Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Kyle Busch wint Busch Clash op Daytona. Boezemvrienden Elliott en Blaney rijden elkaar eraf!

Het NASCAR seizoen werd afgelopen dinsdagavond geopend met de Busch Clash. De jaarlijkse openingswedstrijd die niet voor het kampioenschap telt maar waarop coureurs op basis van hun prestaties in het voorgaande seizoen of afgelopen jaren worden uitgenodigd. Dit jaar slechts 21 deelnemers want Matt Kenseth, Clint Bowyer en Jimmie Johnson zijn dit jaar niet meer in de Cup actief. Voor het eerst werd de Clash niet op de oval verreden maar op de roadcourse van de Daytona International Speedway.


2021 Winnaar Busch Alleen de laatste meters reed Kyle Busch op kop.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Kyle Busch wint Busch Clash op Daytona
Voor het eerst vond de Busch Clash niet op de oval plaats en eigenlijk was dit zeker gezien het spektakel geen slecht idee. In de beginfase van de wedstrijd waren het met name Denny Hamlin, Tyler Reddick en Martin Truex Jr die om de leiding vochten. Hamlin leek eigenlijk de gedoodverfde favoriet. Alleen in de 15e ronde was er een z.g. "competition caution"

Omdat zijn auto niet conform was moest regerend kampioen Chase Elliott achteraan starten maar vond al snel de aansluiting bij de koplopers. Nogal wat mensen zoals Kurt Busch en Kevin Harvick hadden nogal wat moeilijkheden met de eerste bocht dat ze veel te wijd gingen en achteraan moesten aansluiten. Anderzijds had Austin Dillon, die op de roadcourses nooit zo goed meekomt, een goede wedstrijd.

Martin Truex Jr. leidde zelfs tweemaal maar ging door eigen falen in de fout door een chicane te missen en knalde vervolgens in de slotfase de muur. "Ik weet eigenlijk niet waarom ik het deed. Sorry" was het commentaar.


2021 Harvick
Kevin Harvick leidt een groepje auto's maar speelde geen rol van betekenis.

Dramatisch slot
Met nog twee ronden te gaan nam Ryan Blaney in zijn Penske Ford de leiding maar Chase Elliott vocht terug in zijn HMS Chevrolet. En in de allerlaatste ronden bij het naderen van de chicane kwam Elliott formidabel terug. Het onvermijdelijke gebeurde. Beiden maakten contact waarbij Blaney er vanaf ging en Elliott de muur inging. Een prachtig cadeau voor Kyle Busch in zijn JGR Toyota. Zonder ook maar één ronde aan de leiding gelegen te hebben kreeg hij de zege a.h.w. gewoon in de schoot geworpen. Met een grijns onder de helm ging Kyle aan beiden voorbij.

Ryan Blaney: " Gewoon hard racen. Het is ons geen van beiden gelukt. Ik had iets versere banden. Ik ging heel diep de laatste bocht in en probeerde alleen maar te beschermen. Wat ga je dan doen?" Elliott bood na de wedstrijd wel zijn excuses aan. Ik dacht dat ik dichtbij genoeg was om hem te passeren. Duidelijk dat hij gefrustreerd is en dat moet je ook zijn. In een evenement als dit moet je dit ook zijn. Het was ook niet mijn bedoeling om hem er vanaf te rijden." Daarop antwoordde Blaney: "Als je zoiets doet, win dan in ieder geval de race." Zelfs dat deed de regerende kampioen niet.

Voor Kyle Busch die in 2020 een mager seizoen beleefde een uitstekend begin. "Voor mij mag dit a.s. zondag hier ook zo zijn" verklaarde hij na zijn onverwachte zege.

Ironisch genoeg won Blaney twee jaar geleden op identieke op de Roval van Charlotte toen spinden Jimmie Johnson en Martin Truex Jr. er in het zicht van de finish vanaf. Op 21 februari rijdt NASCAR weer in Charlotte.

2021 Close Racing
Prachtige autosport en close racing op de roadcourse van Daytona.


Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 35 ronden
2. Ryan Blaney Ford 35 ronden
3. Joey Logano Ford 35 ronden
4. Tyler Reddick Chevrolet 35 ronden
5. William Byron Chevrolet 35 ronden
6. Denny Hamlin Toyota 35 ronden
7. Alex Bowman Chevrolet 35 ronden
8. Erik Jones Chevrolet 35 ronden
9. Ricky Stenhouse Chevrolet Jr. 35 ronden
10. Matt DiBenedetto Ford 35 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet