DTM: Volgend jaar met GT3's, terugkeer naar Assen, nieuwe elektrische serie vanaf 2023

Vanaf 2023 wordt een elektrische serie aan het DTM-pakket toegevoegd, de auto levert 1.200 pk
Op vrijdagochtend vond op Hockenheim een presentatie plaats waarbij de toekomst van de DTM centraal stond. Bij die gelegenheid werd nader ingegaan op het GT3-reglement, dat vanaf volgend jaar de basis van de serie vormt. Ook de kalender voor volgend jaar werd gepresenteerd, inclusief een optreden op het TT-Circuit Assen van 17 tot en met 19 september. De DTM Trophy wordt voortgezet, terwijl onder de noemer DTM Classic ook de activiteiten met historische raceauto's versterkt worden. DTM Esports is het vierde aspect, waarmee ook de snel groeiende sim-racerij in het pakket wordt geïntegreerd. Tenslotte werd een spectaculair, 1.200 pk sterk studiemodel getoond van de DTM Electric, die vanaf 2023 als vijfde zuil aan het DTM-platform wordt toegevoegd.
Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: DTM
De Greschbachhalle in de paddock van Hockenheim, jarenlang het vaste onderkomen van Mercedes tijdens de DTM-weekeinden, vormde nu de locatie voor de presentatie omtrent de toekomst van de DTM. In de hal stonden de nodige GT3-auto's opgesteld, waaronder een Mercedes-AMG GT3, een Audi R8 LMS, een Lamborghini en een Ferrari. Zulke auto's, en wellicht nog meer, komen vanaf volgend jaar in de DTM in actie. Daarbij wordt toch grotendeels vastgehouden aan het bestaande GT3-reglement, omdat eventuele aanpassingen, exclusief voor de DTM, tot hoge kosten zouden leiden. Zo werd ook besloten om zaken als ABS en tractiecontrole uiteindelijk toch maar te handhaven, hoewel aanvankelijk het plan was om die in de DTM te laten uitschakelen. Er zal ook rollend worden gestart, zij het wel in de bekende 'DTM formation start' in twee rijen dicht naast elkaar, zoals dat nu na safety-car-interventies ook al het geval is. Eén rijder per auto en pitstops met bandenwissel gewoon zo snel mogelijk zijn en blijven typische DTM-kenmerken die behouden blijven.

GT3-auto's vormen de basis van de DTM in 2021
Audi-teams Phoenix, Rosberg en Abt maken al intentie bekend
De DTM past, net als nu al in de DTM Trophy het geval is, een eigen 'balance of performance' toe, terwijl er ook sprake is van succesgewicht: de eerste drie rijders in een race krijgen er voor de eerstvolgende wedstrijd respectievelijk 25, 18 en 15 kilogram bij. "We verheugen ons vooral op meer variatie bij de merken, want er zijn natuurlijk heel veel fabrikanten die een GT3-auto in hun programma hebben", zei DTM-seriebaas Gerhard Berger. "We hebben al veel concrete toezeggingen." Zo verklaarden de drie huidige Audi-teams in de DTM, Phoenix, Rosberg en Abt, bij monde van respectievelijk Ernst Moser, Kimmo Liimitainen en Thomas Biermaier, er ook volgend jaar in de DTM met GT-auto's bij te willen zijn.
Kalender met elf evenementen, opnieuw in Zolder en Assen
De DTM-kalender voor volgend jaar omvat negen evenementen: vier in Duitsland en vijf in andere landen, waarbij vanuit Benelux-perspectief vooral de terugkeer van de circuits van Zolder en Assen goed nieuws is. Begonnen wordt er op 29 en 30 mei op de nieuwe Igora Drive in St. Petersburg, als de coronasituatie dan althans zo onder controle is dat er weer enigszins normaal gereisd kan worden. Dan is er op 12 en 13 juni een evenement op Monza, gevolgd door de Norisring (3 en 4 juli), Lausitzring (24 en 25 juli), Zolder (7 en 8 augustus), Nürburgring (21 en 22 augustus), de terugkeer van de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg (4 en 5 september), Assen (18 en 19 september) en de finale op Hockenheim (2 en 3 oktober).

DTM Classic wordt ook een element van het DTM-platform
Als nieuwe partner bij de sportieve organisatie komt de eerbiedwaardige Automobilclub von Deutschland (AvD) aan boord bij de DTM. De Duitse club, die sinds 1899 bestaat en de rechten op de titel 'Großer Preis von Deutschland' heeft, zorgt voor de officials bij de wedstrijdleiding en is ook betrokken bij het element 'DTM Classic', waarbij niet alleen historische toerwagens, maar bijvoorbeeld ook Groep C-sportwagens en Formule 1-auto's tijdens geselecteerde DTM-evenementen in actie komen. De AvD kent een rijke traditie op het gebied van de historische autosport, want al sinds 48 jaar organiseert de club de AvD-Oldtimer-Grand-Prix op de Nürburgring, die tot de grootste evenementen op dit gebied behoort.

De DTM Trophy met GT4-auto's wordt ook in 2021 voortgezet
De DTM Trophy met GT4-auto's, die dit jaar een succesvolle première beleefde, wordt volgend jaar uiteraard voortgezet. Het aantal evenementen wordt uitgebreid van zes naar zeven, wederom elk met twee races. Ook hier wordt een systeem van succesballast ingevoerd, net als in de DTM met 25, 18 en 15 kilogram voor de eerste drie rijders in een race. "De DTM Trophy wordt alleen nog maar interessanter, want nu kunnen rijders vanuit de DTM Trophy direct doorgroeien naar de DTM, wat ook een van onze doelstellingen was", verklaarde seriechef Gerhard Berger.

Timo Scheider reed het elektrische studiemodel op Hockenheim
Timo Scheider: "Nooit genoeg vermogen, maar 1.200 pk komt aardig in de richting"
Iets verderop in de toekomst ligt de DTM Electric, een serie met volledig elektrisch aangedreven auto's, die in 2023 van start zou kunnen gaan. Een jaar nadat de DTM met een videofilm een eerste indicatie gaf, werd er op Hockenheim nu een rijdend studiemodel getoond, dat in samenwerking met Schaeffler werd ontwikkeld. Het technologieconcern, een belangrijke toeleverancier voor de automobielindustrie, is voortaan techniek- en innovatiepartner van de DTM. De auto is goed voor 1.200 pk en voorzien van vierwielaandrijving plus het 'steer-by-wire'-systeem, eveneens van Schaeffler. Tweevoudig DTM-kampioen Timo Scheider reed een aantal ronden met de auto en was onder de indruk: "Als coureur heb je nooit genoeg vermogen, maar dit komt aardig in de richting", lachte hij. Een eerste prototype wordt volgend jaar gebouwd.