Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: VeeKay nam beker voor snelste Rookie officieel in ontvangst

Rinus VeeKay mocht gisteren in een audio/video studio aan de Noordoostelijke kant al zijn eerste beker voorafgaande aan de Indy 500 in ontvangst nemen. Met een gemiddelde van 230.704 mph. over vier ronden, behaalde de Nederlander de vierde startplek maar was tevens ook de snelste Rookie op de Speedway.

2020 VeeKay

Tekst Willem J. Staat
Fotos: Indycar/FB

VeeKay nam beker voor snelste Rookie officieel in ontvangst
Het scheelde maar 0.21 secs. met Takuma Sato want anders had de Nederlandse teenager zelfs vanaf de eerste startrij mogen vertrekken. Van de ADAI(American Dairy Association Indiana) werd de Nederlander geëerd als de 46e Snelste Rookie op de Indianapolis Motor Speedway. Met zijn 19 lentes is de Ed Carpenter Racing coureur niet alleen de jongste rookie ooit op de Speedway maar tevens de snelste Chevrolet-coureur.

Vanwege COVID-19 moest alles helaas virtueel plaatsvinden. Wel waren zijn ouders twee mensen van het ADAI management aanwezig.

VeeKay: "In Nederland gingen we op school wel eens naar een zuivelboerderij en dit was leuk. Cool dat dit een onderdeel van de Indy 500 is. In 2016 gingen we voor het eerst als toeschouwer naar de Indy 500 en in de Union Jack Pub ontmoette ik Arie Luyendijk, die sindsdien mijn mentor is. Ik begon in de VS te winnen en Arie wilde van dit programma deel uitmaken."

De "Fastest Rookie Award" is één van de twee programma's dat de lange traditie tussen de zuivelindustrie van de staat Indiana en de Indianapolis Motor Speedway continueert.

Al negen decennia lang wordt er aan de winnaar van de Indy 500 in Victory Lane een koude fles melk gepresenteerd. Drievoudig Indy 500 winnaar Louis Meyer is de allereerste rijder die in 1936 met deze traditie begon en hiermee ook gefotografeerd werd.

Vanaf 1956 werd de fles melk een permanent onderdeel van de Indy 500. De toenmalige eigenaar van de Speedway "Tony" Hulman pakte het toen als traditie definitief op. In het verleden vierde VeeKay vaak zijn Indy Lights etc. successen in Victory Lane op klompen.

Alex Palou is de andere Rookie die zich voor de Fast Nine kwalificeerde. Alex Palou: "Rinus verrichtte fantastisch werk in de "Fast Nine" Het was tricky want er was best wel wat wind."

Ook lovende woorden van Oliver Askew: "Rinus is een goede vertegenwoordiger van de rookie klas. De rivaliteit tussen mij en Rinus bestaat nu al zeven of acht jaar terwijl we ladder richting Indycar beklommen. Als ik op een circuit was, was Rinus er ook. Wij meten beide onze performance aan elkaar af. Het is een grote rivaliteit en ik kijk er dan ook naar uit om dit in Indycar voort te zetten."

VeeKay heeft nu de hoop om de eerste rookie winnaar in 2020 te worden. De laatste die daarin slaagde was Alexander Rossi in 2016. Rinus VeeKay: " Eigenlijk wenste ik volle tribunes en dat er veel fans van de Indy 500 dit jaar konden genieten. Voor iedereen is het een moeilijk jaar. We willen er zeker van zijn dat het voor iedereen safe is. Ik zal er mijn uiterste best voor doen om er voor iedereen op de beeldbuis thuis een fantastische show van te maken."

VeeKay Familie

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet