Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Rinus van Kalmthout op de Indy road course naar eerste IndyCar-podium en poleposition

RVeeKay HarvestGP.01

Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft op de Indianapolis Motor Speedway tijdens de IndyCar Harvest Grand Prix met een indrukwekkende derde plaats zijn eerste podium gescoord in de NTT IndyCar Series. De dit jaar in deze serie debuterende 20-jarige Hoofddorper kreeg met een aantal fraaie inhaalacties alle ogen op zich gericht, reed voor het eerst enige tijd aan de leiding en wist ook nog eens de snelste raceronde op zijn naam te zetten. Van Kalmthout had in de kwalificatie al opzien gebaard door naar zijn eerste NTT IndyCar Series-poleposition te rijden. In race twee beschikte Van Kalmthout niet meer over de juiste banden en moest daardoor genoegen nemen met een 17de positie. Met nog één race te gaan kan de rookie-titel de TeamNL-rijder bijna niet meer ontgaan.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: NTT IndyCar Series

Voor de IndyCar Harvest Grand Prix, de vijfde doubleheader van het seizoen, keerde de NTT IndyCar Series terug naar de road course van de Indianapolis Motor Speedway. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een deel van de beroemde kombaan en het 'gewone' circuit op het binnenterrein van het Indy-complex. Begin juli werkte de NTT IndyCar Series ook al een wedstrijd op deze road course af en daarbij scoorde TeamNL-talent Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) bij zijn tweede optreden in de serie meteen een veelgeprezen vijfde positie.

RVeeKay HarvestGP.02

Dat deze uitslag naar meer smaakte, liet de 20-jarige Hoofddorper in de kwalificatie voor race één meteen zien door nota bene de poleposition voor zich op te eisen. In zijn debuutseizoen en pas zijn twaalfde IndyCar-race bezorgde VeeKay zijn team Ed Carpenter Racing de eerste road course poleposition in haar bestaan! "Op de zwarte band voelde de auto al goed, maar op de snellere rode band ging de auto super. Na een kleine aanpassing aan de vleugelafstelling was de kwalificatieronde geweldig. Na de vrije training hebben we nog veel aan de afstelling veranderd en dat pakte perfect uit. Ik ben hier heel blij mee", keek een tevreden Van Kalmthout op zijn bijzondere prestatie terug. De laatste keer dat er een Nederlander op poleposition stond bij een IndyCar-wedstrijd was maar liefst 21 jaar geleden toen Arie Luyendyk, VeeKay's mentor, in de kwalificatie voor de Indy 500 de snelste tijd op de klokken zette.

RVeeKay HarvestGP.05

Het was echter slechts een voorbode van wat er nog meer komen ging. Met een ijzersterke wedstrijd waarin Van Kalmthout weer diverse fraaie inhaalacties liet zien, scoorde de Nederlander namelijk met een derde plaats zijn eerste NTT IndyCar Series-podium. Bij het ingaan van de eerste bocht nam VeeKay geen risico toen hij gepasseerd werd, maar sloeg een ronde later meteen toe om na een fraai duel de leiding over te nemen. Op de snellere rode band liep de TeamNL-rijder vlot weg en had bij zijn eerste pitstop in ronde 17 een voorsprong van een kleine vijf seconden. Toen het hele veld zijn eerste stop gemaakt had, lag Van Kalmthout derde, de positie die hij ook nog innam na pitstop nummer twee. In de 61ste van in totaal 85 ronden zocht VeeKay voor de derde en laatste keer de pits op, maar kwam als vijfde de baan weer op. Op zijn nieuwe set rode banden liep Van Kalmthout met snelle rondetijden vlot in op het strijdende groepje op de plaatsen twee tot en met vier om in ronde 80 met een mooie actie de vierde positie over te nemen en nauwelijks een ronde later op minstens zo fraaie wijze de derde plaats te veroveren. In de laatste drie ronden wist de Ed Carpenter Racing-piloot het gat naar de nummer twee nog te verkleinen, maar bleef op 0,7 seconden steken. Daarmee was het eerste NTT IndyCar Series-podium voor de jonge Nederlander een feit. Van Kalmthout tekende ook voor de snelste raceronde en was met afstand de best geklasseerde rookie.

RVeeKay HarvestGP.04

"Het was bepaald geen gemakkelijk race, maar ik ben heel blij met mijn eerste podium. Ik had wat problemen op de zwarte banden, maar de laatste vijftien ronden op de rode band gingen heel goed. Ik denk dat een tweede plaats mogelijk was geweest, maar ik sta in ieder geval op het podium", aldus een heel blije Van Kalmthout.

RVeeKay HarvestGP.07

De Ed Carpenter Racing-rijder wist dat een herhaling van zijn fraaie prestatie uit race één in de tweede IndyCar Harvest Grand Prix niet mogelijk zou zijn en dat het een moeilijke wedstrijd zou worden. De Nederlander had in race één al drie sets rode banden gebruikt en beschikte daardoor voor deze race nog maar over één, gebruikt, setje van deze snelle banden. Van Kalmthout moest daardoor dus minimaal 50 van de 75 ronden op de langzamere zwarte band rijden. VeeKay startte de race als veertiende, maar zag door twee trage pitstops enkele plaatsen verloren gaan waardoor hij op plek 17 terechtkwam. Pas na zijn laatste stop kon de TeamNL-rijder op de rode banden weer een vertrouwd hoog tempo rijden. Omdat toen echter het hele veld op de rode band stond, zat veel winst er niet meer in, zeker niet gezien het feit dat zijn banden ouder waren dan die van de concurrenten om hem heen. Daarbij kwam ook nog eens dat de Nederlander vanwege de tweestopstrategie zuinig moest omspringen met zijn brandstof. Van Kalmthout passeerde dan ook als 17de de finish. Met deze uitslag was VeeKay, zoals bijna het gehele seizoen al, de hoogst geklasseerde Ed Carpenter Racing-rijder.

RVeeKay HarvestGP.06

"Een heel andere wedstrijd dan race één. Ik hoopte op een safetycar zodat we iets hadden kunnen doen. Twee stints op de zwarte banden was moeilijk. In race één waren we al niet zo snel op de zwarte banden en in race twee was dat niet anders. Het laatste deel op de rode band ging wel weer goed. Het zat niet helemaal mee waarbij de auto zich ook niet lekker gedroeg. We kregen de set-up niet goed voor elkaar, maar dat kan gebeuren. Iedereen heeft 100% gegeven, ook ik, maar dat was in race twee niet genoeg", was de conclusie van Van Kalmthout.

RVeeKay HarvestGP.08

Voor de rookie-titel deed de Nederlander goede zaken want met nog één wedstrijd te gaan hoeft Van Kalmthout alleen nog maar van start te gaan om deze, zeker in Amerika, hoog aangeschreven titel in bezit te krijgen.

De afsluitende wedstrijd van de NTT IndyCar Series wordt op 25 oktober verreden op het stratencircuit van St. Petersburg, Florida.

Rinus van Kalmthout wordt in 2020 gesteund door: Ed Carpenter Racing, Sonax USA, Autogeek, Jumbo, La Place, Basic-Fit en KNAF TeamNL.

Meer info: www.rinusvankalmthout.com
Facebook: Rinus VeeKay

RVeeKay HarvestGP.03
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet