Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Supercar Challenge

Supercar Challenge: Alain Berg en Alex Cascatău zijn een prima match

20200925-NRB 6038

Sinds dit seizoen delen de Luxemburger Alain Berg en de Roemeen Alex Cascatău samen een Norman 20FC in de Super GT Klasse. Alain Berg is inmiddels een bekende naam in de Supercar Challenge, terwijl de uit Roemenië afkomstige Alex Cascatău dit jaar zijn debuut maakt in deze klasse. Beide mannen vullen elkaar prima aan en hebben de ambitie om nog lang samen een team te blijven vormen omdat het op alle fronten goed klikt.

Tekst en foto's: PR

IMG 0998

Kennismaking
"We reden vorig jaar tijdens de 24 uur van Zolder in hetzelfde team," zegt Alain Berg over hun eerste ontmoeting waaruit hun partnerschap is ontstaan. "Mijn sponsor en ik wilden graag een tweede rijder erbij. Na de 24-uurs race hadden wat contact met elkaar en hebben we de plannen en het budget besproken. Daar konden we ons beide in vinden en zo besloten we samen een team te vormen."

IMG 0999

Grote verschillen
Niet alleen qua leeftijd, maar ook wat betreft de ervaring verschillen de beide mannen best wel van elkaar. "Dit is mijn eerste echte volle seizoen in de autosport," vertelt de 28-jarige Alex Cascatău over zijn stappen in de motorische sporten tot nu toe. "Ik heb gekart en een aantal jaren een paar races per jaar gereden, maar dus nooit echt een compleet seizoen zoals dit. Ik reed mijn wedstrijden voornamelijk in België en afgelopen jaar werd ik kampioen in het Roemeense endurance kampioenschap."

IMG 0826

Palmares
De palmares van de 45-jarige Alain Berg is een stuk langer dan die van de Roemeen. De Luxemburger begon ruim twintig jaar geleden met trackdays, nadat hij recreatief met motorfietsen had gereden en vier keer nationaal kampioen karting was geweest. Begon ooit met een gesloten wagens, maar al snel bleek dat zijn voorkeur uitging naar open GT auto's en hij racete jarenlang in een Radical. Tijdens de Voorjaarsraces op Zandvoort kozen Berg en Cascatãu ook voor de Radical.

20201010 2RL08779

Digitaal contact
De teamgenoten wonen niet bij elkaar naast de deur. Alain Berg is in het dagelijks leven gymleraar en woont samen met zijn vriendin in het Luxemburgse Garnich. Alex Cascatău heeft zijn residentie in Constanţa, een kustplaatsje aan de Zwarte Zee. De afgestudeerd engineer werkt als manager voor een Frans bedrijf en spreekt vloeiend Duits en Engels. Ook hij heeft een vriendin. "Tussen de races heb ik veel contact met haar, voornamelijk via internet," zo legt Alex uit hoe ze dingen met elkaar overleggen. "We praten samen over de ideeën die we hebben en kunnen enorm goed met elkaar overweg, hebben eigenlijk nooit aanvaringen en gaan respectvol met elkaar om."

20200904-RBN 7167

Selfmade man
Dat internet ook op een ander gebied belangrijk is komt ter sprake wanneer Alain Berg vertelt over de Norma M20FC die hij afgelopen jaar aanschafte. "Ik heb de Norma tweedehands gekocht en het bleek een prima chassis, maar de set-up was niet zoals ik het graag zou willen. Ik ben een echte selfmade man die eigenlijk het liefste bijna alles zelf doet, zoals ik dat vroeger ook bij mijn kart team deed. Ik heb er enorm veel werk in gestoken en alles zelf geprepareerd. Omdat het team een beperkt budget heeft, kunnen we niet veel live testen en doen dus heel veel op de simulator. Alex is een hele goede simracer en zo kunnen we naast het virtueel testen ook elkaar pushen zonder dat we bij elkaar zijn. We wisselen onze ideeën uit die we dan samen uitproberen op de simulator."

20200906-RBN 9022

Een hecht team
Alain Berg en Alex Cascatău vertellen dat ze elkaar goed aanvullen en aanvoelen. "Ikzelf ben niet zo'n supertopper," zegt Berg bescheiden over zichzelf. "Maar Alex is echt ontzettend snel en wil steeds beter worden. Hij is heel fanatiek en dat brengt ook mij naar een grotere hoogte." Cascatău is ook lovend over zijn teamgenoot. "We passen echt bij elkaar en zijn goede vrienden geworden. Alain heeft veel ervaring en is voor mij toch ook een soort mentor. We bespreken alles en vergelijken onze data. Tijdens het DTM weekend was Alain sneller dan ik in de eerste sector en dan gaan we samen kijken waar ik het laat liggen."

20200904-NRB 3615

Veel ambities
Alex heeft als jonge coureur zeker nog ambities "Ik zou best wel in een groot kampioenschap zoals de LMP3 of LMP2 willen rijden indien daar budget voor is, dat is echt een droom. Maar mijn doel voor nu is vooral veel leren en hopen het kampioenschap op onze naam te kunnen schrijven."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet