Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Andretti Autosport heerst op Mid Ohio. VeeKay 11e

De tweede wedstrijd van de Honda 200 op Mid Ohio stond duidelijk in het teken van Andretti Autosport met drie auto's in de Top 3. Ondanks een spin in de beginfase reed Scott Dixon een goede wedstrijd waarbij hij kortstondig weer de aansluiting bij de koplopers vond. Na zijn laatste reguliere stop was Dixon op jacht naar een top 10 klassering en wist Rinus VeeKay in de slotfase nog te te passeren.  Voor het eerst sinds jaren betekende dit een top drie overwinning voor Andretti Autosport.


2020 Colton Herta VeeKay
Colton Herta op weg naar zijn derde Indycar-overwinning. Daarachter zien we VeeKay.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Andretti Autosport heerst op Mid Ohio. VeeKay 11e
Voor de vierde achtereenvolgende maal eindigde Rinus VeeKay in de Indycarseries in de punten en was andermaal de beste rookie. Meer dan een 11e plek zat er voor de Nederlander helaas niet in. Wel maakte de Nederlander de Penske-coureurs op harde Firestones bijzonder lastig. Een feit dat bij insiders niet onopgemerkt bleef. In de slotfase wist VeeKay twee aanvallen van viervoudig kampioen Scott Dixon magnifiek af te slaan. Maar de Nederlander moest zijn top 10 klassering in de allerlaatste ronde aan "The Iceman" afstaan. Tegen het Andretti Trio Herta, Rossi, RHR was vandaag geen kruid gewassen.

Evenals in de Formule 1 ging het ook hier direct bij de start fout. Santino Ferrucci raakte van de baan, kwam vervolgens terug en vond Felix Rosenqvist en teamgenoot Alex Palou op zijn pad. Er moest direct geneutraliseerd worden. Ferrucci werd voor de herstart in de vierde ronde naar de laatste plek terugverwezen terwijl voor Felix Rosenqvist en Alex Palou de wedstrijd definitief voorbij was. "Ik kon weinig doen, verklaarde Palou achteraf, maar het is niet anders." Will Power had een superstart en was vanuit de staart van het veld al naar de 12e plek opgeklommen!

De herstart was in ieder geval beter dan de eerste met Colton Herta opnieuw aan de leiding. In de top 10 bevond VeeKay zich direct in een Penske sandwich tussen Josef Newgarden en Will Power. De Nederlander begon vervolgens druk op regerend kampioen Newgarden uit te oefenen.

2020 Alexander Rossi Eindelijk een goed resultaat voor Alexander Rossi met P2. Dit heeft de Amerikaan wel verdiend.

Na 10 ronden bedroeg de volgorde Herta, Dixon, Hunter- Reay, Rossi, Pagenaud, Ericsson, Rahal, Newgarden, VeeKay, Power. Overigens bevond Newgarden zich op de zwarte Firestones en de rest van de Top 10 op de rode. In de 15e ronde ging de pitwindow open en de eerste deelnemers gingen naar binnen. Juist op dat moment strandde Foyt-coureur Dalton Kellett in de grindbak. In deze situatie bevonden Marco Andretti en Takuma Sato zich plotseling op P1 en P2. Een out of sequence gok zou in het latere verloop van de wedstrijd misschien een interessant voordeel op kunnen leveren. Overigens besloot de Indycar-organisatie de pitlane niet af te sluiten zodat iedereen in dezelfde ronde kon blijven.

Bij die herstart probeerde Ryan Hunter Reay Ganassi-coureur Scott Dixon onder druk te zetten maar werd moest zijn positie door een clevere move van Alexander Rossi prijsgeven en die vervolgens de Ganassi-rijder Dixon passeerde. Vervolgens verloor de viervoudige kampioen kortstondig de controle over zijn bolide maar wist zich te herstellen. Dixon viel naar de 20 plek terug. VeeKay had inmiddels zijn 10e plek aan Will Power prijs moeten geven en bevond zich in elfde positie.

In de 30e ronde bedroeg het verschil tussen Sato en Herta vier seconden nadat Marco Andretti een "off" had. Wel dook de Amerikaan direct de pits in. Sato ging in de 31e ronde voor zijn reguliere stop naar binnen. Inmiddels was Felix Rosenqvist voor wat extra puntjes weer terug op de baan gekomen. De Ganassi-crew had een nieuwe neus aangebracht. In Amerika luidt het motto "Keep Racing" De Zweed bevond zich wel op twee ronden achterstand. Sato viel na zijn reguliere stop naar de 18e plek terug.


2020 Rosenqvist Out
Felix Rosenqvist eindigde in de omheining maar kwam later voor de punten terug in de wedstrijd.

Saillant detail. Achter de beide Penske Dallara Chevrolets draaide Rinus VeeKay op de harde Firestone compound iets snellere rondetijden dan Newgarden en Power voor hem op de rode soft compound. In de 43e ronde kondigde Santino Ferrucci de tweede pitstopcyclus aan. De drie Andretti Autosport auto's van Herta, Rossi en Ryan Hunter Reay hadden zich inmiddels probleemloos aan de kop genesteld. Na hun reguliere stops veranderde er weinig in de volgorde aan de kop. Achter de Top 3 volgde Scott Dixon (out of sequence), Graham Rahal en Ganassi-coureur Marcus Ericsson die zich op dezelfde strategie als de Andretti-coureurs bevond.

In de slotfase kwam VeeKay onder behoorlijk veel druk van Scott Dixon te staan. De Ganassi-coureur wilde in de tussenstand van het kampioenschap niet al teveel punten verliezen. Na twee mislukte aanvallen sloeg de Ganassi-coureur in de allerlaatste ronde toe en wist de Nederlander alsnog te verschalken. Met een tiende plek wist Dixon de schade in de tussenstand van het kampioenschap te beperken. "Een stomme fout en een frustrerende dag", aldus Dixon.Voor Colton Herta betekende het zijn derde Indycar-zege in 30 wedstrijden.

2020 Colton Herta 1
Winnaar Colton Herta.

Uitslag
1. Colton Herta Dallara Honda 75 ronden
2. Alexander Rossi Dallara Honda 75 ronden
3. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 75 ronden
4. Graham Rahal Dallara Honda 75 ronden
5. Marcus Ericsson Dallara Honda 75 ronden
6. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 75 ronden
7. Will Power Dallara Chevrolet 75 ronden
8. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 75 ronden
9. Pat O'Ward Dallara Chevrolet 75 ronden
10. Scott Dixon Dallara Honda 75 ronden
11. Rinus VeeKay Dallara Chevrolet 75 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet