Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Analyse Indy 500 2020. VeeKay toch een “echte rookie”!!

Een vreemde Indy 500 dit jaar. Niet op Memorial Day, geen publiek en geen traditioneel banket op maandag na de wedstrijd. Dankzij de COVID-19 crisis veel negatieve punten. Anderzijds waren er gelukkig ook positieve aspecten. De aeroscreen behoedde Spencer Pigot voor erger, een sterk optreden van VeeKay in de openingsfase en het slotduel tussen Scott Dixon en Takuma Sato.


2020 Winnaar Sato
Voormalig Marlboro Master winnaar Takuma Sato nu ook nog eens tweevoudig Indy 500 winnaar.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Analyse Indy 500 2020. VeeKay toch een "echte rookie!"
Rinus VeeKay bood gisteren via de social media openlijk zijn verontschuldigingen aan voor "zijn falen" in de Indy 500. Wie deze sport kent en begrijpt weet dat dit soort dingen bij de Indy 500 hoort. Enerzijds misschien een rookiefout maar anderzijds hebben we in het verleden mensen met veel meer ervaring soortgelijke fouten zien maken op de Speedway. De Britten weten het fraai als "character building" te omschrijven. Duidelijk is dat de Nederlander over voldoende snelheid beschikt om met de Indycar top mee te draaien.

2020 Tweezitter Andretti De Andretti Dynastie was sterk op de Speedway vertegenwoordigd.

Cliché-achtig gesproken een nog ongeslepen diamant waarbij een Top 10 klassering mogelijk geweest zou zijn. Een rookie-overwinning zou uitzonderlijk geweest zijn.

2020 VeeKay 1
VeeKay statisch gezien geen rookie. Analytisch gezien zeker wel. Ook al wordt dit niet echt in het eindresultaat weergegeven.

De geschiedenis van de Indy 500 telt tot nu toe maar 10 rookie winnaars. Waarvan slechts vier sinds 1966. Juan Pablo Montoya was dit met het team van Chip Ganassi in 2000. En daarbij moet aangetekend worden dat Montoya al voor Chip Ganassi in CART/Champcars enorm veel ervaring op de ovals had opgedaan. Het zelfde gold ook voor Helio Castroneves in 2001. Die had ook al zoveel ervaring op de ovals dat je hem ook niet echt een rookie kon noemen. Voor Alexander Rossi ging die vlieger in 2016 overigens wel op. Die kwam net zoals Graham Hill in 1966 uit de F1 en racen op de ovals is een totaal ander spelletje.


2020 VeeKay
Jammer dat het fout ging tijdens één van de pitstops. Maar het hoort allemaal bij de hektiek van de Indy 500. Ook vele toppers gingen in het verleden op de Brickyard de fout in. Wat dit betreft is VeeKay in goed gezelschap. Niet iets om je voor te schamen maar het hoort bij het spel dat de Indy 500 heet.

Verschillende Amerikaanse bronnen trekken zelfs in twijfel of Pat O'Ward anno 2020 wel de beste rookie is. Zonder chauvinistisch te willen zijn ben ik het er ergens wel mee eens. Want men is tegenwoordig soms kort van memorie.

2020 Ed Carpenter
Ed Carpenter op weg naar zijn werkdag.

Hoe goed het optreden van O'Ward ook anno 2020 was, je kon hem na zijn optreden tijdens de Indy 500, met alle respect, niet echt meer een rookie noemen. Tijdens de trainingen in 2019 crashte hij zwaar. En omdat er 36 inschrijvingen waren werd hij tijdens de kwalificaties ook nog eens van de grid"gebumpt" ofwel van de grid verstoten met het team van Carlin.Ondanks zijn 20e plek was in mijn opinie VeeKay de enige echte rookie want die had nog nooit in een Indycar op de Speedway gereden. En daar kun je het mee eens zijn of niet.

2020 Roger Penske
Roger Penske sprak de historische woorden "Gentlemen start your engines"

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet