Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Rinus van Kalmthout bij Indy 500-kwalificatie met indrukwekkende 6de plaats naar Fast 9 Shootout

VeeKay Indy500.q.01

Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft op de Indianapolis Motor Speedway grote indruk gemaakt door bij de kwalificatie voor de volgend weekend te verrijden Indianapolis 500 de zesde plaats voor zich op te eisen. Daarmee plaatste het 19-jarige TeamNL-talent zich voor de op zondag 16 augustus te verrijden Fast 9 Shootout, een kwalificatiesessie van een uur waarin de snelste negen rijders strijden om de poleposition en de plekken op de eerste drie startrijen. De Nederlander was de enige rijder met een Chevrolet-motor die zich voor de Fast 9 Shootout wist te plaatsen. "De auto voelde heel goed en bleef constant. Ik ben hier heel tevreden mee", keek Van Kalmthout op zijn fraaie prestatie terug.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: IndyCar Series 

TeamNL-talent Rinus van Kalmthout maakt dit jaar zijn debuut in de NTT IndyCar Series en wist met zijn prestaties al de nodige ogen op zich gericht te krijgen. De Indianapolis 500 op de 2,5 mijl lange oval van de Indianapolis Motor Speedway is het absolute hoogtepunt van de NTT IndyCar Series. Dit weekend worden de kwalificaties verreden voor de 104de Indy 500 die voor volgend weekend op de kalender staat. In de drie testdagen die aan de kwalificatie voorafgingen maakte de voor Ed Carpenter Racing uitkomende Nederlander zich eerst vertrouwd met de baan waar gemiddelde snelheden van meer dan 380 km/u meer regel dan uitzondering zijn. Met de muur direct langs de baan wordt ieder foutje genadeloos afgestraft. Al snel gingen de tijden bij VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend staat, omlaag en liet hij zich in het 33 deelnemers tellende veld nadrukkelijk zien. Opvallend was daarbij de constante snelheid van de op deze baan in de IndyCars debuterende Nederlander, met zijn 19 jaar ook nog eens met afstand de jongste deelnemer van het veld.

VeeKay Indy500.q.02

In de door loting bepaalde volgorde van de kwalificatie moest Van Kalmthout als vierde rijder de baan op. De kwalificatiepositie voor de Indy 500 wordt bepaald op basis van de in vier opeenvolgende ronden gereden gemiddelde snelheid. In vier foutloze ronden klokte de Ed Carpenter Racing-piloot een gemiddelde snelheid van 231.114 mph, op dat moment goed voor de eerste positie. Nadat er veertien rijders in de baan waren geweest stond Van Kalmthout nog altijd op een derde positie. Uiteindelijk wisten nog twee rijders een hogere gemiddelde snelheid te laten noteren en daarmee sloot de TeamNL-rijder achter Marco Andretti, Ryan Hunter-Reay, Alexander Rossi en James Hinchcliffe de kwalificatie af op een vooraf niet gedachte vijfde plek. VeeKay was in de volledig door Honda-motoren gedomineerde top twaalf de enige rijder met een Chevrolet-motor. Nadat alle 33 deelnemers hun eerste run gereden hadden, mochten de rijders die dachten hun positie nog te kunnen verbeteren een nieuwe poging wagen. Uiteindelijk slaagde alleen meervoudig NTT IndyCar Series kampioen Scott Dixon daarin, waardoor Van Kalmthout uiteindelijk als zesde werd geklasseerd, ruim voldoende voor de Fast 9 Shootout. Met zijn zesde plaats was VeeKay ook de hoogst geplaatste rookie.

VeeKay Indy500.q.05

"Ik had na de trainingen van deze week wel goede hoop op een top negen klassering. Dat ik me meteen als zesde zou plaatsen had ik niet verwacht. De auto voelde meteen goed en bleef ook heel constant. Tijdens die vier kwalificatieronden heb ik niets aan de afstellingen hoeven aan te passen, de auto was heel stabiel. Ik denk dat we voor dat moment het maximale er wel uit hebben gehaald. Ik ben heel tevreden", keek Van Kalmthout op zijn eerste Indy 500-kwalificatie terug.

VeeKay Indy500.q.04

De Fast 9 Shootout waarin de top negen uit de kwalificatie gaat strijden om de poleposition en de startplaatsen op de eerste drie rijen van de Indy 500 wordt zondagavond 16 augustus verreden.

Rinus van Kalmthout wordt in 2020 gesteund door: Ed Carpenter Racing, Sonax USA, Autogeek, Jumbo, La Place, Basic-Fit en KNAF TeamNL.

Meer info: www.rinusvankalmthout.com
Facebook: Rinus VeeKay

VeeKay Indy500.q.03
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet