Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Supercar Challenge

Supercar Challenge: Alain Berg en Alex Cascatãu in Norma met afstand de snelsten op TT Circuit Assen

berg

Na de door Robin Frijns gewonnen DTM race beginnen de coureurs van de Supercar Challenge aan hun eerste race van dit weekend. Er is gelukkig weer publiek langs de baan en met een mooi vol veld maakt zich op voor een uur lang strijd. Wisselende omstandigheden op het TT Circuit van Assen. De baan was nat, maar nu zijn er zonnige perioden met mooie blauwe Hollandse bewolkte luchten.


Tekst en foto's: PR

Op poleposition de Luxemburger Alain Berg, de snelle gymleraar heeft zijn vertrouwde Radical SR3 omgeruild voor een competitieve Norma M20FC. Dat heeft de concurrentie gelijk geweten. De Racing by Baticonsult bolide was gelijk 1.370 van een seconde sneller dan een zelfde model van Sam Dejonghe. Maar de Deldiche coureur crashte vanochtend zijn bolide zwaar tijdens het noodweer gedurende de Belcar wedstrijd, waarbij de rijder al hinkend op tijd uitstapte voordat een andere rijder zich vol in de Norma boorde. De Norma van Dejonghe en Tom Boonen is er dan ook niet bij.

In de Supersport 1 divisie was het Lorenzo van Riet die zijn fraai gespoten Hyundai i30N in de slotfase naar de beste startplaats reed. Teamgenoot Dennis de Borst neemt de start voor zijn rekening. In de Sport divisie presteert Danny Wagtmans steeds sterker. De Ford Focus Silhouette rijder versloeg de sympathieke Traxx Racing Team rijder Chris Voet in de kwalificatie.

Het begint slecht voor Ted van Vliet, die zijn BMW bij aanvang van de opwarmronde aan de kant moet zetten. Deze wordt weggeduwd naar een veile plek, dus geen vertraging. Bij de start benut Max Aschoff al het vermogen van zijn LMP3 en pakt vanaf de vierde plaats gelijk de kop. Bij het uitkomen van de Haarbocht gaan er een aantal wagens veel te wijd en komen de baan weer op, grootste slachtoffer is Bart Arendsen die na een tik met schade aan zijn achterwiel stuiptrekkend de pits wil bereiken. Dat lukt niet, zijn rechter achterband is aan flarden en hij parkeert de BMW langs de baan.
  aschoff

De safetycar verschijnt op de baan, maar deze onderbreking duurt gelukkig kort. Aschoff blijft de leider voor Berg en Luc de Cock met hun Norma's. In de Supersport is het spannend. Dennis de Borst staat onder grote druk van Oscar Gräper en René Steenmetz. Beide rijders verschalken de Febo Racing coureur. In de Sport klasse heeft Danny Wagtmans de beste start gehad voor Bernhard Blaak. Bart van den Broeck gaat de pits in en moet opgeven.

Aan kop is de Ginetta Nissan G58 van Aschoff natuurlijk een klasse apart en leidt de wedstrijd met bijna zeven seconden op Alain Berg, met Luc de Kock op een derde plaats die moet uitkijken voor de Porsche van Huub van Eijndhoven.

graper-zumbrink

In de Supersport 1 is het duel voor de bovenste plaats spannend. Het verschil tussen Graper en René Steenmetz is minimaal. Dennis de Borst moet toegeven op dit strijdende tweetal. Marcel van de Maat ligt op een vierde plaats, nipt gevolg door Jonas de Kimpe die na de start iets is teruggezakt.
Danny Wagtmans krijgt een tik van de KTM X-Bow en moet met een lekke band de pits bezoeken. Nieuwe koploper is Bernard Blaak met zijn Zilhouette voor merkgenoot Jan Berry Drenth.

Er volgt een full course yellow na een spin van de Lamborghini Super Trofeo van Mari Martlé in het tweede deel van de Noordlus. Aan de achterkant van de auto verschijnen wat vlammen, maar die doven gelukkig snel en de Lambo wordt alweer snel op volle snelheid op pad gestuurd. De strijd in de Sport Divisie is prachtig om te zien. Een gevecht tussen Mark Wieringa, Jan Berry Drenth en Sergi Pustovoitenko om de tweede plaats in de klasse is spannend. Koploper Blaak heeft wat voorsprong genomen.

De pitwindow gaat open en elke rijder moet zijn pitstop met hun eigen successeconden ondergaan.
Lorenzo van Riet heeft het stuur overgenomen van Dennis de Borst en stuurt zijn Hyundai langs de Leon Cupra van Henri Zumbrink.
  aschoff-out

Na alle pitstops leidt Aschoff de race voor Alain Berg die veel tijd heeft verloren in de pits maar wel tweede blijft. Dat wordt snel omgezet naar een koppositie doordat Aschoff technische malheur krijgt en zijn Ginetta aan de kant moet zetten.

borst-v-riet

In de Supersport 1 heeft Lorenzo van Riet de kop overgenomen, met Henri Zumbrink op plaats twee en René Steenmetz op een derde plaats na een lange pitstop. In de Sport divisie blijft het spannend na alle wissels. De Zilhouettes van Drenth, van Jack Hokstra en de teruggevallen Blaak maken er een fraaie strijd van.

Er worden een viertal drive through straffen gegeven voor verkeerde pitstops. Daaronder ook de op de derde plaats algemeen liggende Porsche van Van Eijndhoven. Zijn voorsprong is echter groot genoeg om de derde plaats algemeen te behouden, achter GT-concurrent John De Wilde.

de-wilde

Vooraan is de strijd gestreden. Niemand komt nog in de buurt van Alain Berg, die samen met zijn teamgenoot Alex Cascatau de wedstrijd op zijn naam zet. In de Supersport 1 blijft de strijd tot aan het einde spannend. Lorenzo van Riet en Henri Zumbrink strijden om elke meter. René Steenmetz is derde gevolgd door de BMW van Marcel van de Maat, die er echter samen met de Norma van Luc De Cock/Tim Joosen afgaat. Omdat zij een ronde voorsprong hadden wordt de Norma toch nog als 9e geklasseerd, Van de Maat valt terug naar P13. Van Riet wint uiteindelijk zijn klasse.
  20200905 1RL06262

In de Sport divisie blijft de strijd tussen de drie Silhouettes boeiend. De aanvulling van deze wagens doet de klasse goed. Jan Berry Drenth en Martin West winnen uiteindelijk dit mooie gevecht.

De tweede race van de Supercar Challenge start morgen om 15.15 uur.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet