Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Will Power op poleposition voor 2de Harvest GP, startrij 7 voor Rinus VeeKay

power.1

Will Power heeft op de road course van de Indianapolis Motor Speedway de poleposition veroverd voor de later vanavond te verrijden tweede IndyCar Harvest Grand Prix. De Penske-coureur zat in groep twee en die bleek net als gisteren sneller dan de rijders die eerder de baan op moesten. In die eerste groep pakte Colton Herta de eerste plaats. Rinus van Kalmthout kon zijn stunt van vrijdag waarin de 20-jarige Hoofddorper de poleposition veroverde, niet herhalen. In zijn snelste ronde maakte VeeKay een foutje en bleef daardoor steken op plek zeven, goed voor de veertiende startplaats.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: IndyCar Series

De kwalificatie voor de later vanavond op de road course van de Indianapolis Motor Speedway te verrijden IndyCar Harvest Grand Prix was ook nu weer opgesplitst in twee groepen, waarbij de groep die gisteren als eerste aan de beurt was, nu als laatste een tijd mocht zetten.

veekay

Bijna alle rijders begonnen de slechts twaalf minuten durende kwalificatie op de zwarte band. Alex Palou bleek daarmee de snelste rijder, gevolgd door Colton Herta en Ryan Hunter-Reay. Rinus van Kalmthout blokkeerde bij zijn eerste poging bij het aanremmen van de eerste bocht zijn voorwiel en moest via de escape road zijn weg vervolgen. De Nederlander stond daarmee na de eerste run op plek twaalf. Met nog vijf minuten te gaan wisselde iedereen naar de snellere rode band en gingen de tijden omlaag. In zijn eerste snelle ronde klokte VeeKay een 1:09.4 en klom daarmee kortstondig naar de tweede positie. Daarna kwam echter toch weer dezelfde top drie bovendrijven, al was het dit keer Herta die de eerste plek overnam, gevolgd door Palou en Hunter-Reay. Van Kalmthout maakte in zijn laatste ronde, die hem verder naar voren zou hebben gebracht, een foutje, waardoor de Nederlander zijn tijd niet verbeterde en terugzakte naar plek zeven. Met een goede pitstopstrategie en een auto die in racetrim snel is, is er in de 75 ronden tellende race vanaf de zevende startrij nog van alles mogelijk. Nadeel is wel dat Van Kalmthout nog maar over één setje rode (snelle) banden beschikt, waardoor een herhaling van de derde plaats uit race één lastig zal worden.

power.2

In de tweede groep pakte de op de rode band begonnen Takuma Sato in de eerste run de eerste positie, gevolgd door Will Power en Alexander Rossi. Net als in groep één bij VeeKay had hier Josef Newgarden te maken met een blokkerend voorwiel en schoot bij bocht één rechtdoor. Op de rode banden wisselde de koppositie snel, maar uiteindelijk was het Power die de eerste positie pakte, gevolgd door Rossi, Pato O'Ward en Jack Harvey. Newgarden bleef steken op plek vijf terwijl Scott Dixon zelfs niet verder kwam dan plek acht.

Omdat zoals gezegd de beste tijd uit groep twee sneller was dan die in groep één, start Power vanaf poleposition, met naast zich op rij één Herta. De race start vanavond rond de klok van 20.30 uur Nederlandse tijd.

Kwalificatie
Groep 1
1. Colton Herta, Andretti Harding Steinbrenner Autosport Honda, 1:09.101
2. Alex Palou (R), Dale Coyne Racing with Team Goh Honda, + 0.056
3. Ryan Hunter-Reay, Andretti Autosport Honda, + 0.073
4. Felix Rosenqvist, Chip Ganassi Racing Honda, + 0.197
5. Graham Rahal, Rahal Letterman Lanigan Racing Honda, + 0.224
6. Marco Andretti, Andretti Herta w/ Marco & Curb-Agajanian Honda, + 0.271
7. Rinus VeeKay (R), Ed Carpenter Racing Chevrolet, + 0.304
8. Marcus Ericsson, Chip Ganassi Racing Honda, + 0.309
9. Max Chilton, Carlin Chevrolet, + 0.572
10. Helio Castroneves, Arrow McLaren SP Chevrolet, + 0.674
11.Sage Karam, Dreyer & Reinbold Racing Chevrolet + 0.814
12. Charlie Kimball, A.J. Foyt Enterprises Chevrolet, + 0.864
13. Dalton Kellett (R), A.J. Foyt Enterprises Chevrolet, + 1.094

Groep 2
1. Will Power, Team Penske Chevrolet, 1:08.976
2. Alexander Rossi, Andretti Autosport Honda, + 0.254
3. Pato O'Ward, Arrow McLaren SP Chevrolet, + 0.271
4. Jack Harvey, Meyer Shank Racing Honda, + 0.444
5. Josef Newgarden, Team Penske Chevrolet, + 0.479
6. Santino Ferrucci, Dale Coyne Racing with Vasser-Sullivan Honda, + 0.502
7. James Hinchcliffe, Andretti Autosport Honda, + 0.598
8. Scott Dixon, Chip Ganassi Racing Honda, + 0.605
9. Takuma Sato, Rahal Letterman Lanigan Racing Honda, + 0.631
10. Simon Pagenaud, Team Penske Chevrolet, + 0.944
11.Sebastien Bourdais, A.J. Foyt Enterprises Chevrolet + 0.966
12. Conor Daly, Ed Carpenter Racing Chevrolet, + 0.976
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet