Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Chase Elliott wint Martinsville. Kevin Harvick verrassend uitgeschakeld voor Round of 4

Kevin Harvick, de man die vrijwel het gehele seizoen een dominante rol in de Cup-series speelde en als titelfavoriet gold werd zondagavond vanavond verrassend uitgeschakeld voor de Round of 4. In een wanhopige poging om nog een positie te winnen raakte hij de No 18 van Kyle Busch en ging zelf achterstetevoren. De voorlaatste wedstrijd van de Cup eindigde voor de gedoodverfde titelfavoriet in een persoonlijk drama. Met een zege op Martinsville bezorgde Chase Elliott zichzelf het felbegeerde paspoort naar de Round of 4 op Martinsville a.s weekend.2020 Start Martinsville
Start van de voorlaatste NASCAR MEN's Cup op Martinsville.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Chase Elliott wint Martinsville. Kevin Harvick verrassend uitgeschakeld voor Round of 4
Niet Kevin Harvick gaat naar de Round of 4 volgende week op Phoenix International Raceway maar Chase Elliott. Voorafgaande aan Martinsville was Joey Logano de enige rijder die zeker was van een plek voor de Round of 4. Naast Elliott en Logano zijn ook Denny Hamlin en Brad Keselowski de andere twee titel kandidaten die volgende week op PIR zullen gaan uitmaken wie kampioen wordt. Harvick miste de Round of 4 nadat hij probeerde om Kyke Busch in het zicht van de finish te passeren om zich alsnog een positie voor de Round of 4 te verwerven. Voor de Round of 4 kwam Harvick uiteindelijk acht punten te kort. Een dramatisch einde voor de man die vrijwel het gehele seizoen met maar liefst negen overwinningen gedomineerd had. Voorafgaande aan de wedstrijd op Martinsville beschikte Harvick zelfs nog over een buffer van maar liefst 47 punten op zijn naaste concurrenten.

De kleine oval van Martinsville behoort zeker niet tot Harvick's favoriete banen. Hij behaalde er slechts één overwinning in 2011. Harvick die op Martinsville als zesde van start ging had vrijwel direct met wegliggingsproblemen te kampen en bevond zich in de 180e ronde buiten de Top 20 toen hij bij een aanrijding met Matt Kenseth betrokken was. Het betekende dat de SHR-rijder onder groen voor een pitstop naar binnen moest om een linke lekke achterband te laten vervangen. Daarbij verloor de SHR-rijder maar liefst twee ronden. Door een neutralisatie één ronde later won Harvick er eentje terug maar bevond zich ruim 200 ronden lang op één ronde achterstand van de leiders. Pas in de 401e ronde slaagde Harvick erin om weer in dezelfde ronde als de koplopers te komen nadat James Davison was stilgevallen. Vervolgens probeerde Harvick de punten te redden door in het zicht Kyle Busch te passeren. Harvick raakte de muur en zijn poging en titelkansen faalden na een dominant seizoen volledig. Onvoorstelbaar.


2020 Kevin Harvick Kevin de grootste verliezer van het autosportseizoen 2020? Waarschijnlijk wel. Alles ging goed tot de voorlaatste wedstrijd.

Kevin Harvick: " In een allerlaatste poging probeerde ik de deur van de No 18 te raken om nog een puntje te winnen. Wij hebben als een leeuw gevochten maar kwamen te kort."

Denny Hamlin eindigde maar was eveneens van een plek in de Final4 verzekerd. Denny Hamlin: "Voor Kevin heb ik er een slecht gevoel bij. Ze hadden waarschijnlijk beter verdiend dan dit. Als je alles voor acht overwinningen doet dan maakt het weinig meer uit als je geen negende zege hebt."

Eerste wedstrijdsegment
Penske-coureur Brad Keselowski nam bij de start direct voor vier ronden de leiding die vervolgens gedurende lange tijd door Martin Truex Jr. in de JGR-Toyota werd overgenomen. Hamlin maakte gedurende dit segment van een neutralisatie gebruik om voor verse Goodyears te gaan waardoor hij over meer grip dan zijn directe concurrenten beschikte en zo de zege naar zich toe kon trekken. Achter Hamlin kwam Alex Bowman(Hendrick Motorsports) en Brad Keselowski resp. als tweede en derde over de streep. Voor Elliott en Hamlin zat er op oudere banden niet meer dan een vierde en een zesde plek in.

Bij aanvang van het tweede segment maakten de Busch Brothers kortstondig de dienst uit. Kyle Busch was er vier dagen geleden nog wel in geslaagd om in Texas een overwinning te pakken terwijl de Round of 4 kansen voor zijn oudere broer Kurt als matig werden ingeschat. Busch en Hamlin vochten meermaals om de kop totdat Busch de aansluiting verloor. Uiteindelijk schreef Hamlin het tweede segment op zijn naam en daarachter volgden de JGR Toyota's van Martin Truex Jr. en Denny Hamlin. Brad Keselowski kwam hier niet verder dan P7.


2020 Thank You Fans
Clint Bowyer neemt op zijn manier afscheid van de fans.

Het derde wedstrijdsegment was eigenlijk net zo lang als de beide eerste twee segmenten en Chase Elliott mocht van geluk spreken dat hij er zonder kleerscheuren vanaf kwam. Eén van zijn crewleden ging bij één van de reguliere stops te vroeg over de muur wat standaard met een "drive-through" bestraft wordt, maar omdat de beste man zich nog bijtijds zijn foute handelen realiseerde en weer terug naar achteren over de muur ging werd Elliott niet bestraft. Ook crewchief Alan Gustafson beargumenteerde dit als zodanig bij de NASCAR-organisatie.Het derde en slotsegment begon in de 268e ronde met Chase Elliott aan op kop gevolgd door Martin Truex Jr. Omstreeks de 300e ronde begon Elliott echter zijn momentum 'vanwege het verkeer" te verliezen waarvan Truex Jr. kon profiteren.2020 Keselowski Hamlin Bowman Busch
Brad Keselowski, Denny Hamlin, Kurt Busch en Alex Bowman in fel gevecht.


Laatste neutralisatie
De laatste neutralisatie kwam in de 441e ronde na een spin van William Byron die de muur aan de buitenkant raakte. De hoop van Martin Truex Jr. op een plekje in de Round of 4 verdween als sneeuw voor de zon toen hij voor een loszittend wiel naar binnen moest en niet verder kwam dan een 21e plek. Game over voor Truex Jr. Alhoewel die kansen sinds vorige week ook al niet meer zo hoog werden ingeschat. In de 480e ronde beschikte Elliott over nog maar weinig tegenstand en een voorsprong van meer dan 4.6 seconden en behaalde uiteindelijk zijn vierde seizoensoverwinning. Voor de eerste maal in zijn carriere slaagde Elliott erin om een ticket voor de Round of 4 te verwerven. Achter Elliott eindigden Ryan Blaney en Joey Logano resp. als 2e en 3e. Brad Keselowski had aan een vierde plek voor de kampioensfinale volgende week voldoende.

2020 Logano Elliott
Joey Logano en Chase Elliott vechten om de kop. De NAPA Chevrolet van Elliott kwalificeerde zich met een overwinning voor de Round of 4.


Chase Elliott: "Voor ons is dit de grootste overwinning. Nu weet ik wat het gevoel dat dit het is wat we de laatste vier, vijf jaar gemist hebben. Zeker omdat we geen keuze hadden. Om dit vanavond te doen kon ik mij geen betere avond wensen. Het is echt onwerkelijk." Voor de eerste maal sinds vele jaren maakt er ook weer een Chevrolet-coureur aanspraak op de titel.

Uitslag Xfinity 500 Martinsville
1. Chase Elliott Chevrolet 500 rondne
2. Ryan Blaney Ford 500 ronden
3. Joey Logano Ford 500 ronden
4. Brad Keselowski Ford 500 ronden
5. Kurt Busch Chevrolet 500 ronden
6. Alex Bowman Chevrolet 500 ronden
7. Aric Almirola Chevrolet 500 ronden
8. Clint Bowyer Ford 500 ronden
9. Kyle Busch Toyota 500 ronden
10.Matt DiBenedetto Ford 500 ronden

Round of 4
Danny Hamlin 4166 pnt. 2. Brad Keselowski 4165 pnt. 3. Joey Logano 4157 pnt. 4. Chase Elliott 4152 pnt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet