Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Outsider Michael McDowell wint Daytona 500 na crash Penske boys

Outside Michael McDowell heeft na veertien pogingen voor de eerste maal de Daytona 500 op zijn naam kunnen schrijven. In het zicht van de finish crashten de Penske-coureurs Brad Keselowski en Joey Logano die beiden voor de overwinning gingen. McDowell profiteerde van het gat en bezorgde de Ford Mustang alsnog de zege.2020 McDowell 2
Outisder Michael McDowell verrassend winnaar van de Daytona 500

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Outsider Michael McDowell wint Daytona 500 na crash Penske boys
De 63e editie van de Daytona moest vanwege slecht weer en een crash veroorzaakt door Christopher Bell al na 15 ronden afgebroken worden. De wedstrijd werd pas uren later hervat. Front Row Motorsports-coureur Michael McDowell profiteerde van het gat dat de Penske-coureurs op de backstretch creëerden.


Michael McDowell, een 100 tegen 1 underdog: " Ik kan het gewoon niet geloven, ik mag God alleen maar bedanken. Na zoveel jaren alleen maar hopen op een kans als deze. Aan het einde hadden we onze Ford-partners. Ze crashten allemaal. Maar gelukkig kon ik door. Ik ben zo dankbaar."


2021 Start Race Start van een wedstrijd die vanwege het slechte weer maar liefst zes uur werd onderbroken.

Brad Keselowski: "Ik wilde de pass maken om de Daytona 500 te winnen. Ik heb niet het gevoel dat ik een fout heb gemaakt maar ik kan ook niet met de auto van iedereen rijden. Frustrerend gewoon."

Joey Logano: " Pandemonium denk ik. Chaos, we crashten allemaal op dezelfde plek. Jammer dat er geen Penske-auto heeft gewonnen maar er heeft in ieder geval een Ford gewonnen en ik ben erg blij voor McDowell. Vanuit waar wij ons bevonden hadden we een grote kans om te winnen maar als we dit niet konden ben ik toch erg verheugd om te zien dat McDowell dit ding gewonnen heeft. Een fantastisch mens die mij veel in mijn leven geholpen heeft. Cool om te zien dat hij de Daytona 500 gewonnen heeft."

Na het contact tussen de beide coureurs profiteerde ook regerend kampioen Chase Elliott door als tweede te eindigen. Toen de wedstrijd neutraliseerde lag hij overigens maar een fractie achter Michael McDowell's Ford.

2021 Crash 1
Aan crashes geen gebrek.

Chase Elliott: "Ik zag de waarschuwingslichten aangaan en toen wist ik ook dat het over was. We waren niet zo goed als ik dacht. Zeker niet zoals afgelopen donderdag in de 150 mijl kwalificatieduels. Ik denk dat we het vandaag wel goed gedaan hebben door uit de problemen te blijven. Dit is niet iets wat ik in deze wedstrijd overigens heel goed heb gedaan. Maar ik ben blij dat we de wedstrijd hebben kunnen beëindigen en dat we voor de toekomst iets op hebben kunnen bouwen om het in de toekomst beter te doen."

Achter Elliott eindigde Austin Dillon als derde gevolgd door gevolgd door Kevin Harvick en Denny Hamlin voor wie er ditmaal geen hattrick in zat. Hamlin won de beide wedstrijdsegmenten maar verloor de leiding tijdens de laatste pitstopcyclus toen de Toyota's van elkaar gescheiden werden.Na het tweede wedstrijdsegment nam Hamlin de leiding en wist deze tot aan de vijfde neutralisatie te behouden. Die werd overigens door Christopher Bell veroorzaakt. Bell spinde vervolgens tegen de Chevrolet van Ricky Stenhouse Jr.

2021 Heftige pitstop
Heftige pitstop voor William Byron

Tot aan dit punt had Hamlin ruim 58 ronden aan de leiding geleden en verbeterde daarmee zijn persoonlijke record op maar liefst 434 ronden. Op de eeuwig durende ranglijst staat hij nu op de vijfde plek. Eén plaatsje hoger dan Bobby Allison. Hij won het eerste segment na de crash en reed in totaal 98 ronden op kop.

Het nieuwe 23XI Racing Team waarvan Hamlin samen met Michael Jordan mede-eigenaar is, reed met Bubba Wallace in de beginfase in de kopgroep maar verloor vanwege een ongeplande pitstop met vibratieproblemen een ronde.


2020 McDowell 1
Een dolgelukkige Michael McDowell. Against all odds.

Uitslag 63e Daytona 500
1. Michael McDowell Ford 200 ronden
2. Chase Elliott Chevrolet 200 ronden
3. Austin Dillon Chevrolet 200 ronden
4. Kevin Harvick Chevrolet 200 ronden
5. Denny Hamlin Toyota 200 ronden
6. Ryan Preece Chevrolet 200 ronden
7. Ross Chastain Chevrolet 200 ronden
8. Jamie McMurray Chevrolet 200 ronden
9. Corey Lajoie Chevrolet 200 ronden
10. Kyle Larson Chevrolet 200 ronden
De Penske-rijders eindigden resp. als 12e en 13e.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet