Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Hamilton geeft Bottas gevoelige tik in Portimao

Hamilton

Lewis Hamilton heeft in Portimao een gevoelige tik uitgedeeld aan zijn teamgenoot. Bottas was in FP1, FP2, FP3, Q1 en Q2 de snelste, greep in Q3 twee maal de voorlopige pole, maar Hamilton had één rondje extra en pakte daarin zijn 97e pole. Dat zal pijn doen bij Bottas. Verstappen moest weer genoegen nemen met de derde plek.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Mercedes

Russels open sollicitatie
Na een half uur vertraging wegens een kapotte putdeksel, kan de kwalificatie op het glooiende circuit in Portimao van start. Zonder veel moeite weten de toppers zich in Q1 veilig te rijden. De strijd om de onderste vijf plaatsen, gaat tussen zes auto's van drie teams: Haas, Alfa Romeo en Williams. Grosjean is de veilige van de zes als de tijd verstreken is, maar dat blijft niet zo. Beide Alfa Romeo's zijn sneller, met Räikkönen voorop. De Fin lijkt Q2 te halen, maar de George Russel komt als laatste en is 0,270 sneller. Russel gaat door, teamgenoot Latifi bijna een seconde langzamer is.

Voor de talentvolle Brit een goed resultaat op een goed moment. Dit weekend worden de geruchten steeds hardnekkiger dat Russel zijn zitje bij Williams wel eens kan verliezen, omdat de nieuwe eigenaren iemand met geld willen zien – Sergio Perez bijvoorbeeld, met zijn Mexicaanse peso's. Waar kan Russel dan heen? Toevallig liet Red Bull-baas Horner dit weekend ook vallen dat het voor Alex Albon tijd wordt om zich te bewijzen. Lukt dat niet, dan gaat Red Bull volgend jaar buiten de eigen talentpool vissen. Hülkenberg en Perez worden genoemd, maar zou Russell niet een geweldige teamgenoot zijn voor Verstappen?

Alleen Mercedes op medium
In Q2 rijdt Mercedes met speels gemak op mediums naar p1 en p2. Verstappen heeft softs nodig voor p3 – daar zal hij morgen dus op starten.

8x geen Q3 voor Vettel
Terwijl Charles Leclerc weer veilig in de top 10 zit, weet teamgenoot Vettel hier weer niet in te slagen. Voor de achtste keer op rij haalt de viervoudig wereldkampioen Q3 niet – een dieptepunt voor hem. En niet eens op het nippertje, maar op p15. Hij is in gezelschap van Ocon, Stroll, Kvyat en Russel. Daniel Ricciardo vliegt in de slotfase van de baan en raakt met zijn achtervleugel de bandenstapel, maar hij komt uit de grindbak en haalt de pits weer voor Q3.

Bottas heeft overhand
Valtteri Bottas is tot dusver in Portimao de te kloppen man. Hij was alle sessies het snelste en heeft de overhand over zijn teamgenoot. Bij de eerste poging van Q3 is het verschil klein, maar groot genoeg: Bottas is 0.047 sneller dan Hamilton. Verstappen gebruikt een extra rondje om zijn banden op te warmen, en rijdt de derde tijd op 0.121. Teamgenoot Albon komt voorlopig niet verder dan p8, alleen sneller dan Gasly. Ricciardo krijgt in de garage een nieuwe achtervleugel, maar het is de vraag of dat snel genoeg gaat om nog de baan op te gaan.

Voor de tweede poging gaan beide Mercedessen verrassend op mediums naar buiten. Hamiltons eerste sector is niet zo goed, maar zijn tweede en derde wel, en hij pakt de pole af van Bottas met 0.052. De Fin komt na zijn teamgenoot. De eerste sector is 0.2 sneller dan Hamilton. Die voorsprong houdt hij in de tweede sector vast. De derde is iets langzamer, maar met 0.180 pakt hij de pole terug.

Verstappen komt dan en zijn poging op softs is sneller dan Hamilton: p2 voor Verstappen.

Maar Lewis Hamilton kan nóg een rondje door, en daarin zijn zijn mediums beter op temperatuur. In de eerste sector liet hij de vorige ronde tijd liggen, nu niet. De wereldkampioen haalt weer het maximale uit zijn rondje en pakt met een tiende marge de pole van Bottas af. Dat doet pijn.

Alex Albon verbetert zijn tijd, maar het is weer niet genoeg om naast Verstappen te starten. Leclerc en Perez zijn sneller en verwijzen Albon naar p6. Achter hem starten Sainz en Norris. Gasly is negende, Ricciardo kan niet meer de baan op.

Eigen keuze Hamilton
Het was uiteindelijk dat ene extra rondje dat voor Hamilton het verschil maakte. "Dat was mijn eigen keuze. We kozen allebei voor de mediums voor de laatste run, Valtteri wilde één rondje, ik twee. Hij is al het hele weekend zó snel, ik ben continu blijven zoeken naar extra tijdwinst. Daar gebruikte ik dat laatste extra rondje ook nog voor. En dat pakte perfect uit."

"Dit is zo'n hardcore circuit", vervolgt de Brit, die nog 3 poles verwijderd is van de mijlpaal van 100 polepositions. "Op sommige punten zie je niet waar je naartoe gaat. Je ziet alleen de lucht en hebt geen referentie voor je rempunt. Het is een van de meest uitdagende circuits waar ik ooit gereden heb. Het gladde asfalt maakt het extra lastig. Het valt niet mee om alle vier je banden op temperatuur te krijgen."

Verstappen weer derde
Max Verstappen start morgen voor de zevende keer dit jaar op p3. "Niet ver achter Mercedes, hopelijk kunnen we morgen ook de strijd aan gaan. Ik start vanaf de schone kant, dat is een voordeel, maar inhalen is in bocht 1 niet echt mogelijk. Maar de start is niet doorslaggevend. Niemand weet hoe de banden het morgen gaan houden, dus het kan morgen nog alle kanten op."

Uitslag kwalificatie Portugal
1. Lewis Hamilton, 1:16.652
2. Valtteri Bottas, op 0.102
3. Max Verstappen, op 0.252
4. Charles Leclerc, op 0.438
5. Sergio Perez, op 0.571
6. Alex Albon, op 0.785
7. Carlos Sainz, op 0.868
8. Lando Norris, op 0.873
9. Pierre Gasly, op 1.151
10. Daniel Ricciardo, geen tijd

11. Esteban Ocon, 1:17.614
12. Lance Stroll, 1:17.626
13. Daniil Kvyat, 1:17.728
14. George Russel, 1:17.788
15. Sebastian Vettel, 1:17.919

16. Kimi Räikkönen, 1:18.201
17. Antonio Giovinazzi, 1:18.323
18. Romain Grosjean, 1:18.364
19. Kevin Magnussen, 1:18.508
20. Nicholas Latifi, 1:18.777
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet