Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Pole voor Rinus VeeKay in Harvest GP Indianapolis

Rinus VeeKay heeft zijn eerste Indycar pole te pakken. Voor de eerste wedstrijd van Harvest GP op de roadcourse van de Brickyard pakte de Nederlander zijn allereerste Indycar-pole. Sneller dan verwacht. Scott Dixon kwalificeerde zich uiteindelijk als 12e op 10 plekken achter Josef Newgarden.

2020 VeeKay Pole
Eerste Indycar pole voor VeeKay!!!

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Pole voor Rinus Veekay in Harvest GP Indianapolis
De eerste sessie moest voortijdig afgebroken worden omdat Takuma Sato in de grindbak strandde en daarmee een rode vlag veroorzaakte. Onder zeer koude omstandigheden was Josef Newgarden met 1.10.4706 de snelste man in de eerste groep. Zijn teamgenoot Will Power eiste met 1.10. 5686 de tweede op. En weer was Simon Pagenaud met 1.11.0448 de langzaamste van de Penske-rijders. Scott Dixon, die dit weekend mogelijk de titel kan binnen halen werd eigenlijk het meeste door Sato Takuma Sato's offroad excursie benadeeld. Voor Scott zat er niet meer dan een zesde plek in.


 2020 VeeKay 1
Allereerste Indycar pole voor Rinus VeeKay in zijn rookie seizoen.

Alexander Rossi liet de vierde tijd noteren en liet zich ontvallen dat hij "zich weer wist te herinneren hoe dat hij een raceauto moest besturen."
In de tweede groep was Colton Herta direct vanaf het begin snel terwijl er een incident tussen Dalton Kellett en Saga Karam "under investigation" is. Ook Castroneves is bij zijn comeback snel maar had wat remproblemen maar zat vanaf het begin direct bij de kop.

2020 VeeKay Carpenter
VeeKay en de trotse teameigenaar Ed Carpenter.

Met nog vier minuten te gaan blijft Colton Herta de snelste man op de baan met 1.10.6265 gevolgd door Marco Andretti. Met nog twee minuten te gaan prijkte de naam van Felix Rosenqvist met 1.10.3506 bovenaan op de timing. Amper twee minuten voor het einde is VeeKay de snelste met 1.09.6903. De overige concurrenten wisten deze tijd niet meer te verbeteren. Achter VeeKay volgden Colton Herta met 1.09.7442 en Marco Andretti met 1.09.7140.

VeeKay 2
Een resultaat om trots op te zijn.

Toen VeeKay uit de pits ging dacht hij "Dit is exact de auto die ik nodig heb en morgen gaan we gewoon voor de overwinning. Ik heb hier gereden in de Road to Indy en weet hoe de auto zich gedraagt als het koud is. Newgarden is een goede coureur, maar ik ga gewoon volgas richting Turn 1. (later meer)

2020 VeeKay
 VeeKay op weg naar zijn eerste pole.


2020 Kwalificatie R1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet