Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula 4

Formule 4: VAR-coureurs op titelkoers

Het team van Frits van Amersfoort slaagt er andermaal in om weer een kampioen af te leveren. Met twee zeges op de Red Bull Ring liggen de Brit Jonny Edgar en de Amerikaan JaK Crawford duidelijk op titelkoers. Edgar pakte tweemaal de overwinning en Crawford eenmaal.


2020 F4
Bloedarmoede in de F4. De show was er echter niet minder om.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

VAR-coureur Jonny Edgar richting titel
Met een zege tijdens de eerste wedstrijd op zaterdag zette de Brit een belangrijke stap richting titel. "Ik had een goede start en kon vervolgens mijn leiderspositie goed verdedigen. Onder droge omstandigheden nam de Brit direct de leiding gevolgd door de Fransman Victor Bernier. De beide US Racing-coureurs Tim Tramnitz(D) en Elias Seppänen(SF) verloren direct bij de start twee posities en moesten Joshua Dürksen(D ADAC Berlin Brandenburg Mücke) en Crawford(VAR) voor laten gaan. De Brit Oliver Bearman(16 US Racing) geraakte na een duel van de baan en viel naar de staart van het veld terug. Vervolgens verdeelde het veld zich in vier groepjes.

De Brit Edgar en de Fransman Bernier streden om de kop met daarachter Dürksen en Crawford en het duel tussen Tramnitz/Seppänen. Vooral de twee laatstgenoemde coureurs zorgden voor het nodige spektakel. De Fin ging meermaals aan zijn Duitse opponent voorbij maar die kwam telkens toch weer terug. Uiteindelijk slaagde de Fin erin om definitief met de Duitser af te rekenen.


2020 VAR Mannen van de toekomst Jak Crawford, Jonny Edgar, Joshua Dürksen

Het duel Dürksen tegen Crawford werd uiteindelijk in het voordeel van de Amerikaan beslist. De Duitser overschreed de "Track limits" zoveel dat hij een "drive-through" kreeg opgelegd.De eerste wedstrijd leverde een overwinning voor Jonny Edgar op terwijl de Fransman Victor Bernier als tweede wist te eindigen. Voor Bernier was het overigens zijn derde podiumklassering dit seizoen. Achter Crawford eindigde de Fin Seppännen als vierde. Met een vijfde plek was Tim Tramnitz de beste rookie en kon daardoor zijn voorsprong in de tussenstand van het rookieklassement vergroten. De beide US-Racing coureurs Bearman en Vladislav Lomko eindigden resp. als zesde en zevende. De Tsjech Josef Knopp(ADAC Berlin Brandenburg/Mücke) eindigde nog voor Dürksen als achtste. De Israëliër Roee Meyuhas(20 R-ACE G) eindigde bij zijn debuut als tiende.

In aanwezigheid van Dr. Helmut Marko deden de beide VAR Red Bull Junioren Edgar en Crawford het afgelopen zondag uitstekend. Beiden schreven een wedstrijd op hun naam. De eerste wedstrijd op zondag leverde voor VAR een dubbeloverwinning op. Beide VAR-coureurs wisten direct bij de start een gat te slaan. Zelfs Crawford slaagde er niet in om zijn teamgenootje te bedreigen .Een kortstondige safetycarfase kon geen verandering in zijn dominantie brengen. "Na de herstart kon ik zeker in de eerste twee bochten direct afstand nemen. Daarna kon ik de wedstrijd volledig beheersen. Een sterke en goede auto" aldus Edgar.

Achter Edgar en Crawford was er een interessante strijd om de derde plek tussen Seppänen en Dürksen te zien wat in het voordeel van laatstgenoemde beslist werd. Bernier werd als vijfde geklasseerd nadat Tim Tramnitz(US Racing) achteraf voor een incident werd bestraft. De Russen Kirill Smal(15 R-ace GP) Vladislav Lomko(15 US Racing) eindigden resp. als zesde en zevende. De nog 15-jarige Mexicaan Erick Zuniga(ADAC Berlin Brandenburg/Mücke) eindigde als achtste gevolgd door de Israëliër Roee Meyuhas(20 R-Ace GP) en de Brit Oliver Bearman('15 US Racing).

In de derde wedstrijd met omgedraaide startgrid viel er voldoende spektakel te beleven. Polesitter Zuniga verknalde zijn start en viel direct al een aantal plekken terug. Vervolgens nam Lomko de leiding maar die kwam al snel onder druk van Seppänen te staan. Vervolgens kwam Crawford van achter naar voren gestormd. Crawford: "Ze waren allemaal een beetje agressief en het duurde een tijdje voordat ik vooraan op P3 de aansluiting vond."

2020 Bernier
Solide resultaten voor Victor Bernier.


Toen Crawford die eindelijk gevonden had was het gat naar de koplopers nog te groot. Vervolgens ging hij eerst aan Lomko en later aan Seppänen voorbij. Zijn teamgenoot Edgar had het duidelijk lastiger en kwam niet verder dan een zevende plek. Met zijn zege op de Red Bull Ring slaagde Crawford erin om Edgar in de tussenstand van het kampioenschap tot op 28 punten te naderen.

Jak Crawford: "Ik heb er dit weekend niet alles uitgehaald van wat ik mij voorgenomen had. Maar er zijn nog zes races te gaan waarin van alles kan gebeuren"

2020 F4 2
Edgar neemt in de eerste wedstrijd de kop.

In de strijd om de laatste podiumpositie moest Lomko Bernier nog voor laten gaan. Maar de Rus was nog wel de beste Rookie. Tramnitz volgde eindigde als vijfde. "Ik moest met mijn bestraffing leven en maar het best eruit halen. De start was geslaagd, daarna was het moeilijk, in de wedstrijd had ik vele duels waarvan ik toch wel genoten heb. Het was één van de spannendste F4 races voor me."
Kirill Small wist in de slotfase zijn zesde plek tegen Edgar goed te verdedigen. Daarachter volgden Bearman Knopp en Zuniga. De volgende wedstrijd vindt over twee weken op de Lausitzring plaats.

2020 Crawford
Jak Crawford kan voor zijn Britse teamgenoot nog een bedreiging vormen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet