Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Gérard Neveu treedt eind dit jaar terug als promotor van FIA WEC en ELMS

200923 Neveu
Altijd vriendelijk en meestal bereid tot een gesprek: WEC-promotor Gérard Neveu (r.)

"Een hondenbaan, maar wel een mooie hondenbaan", sprak Paul Rosenmöller over zijn tijd als politicus. Het werd ook de titel van zijn memories over die periode. De Fransman Gérard Neveu zal wellicht hetzelfde kunnen zeggen over zijn jaren als organisator van het FIA WEC en de European Le Mans Series. Na een kleine tien jaar en meer dan 100 internationale evenementen treedt Neve aan het eind van dit jaar terug. Hij vindt het tijd voor een andere wending in zijn loopbaan. Over zijn opvolging is nog geen mededeling gedaan.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: Rebocar/R. de Boer

Promotoren van grote internationale raceseries zijn een apart slag mensen. Stéphane Ratel, Marcello Lotti, François Ribeiro, Gerhard Berger: ze hebben allemaal gemeen dat ze met enorme inzet en tomeloos enthousiasme werken aan het voortbestaan en zo mogelijk de groei van hun serie en zijn doorgaans gezegend met een grenzenloos optimisme, althans naar buiten toe. Inwendig zal het bijvoorbeeld voor Gérard Neveu best wel eens lastig geweest zijn om fabrikanten als Audi en Porsche te zien vertrekken of toe te zien hoe de met veel lawaai aangekondigde raceprojecten van Nissan en Aston Martin – wellicht niet geheel toevallig beide onder de verantwoordelijkheid van dezelfde Britse topman – niets meer dan zeepbellen bleken te zijn. Of hoe Peugeot vlak voor de start van het WEC als wereldkampioenschap in 2012 van de ene op de andere dag de stekker uit het 908-project trok.

Naar buiten toe bleef hij echter altijd optimistisch en vertelde hij juichend hoe fantastisch het allemaal wel niet was. Toch was hij ook wel open en eerlijk, in één-op-één-gesprekken of conversaties met een klein groepje mensen die hij vertrouwde. Zoals vorig jaar, toen ik samen met een Duitse en een Britse collega in de paddock van de IMSA-seizoensfinale op Road Atlanta ruim anderhalf uur lang in de zon met Neveu sprak. Die bij die gelegenheid uitgebreid uit de doeken deed waarom het zo lang duurde om tot overeenstemming tussen IMSA en de ACO te komen, terwijl iedereen kon zien dat de LMDh-oplossing een constructieve stap vooruit zou betekenen. Welke politieke voetangels en klemmen er waren, welke hobbels er allemaal moesten worden genomen. We konden het niet opschrijven – en Neveu vertelde dat ook allemaal in de wetenschap dat wij dat niet zouden doen – maar het hielp wel om bepaalde situaties beter te kunnen begrijpen.

Eind dit jaar treedt Neveu terug als verantwoordelijke man van LMEM, de aan de Automobile Club de l'Ouest geliëerde organisatie die als promotor van het FIA WEC en de European Le Mans Series optreedt. "Na negen jaar aan het hoofd van dit fantastische autosportprogramma denk ik dat het tijd is om het stokje over te geven", aldus Neveu. "Met de komst van LMH en LMDh beginnen er prachtige nieuwe hoofdstukken en ik twijfel niet aan het toekomstige succes van deze kampioenschappen onder de vlag van de ACO. Ik ga me vanaf nu inzetten om het seizoen 2020 tot een zo goed mogelijk einde te brengen. Daarna is het voor mij tijd om voor 2021 een andere weg uit te stippelen." ACO-president Pierre Fillon sprak in een reactie zijn waardering uit voor de inzet, de betrokkenheid en de enorme inzet van Gérard Neveu.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet