Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Kevin Harvick wint reguliere NASCAR titel. 700e Ford overwinning in Dover

Kevin Harvick behaalde op de Monster Mile in Dover zijn zevende seizoensoverwinning. Tevens betekende het de 700e Ford zege in de NASCAR Cup. De allereerste Ford zege werd in 1950 door Jimmy Florian op de Dayton Speedway behaald. In totaal droegen 85 coureurs aan het succes van Ford bij. Voor Kevin Harvick betekende het tevens zijn 56e Cup-overwinning en bezet daarmee op de eeuwige ranglijst samen met Kyle Busch de negende plek.

2020 Dover
Start van de tweede wedstrijd in Dover voor een leeg huis.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Kevin Harvick wint reguliere NASCAR titel. 700e Ford overwinning in Dover
Kevin Harvick en Denny Hamlin maken dit jaar de dienst uit in de NASCAR MEN's Cup. In de doubleheaders delen beiden vaak de overwinningen. Op de Monster Mile van Dover was het niet anders. Eerder dit jaar op Pocono deelden beiden ook al de zeges. Maar toen in omgedraaide volgorde. Harvick op zaterdag en Hamlin de zondag. Voor de playoffs kunnen zowel Harvick als Hamlin met een gerust hart gaan slapen maar zullen dit zeker niet doen. Op de Daytona International Speedway a.s. weekend begint de laatste wedstrijd voor de playoffs een aanvang nemen. Jimmie Johnson die het op Dover goed deed heeft voor de toegang tot de playoffs een overwinning nodig wil hij nog kans op een achtste titel maken.

2020 Stands Kartonnen borden met Johnson zelf op de tribunes.

De inmiddels 44-jarige Harvick schreef ook nog beide wedstrijdsegmenten op zijn naam en reed in de 311 ronden tellende wedstrijd er ruim 223 op kop. Voor de tweede wedstrijd op Dover mocht Matt DiBenedetto vanaf pole vertrekken maar profiteerde daar weinig van omdat Harvick al heel snel de kop greep. Harvick schreef met gemak het eerste wedstrijdsegment op zijn namen nadat Ryan Blaney van P1 verdrongen had. In tegenstelling tot Blaney had Harvick voor verse Goodyears gekozen. Na dit segment moest de wedstrijd zelfs met een Code Rood onderbroken worden omdat het asfalt kapot ging. Na de herstart was Harvick ook in het tweede wedstrijdsegment dominant.

2020 Plaquette voor Johnson
Speciale Plaquette voor Johnson's afscheid.

Kans voor Johnson
Achttien ronden voor het einde kwam de zevende en laatste neutralisatie waardoor Harvick kortstondig de leiding aan Jimmie Johnson verloor. Bij Hendrick Motorsport besloot men voor het laatste segment voor twee verse Goodyears te gaan. Johnson die in het begin voor te snel rijden in de pitlane bestraft werd wist weer aansluiting bij de koplopers te vinden en nam kortstondig de leiding. Maar de zevenvoudige kampioen was duidelijk niet scherp genoeg. Hij moest zijn positie uiteindelijk aan Martin Truex Jr. prijsgeven.

Voor William Byron werd het een U-turn na de wedstrijd op zaterdag waarin hij als 28e het zwart-wit geblokt zag. William Byron: "Een totaal andere auto en een totaal andere wedstrijd voor ons. Nu deed de auto het zoals wij het wilden. Het voelde goed aan. We konden Denny Hamlin en Martin Truex Jr. goed bijhouden. Wij haalden wat mensen en kwamen in een positie waar wij wilden blijven.
Kevin Harvick: "Felicitaties voor Ford met deze 700e overwinning. Wat een seizoen en wat een zeven jaar. Trots op iedereen bij Stewart Haas Racing die mij in staat stelt om me deze auto te rijden. Een fantastisch jaar tot nu toe."

2020 Johnson
Johnson op weg naar een derde plek in Dover. Zijn laatste voorstelling daar.

Meest succesvolle Ford-rijders
1 Ned Jarrett 43
2 Bill Elliott 40
3 Mark Martin 35
4 Dale Jarrett 30
5 David Pearson 29
6 Fred Lorenzen 26
6 Junior Johnson 26
8 Matt Kenseth 24
8 Brad Keselowski24
t0 Joey Logano 23
10 Rusty Wallace 23
10 Carl Edwards23
13 Kevin Harvick 21

2020 Harvick
Toch een kleine burnout van Harvick. Al had hij beloofd dit niet te doen zolang er geen publiek op de tribunes zit.


Uitslag
1. Kevin Harvick Ford 311 ronden
2. Martin Truex Jr. Toyota 311 ronden
3. Jimmie Johnson Chevrolet 311 ronden
4. William Byron Chevrolet 311 ronden
5. Alex Bowman Chevrolet 311 ronden
6. Joey Logano Ford 311 ronden
7. Aric Almirola Ford 311 ronden
8. Brad Keselowski Ford 311 ronden
9. Austin Dillon Chevrolet 311 ronden
10. Cole Custer Ford 311 ronden

2020 Harvick Monster Mile
Harvick en het Monster op de Monster Mile

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet