Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Teleurstellende Indy 500 voor VeeKay en ECR Racing. Indy 500 veteranen stelen de show! Sato winnaar2020 Dixon2
Dixon was heel sterk dit jaar. Toch wel een beetje de morele winnaar eigenlijk.

Duel van de voormalige Indy 500 winnaars
Bij de herstart in de 100e ronde ging Rossi direct aan Takuma Sato voorbij en ging bij Scott Dixon succesvol in de aanval, maar pakte die in de 105e ronde weer terug. Voor insiders leek het er even op dat Dixon een kat-muis spelletje met Rossi aan het spelen was. De Mexicaan Pat O'Ward zat in zijn Arrow McLaren SP Dallara op de eerste rang bij het aanschouwen van dit duel. Santino Ferrucci begon inmiddels Takuma Sato op P4 onder druk te zetten. In het gevecht om de 10e plek zette de Spanjaard Alex Palou regerend Indycarkampioen Josef Newgarden behoorlijk onder druk, maar overschatte zichzelf en ging eveneens hard de muur in. Palou bleef ongedeerd. Na de herstart in de 130e ronde verdrong Scott Dixon Rosenqvist direct vanaf zijn koppositie. De volgorde Dixon, Rosenqvist, Rahal, Sato, Newgarden, O'Ward, Ferrucci, Herta, Power, Kanaan.

Helio Castroneves bevond zich in de openingsfase gedurende lange tijd bij de koplopers, maar viel na vermoedelijk contact met teamgenoot Pagenaud naar de staart van het veld terug. Hij begon bij het ingaan van de slotfase in de 140e ronde met een 14e plek weer aansluiting bij de kopgroep te vinden.

Geen tweede Indy 500 overwinning voor Alexander Rossi
Andretti Autosport-coureur Alexander Rossi vocht als een leeuw om de kop in het duel met Scott Dixon. In de 141e ronde zorgde voormalig Indy 500 winnaar Alexander Rossi na contact met de muur voor de zesde neutralisatie. Eerder was de voormalige Indy 500 bestraft voor contact met Takuma Sato in de pitlane. Herstart volgde in de 153e ronde terwijl Newgarden buitenom aan Graham Rahal voorbij ging. Zeven ronden later greep Takuma Sato voor de eerste maal de leiding in deze Indy 500.

2020 Pitlane chaos
Pitstop chaos tijdens de Indy 500.

Slotfase
Slechte pitstop voor Will Power, die in de 170e ronde over een hydraulische krik heenreed. De volgorde daarna Sato, Dixon, Rahal. Voor de Penske-organisatie liep het niet echt gesmeerd. Newgarden moest zijn positie aan Santino Ferrucci prijsgeven. De Dale Coyne Racing with Vasser Sullivan rijder leek eveneens een factor te gaan worden. Sato kon zijn voorsprong iets vergroten, maar hoopte in de slotfase waarschijnlijk wel dat zijn teamgenoot Graham Rahal Dixon kon passeren waardoor hij over een buffer kon beschikken. Ook het verkeer begon in de slotfase een rol te spelen, waardoor Dixon wat aansluiting begon te verliezen.

Alexander Rossi
Alexander Rossi was gedurende lange tijd een factor. Hij verknalde het.

Crash Spencer Pigot bezorgt Sato tweede Indy 500 zege
Vier ronden voor het einde wordt het duel Sato/Dixon door een zware crash van Spencer Pigot in Turn 4 onderbroken. Gelukkig kon Pigot ongedeerd uit zijn zwaar gehavende bolide stappen. Het is vaak een traditie in de Indy 500 dat de mindere goden in de slotfase voor een crash c.q. neutralisatie zorgen, waardoor de race zich tot een dragsprint richting de finish ontspon. 2020 zonder publiek schijnt geen uitzondering te zijn. Sato behaalde zijn tweede Indycar-zege onder safetycar. Zowel Sato als Dixon verdienden het deze 104e editie te winnen, waarbij de Ganassi-coureur over de gehele wedstrijd misschien de iets betere rijder was. "The Iceman" zal voor een vierde overwinning op de Brickyard weer een jaar moeten wachten. Rinus VeeKay sloot zijn eerste Indy 500 af als 20e achter Fernando Alonso. Gedurende de gehele wedstrijd was de Spanjaard niet echt een factor.

Uitslag
1. Takuma Sato Dallara Honda 200 ronden
2. Scott Dixon Dallara Honda 200 ronden
3. Graham Rahal Dallara Honda 200 ronden
4. Santino Ferrucci Dallara Honda 200 ronden
5. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 200 ronden
6. Pat O'Ward Dallara Chevrolet 200 ronden
7. James Hinchcliffe Dallara Honda 200 ronden
8. Colton Herta Dallara Honda 200 ronden
9. Jack Harvey Dallara Honda 200 ronden
10.Ryan Hunter Reay Dallara Honda 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet