Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Ty Gibbs verrast met sensationele zege bij Xfinity debuut Daytona Roadcourse

Ty Gibbs, de 18-jarige kleinzoon van teameigenaar Joe Gibbs heeft de autosportwereld verrast met een sensationele debuutzege bij zijn allereerste Xfinity-optreden op de Daytona Roadcourse. Direct bij zijn eerste Xfinity-optreden versloeg hij regerend kampioen Austin Cindric


2021 Gibbs 3
Sensationele debuut overwinning van Ty Gibbs in de Xfinity series wedstrijd op de roadcourse van Daytona.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Ty Gibbs verrast met sensationele zege bij Xfinity debuut Daytona Roadcourse
Gibbs nam de leiding in een verlengde wedstrijd en kwam met een voorsprong van 1.726 secs als eerste over de streep voor het team van zijn opa Joe Gibbs. Met zijn overwinning in de Superstart Batteries 188 is Gibbs de zesde rijder in de geschiedenis van de Xfinity-series die direct bij zijn debuut wist te winnen. Eerder deden dit Dale Earnhardt Sr. In1982 en Kurt Busch 15 jaar geleden. Ook is hij nu de jongste rijder die op een roadcourse wist te winnen en daarmee verbrak hij het record van Austin Cindric(20 jaar oud). Na een spannende wedstrijd op de 14 bochten tellende roadcourse was het toch een emotionele overwinning. Cindric reed het meeste aantal ronden aan de leiding maar was in de 56 ronden tellende wedstrijd uiteindelijk geen partij voor Gibbs.

Zijn teamgenoten Daniel Hemric en Brandon Jones eindigden resp. als derde en vierde, gevolgd door Jeb Burton en Harrison Burton(eveneens JGR Racing). Aan het einde van het eerste wedstrijdsegment reden Austin Cindric en A.J. Allmendinger terwijl zij om de koppositie streden tegen elkaar aan. Allmendinger's auto liep de nodige schade en achterstand op en verloor veel achterstand. Ook Cindric's auto liep de nodige schade op en viel naar de 33e plek terug maar bleef alsnog in dezelfde ronde als de leiders. Cindric won overigens wel het segment.

2021 Allmendinger Cindric
De strijd tussen A.J. Allmendinger en Austin Cindric in het eerste wedstrijdsegment liep eigenlijk niet goed af.

Austin Cindric: " Voor een segmentoverwinning wil ik niet zo hard racen. Ik hoop een replay te kunnen zien om zo een herhaling te voorkomen zodat A.J. en ik later voor een overwinning kunnen strijden. Ik had er wel de pest over in om zoveel schade aan onze PPG Ford Mustang te hebben. Het zag er naar uit dat hij mij ging afblokken en ik weet niet of hij mij wel zag. Doet pijn maar we hebben het met een goede finish gered. Felicitaties aan Ty."

2021 Snider Burton Herbst
Myatt Snider, Harrison Burton en Riley Herbst in gevecht.


Gibbs: " Ik weet niet hoe ik mij voel. Dit is moeilijk uit te leggen. Nadat mij oom JD Gibbs overleed was het moeilijk voor mij. Een droom is werkelijkheid geworden."In de tussenstand van het kampioenschap leidt Austin Cindric gevolgd door Harrison Burton."


2021 Gibbs 1 Ty Gibbs een belofte voor de toekomst.

Uitslag
1. Ty Gibbs Toyota 56 ronden
2. Austin Cindric Ford 56 ronden
3. Daniel Hemric Toyota 56 ronden
4. Brandon Jones Toyota 56 ronden
5. Jeb Burton Chevrolet 56 ronden
6. Harrison Burton Chevrolet 56 ronden
7. Miguel Palado Chevrolet 56 ronden
8. Brandon Brown Chevrolet 56 ronden
9. Justin Haley Chevrolet 56 ronden
10. Jeremy Clements Chevrolet 56 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet