Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Allereerste Indycar podium voor VeeKay. Winnaar Newgarden houdt titelstrijd open

De 12e Indycarwedstrijd dit seizoen leverde een overwinning op voor Josef Newgarden die met deze zege de titelstrijd open hield. Het verschil met Scott Dixon bedraagt nu slechts 40 punten. Aan het slot waren ogen gericht op het duel Rossi/Rosenqvist/ VeeKay waarbij de Nederlander in de slotfase alsnog een podiumpositie wist te veroveren. De Nederlander beleefde vooral een sterke openingsfase en bevond zich halverwege de wedstrijd in de Top 5. Met de Rode Firestones kreeg VeeKay in de slotfase weer aansluiting bij de Top 3. Een strategische wedstrijd van Josef Newgarden houdt de titelstrijd open. Voor VeeKay betekende het zijn allereerste Indycar podium.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2020 Winnaar Newgarden
Door een tactisch gereden wedstrijd houdt Newgarden de titelstrijd open.


Allereerste Indycar podium voor VeeKay. Winnaar Newgarden houdt titelstrijd open
VeeKay wist zijn Pole niet in een overwinning te verzilveren. Wel leverde de Nederlander vooral in de openingsfase een fantastisch wiel-aan-wiel duel met Colton Herta zoals we ze zo graag in Open Wheel Racing zien. Na de eerste pitstopwindow wist de Nederlander zijn eerste positie niet te stabiliseren en viel achter de Andretti-en Penske bolides van Herta, Newgarden en Power terug. De ECR-coureur wist zich gedurende de wedstrijd uitstekend in de Top 4 te handhaven.Met een raketstart nam Colton Herta direct de leiding terwijl VeeKay zijn ogen meer op Josef Newgarden gericht had. Maar VeeKay liet zich niet door Herta verschalken en pakte in de tweede ronde de leiding terug.

Na drie ronden bedroeg de stand VeeKay, Herta, Newgarden, Power, Rossi, Andretti, Harvey O'Ward, Rosenqvist, Rahal. Vervolgens ging Rosenqvist in de zesde ronde bij Marco Andretti in de aanval. Daarna wist VeeKay zijn voorsprong al tot vier secs. op te bouwen. Vervolgens gingen Santino Ferrucci en Ryan Hunter Reay de fout in maar er werd door de wedstrijdleiding niet geneutraliseerd. Duidelijk een fout van Ferrucci maar beiden wisten zicht te herstellen.Beiden vielen naar de 19e en 22e plek terug. In de 11e ronde kwamen Conor Daly en Marcus Ericsson voor hun allereerste stop naar binnen. Inmiddels had Ferrucci zich een beetje weten te herstellen. Colton Herta ging in de 13e ronde voor zijn allereerste stop naar binnen.De Mexicaan Pat O'Ward miste zijn pit en kreeg daarvoor een "drive-through" opgelegd wardoor zijn race al snel over was. VeeKay kwam in de zeventiende ronde voor zijn eerste stop naar binnen waardoor Penske-coureur Josef Newgarden voor de eerste maal aan de leiding kwam. VeeKay kwam voor Herta weer terug de baan op.

De Nederlander op de zwarte Firestones en de Amerikaan op de rode. Beiden leverden daarna een fel gevecht waarbij Herta in de 21e VeeKay passeerde en vervolgens in de 20e ronde de leiding nam. Tot dan had VeeKay ruim 15 ronden aan de leiding gelegen. Will Power had andermaal een slechte pitstop bij Team Penske. Overigens niet de eerste maal dit jaar.In de 30e ronde bedroeg de volgorde Herta, Newgarden, VeeKay, Rossi, Dixon, Rosenqvist, Power, Ericsson, Harvey en Marco Andretti die met Simon Pagenaud een fel gevecht om de tiende plek leverde. In de 35e ronde bedroeg de voorsprong van Herta ruim 2.3 secs op Josef Newgarden.

Muur Met een "mighty save" bleef Will Power geheel rechts uit de muur.


Herta ging in de 38e ronde voor zijn tweede stop naar binnen en liet de Rode Firestones aanbrengen. Twee ronden later ging VeeKay eveneens naar binnen. Het betekende dat de Nederlander als negende terug op de baan kwam. Herta bevond zich in visueel in zevende positie.In de 42e ronde ging Herta met een fraaie move aan Santino Ferrucci voorbij. Voor de tweede maal in de wedstrijd maakte de Dale Coyne Racing with Vasser Sullivan-coureur zich niet echt populair. Terwijl Herta Ferrucci uit zijn spiegels zag verdwijnen schoot hij in de lach en noemde hem een r...r....... Bepaald niet de beste vrienden. Ferrucci was inmiddels naar P14 teruggevallen..


2020 Colton Herta
Sterk optreden van Colton Herta.

De veteranen Dixon, Rossi en Power leverden in de 45e ronde een fel gevecht om de zesde plek waarbij Dixon een foutje maakte en naar P7 terugviel.In de 47e ronde leek de wedstrijd zich iets te stabiliseren. Met nog 35 ronden te gaan bedroeg de achterstand van VeeKay op Herta ruim 9.6 secs. In de 57e ronde ging Penske-coureur Newgarden duidelijk bij Herta in de aanval en de afstand tussen beiden bedroeg 09491 secs. Herta antwoordde direct met een snellere tijd. Overigens beschikte Herta in deze fase nog maar over 11 secs. push to pass en Newgarden 50.

Bij het ingaan van de 60e ronde verremde Herta zich onder druk van Newgarden zich maar wist P1 te behouden en ging vervolgens voor zijn laatste stop naar binnen. Herta was overigens duidelijk niet tevreden over zijn Rode Firestones. VeeKay ging twee ronden later voor zijn allerlaatste stop naar binnen en was daarna in fel gevecht met Alexander Rossi en Will Power verwikkeld. In de 70e ronde moest VeeKay zijn vijfde positie aan Alexander Rossi prijsgeven terwijl Will Power zijn Dallara net uit de muur wist te houden. Met nog 10 ronden te gaan bedroeg de Top 5 Newgarden, Herta, Rosenqvist, Rossi, VeeKay.

Stand na 33 ronden
Stand na 33 ronden. VeeKay verliest op de zwarte Firestones duidelijk afstand.


Zowel Rosenqvist en Rossi lijken in de 75e ronde voor P3 ontkentend te zijn. Beiden leverden een fel gevecht om de derde plek. Vervolgens vormde zich in de 80e ronde een treintje bestaande uit Herta, Rossi, Rosenqvist en VeeKay die weer aansluiting had gevonden en in de 82e ronde aan de Zweed voorbij ging en vervolgens Herta weer onder druk wist te zetten. Drie ronden voor het einde wist de Nederlander de Andretti-rijder te passeren en zou de wedstrijd als derde beëindigen.Voor Josef Newgarden betekende het zijn derde seizoensoverwinning. Scott Dixon verloor waardevolle punten door in de slotfase naar P9 terug te vallen. Overigens liet VeeKay wel even de snelste ronde noteren.

Resumerend gezegd een absoluut tactisch gereden wedstrijd van Josef Newgarden met Alexander Rossi op P2 en VeeKay op P3. De ECR-coureur was vooral sterk in de openings- en slotfase. Vooral in het middelste gedeelte van de wedstrijd liet de Nederlander het vanwege de zwarte Firestones duidelijk een beetje liggen. Voor de Nederlander betekende het zijn allereerste Indycar-podium en was duidelijk heel tevreden over het resultaat.

2020 VeeKay
Eerste podium dit seizoen voor VeeKay.

Uitslag
1. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 85 ronden
2. Alexander Rossi Dallara Honda 85 ronden
3. Rinus VeeKay Dallara Chevrolet 85 ronden
4. Colton Herta Dallara Honda 85 ronden
5. Felix Rosenqvist Dallara Honda 85 ronden
6. Will Power Dallara Chevrolet 85 ronden
7. Graham Rahal Dallara Honda 85 ronden
8. Jack Harvey Dallara Honda 85 ronden
9. Scott Dixon Dallara Honda 85 ronden
10.Marcus Ericsson Dallara Honda 85 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet