hattrick met drie achtereenvolgende Top 10 resultaten aan het begin van het seizoen. McDowell: "We hebben een enorme sprong naar voren gemaakt. Ik zou niet zeggen dat het een ongelofelijke schock is, maar het zit er wel dichtbij." Achter McDowell volgden Ryan Newman en Kyle Busch. Een loszittend voorwiel hielp de kansen van Kyle Busch veertig ronden voor het einde ook om zeep. Met een auto die niet echt competitief was eindigde Kyle nog als tiende.

2021 Hamlin Wallace
Denny Hamlin onder druk van Bubba Wallace.

Zijn teamgenoot Denny Hamlin verging het nog erger. De polesitter werd wegens een niet conforme auto naar de start van het veld terugverwezen en eindigde als elfde. Het eerste wedstrijdsegment kwam op naam van Chris Buescher, het tweede op die van William Byron die eigenlijk wel vrij dominant was. Van de 267 ronden reed Byron er in totaal 102 aan de leiding.

2021 Byron 2
Voor Byron betekende het zijn tweede MEN's Cup-overwinning.


Uitslag Dixie Vodka 400 Miami Homestead
1. William Byron Chevrolet 267 ronden
2. Tyler Reddick Chevrolet 267 ronden
3. Martin Truex Jr. Toyota 267 ronden
4. Kyle Larson Chevrolet 267 ronden
5. Kevin Harvick Ford 267 ronden
6. Michael McDowell Ford 267 ronden
7. Ryan Newman Ford 267 ronden
8. Kurt Busch Chevrolet 267 ronden
9. Alex Bowman Chevrolet 267 ronden
10. Kyle Busch Toyota 267 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet