Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Belcar

Belcar: Belcar vindt dan toch dit weekend in Zolder doorgang

Het Belcar Endurance Championship 2020 gaat dan toch op 9 augustus van start op Circuit Zolder. De eerste race van het nationale circuitkampioenschap moet achter gesloten deuren worden afgewerkt.


Belcar foto
Aangeleverd bericht
Foto PR

Vorige week werd na een beslissing van de overheid de Zolder Superprix (7-8-9 augustus) geannuleerd. Organisator VRM vond voor het gros van de kampioenschappen een alternatief, maar voor het Belcar Endurance Championship bleek een verhuis naar de voorgestelde datum onmogelijk.

Nu enkel de teams en rijders van de Belcar in de paddock van Circuit Zolder zouden vertoeven, gaf de overheid wel de toestemming om volgend weekend een race te organiseren. Het programma werd aangepast – technische controle en vrije training op zaterdag, kwalificaties en race over drie uur op zondag – maar moet wegens de geldende Covid 19-maatregelen uiteraard achter gesloten deuren worden afgewerkt.

Ook kersvers directeur Harry Steegmans is enthousiast dat hij en zijn team dit hebben klaargekregen. "Belcar is back on track, it's going to be a hot Sunday", voegde hij eraan toe.

Er zullen een dikke twee dozijn bolides aan de start verschijnen, waaronder acht prototypes in de Belcar 1-klasse. Het gros van de proto-teams kiest voor de bekende Norma, al zal er allicht ook een Wolf te bewonderen vallen.

De Porsche-klasse ( Belcar 2) zal opnieuw aantreden met een schitterende bolides uit Stuttgart, terwijl de familie Redant zijn Cayman heeft ingeruild voor een Cup-versie van de 'Elfer'. Verder ook enkele machines uit de Belgium Racing-stal. Nog meer Belgium Racing in Belcar 3, waar regerend algemene Belcar-kampioenen Dylan Derdaele en Nicolas Saelens hun Lamborghini SuperTrofeo trouw blijven. Verder worden er bij de zogeheten 'Belcar Specials' nog een Lambo, een BMW i8 en een McLaren 720s verwacht.

De nieuwe en spectaculaire BMW M2 CS Clubsport valt met een paar exemplaren te bewonderen in Belcar 5, waar het Beierse Bommetje het onder andere tegen enkele en al even indrukwekkende Audi RS3 LMS zal opnemen. Nog meer BMW-geweld in Belcar 6, al zal daar ook rekening moeten worden gehouden met een Mazda MX-5.

Op zaterdagmiddag (16u45) krijgen de proto-, GT- en toerwagen-teams tijdens een vrije testsessie de gelegenheid om de dikke laag stof van hun bolides te blazen, om zo helemaal klaar te zijn voor de kwalificaties op zondagochtend (10u30). Om 14u30 gaat dan – eindelijk! – de eerste race van het Belcar Endurance Championship 2020 van start, om drie uur later te worden afgevlagd.

Na afloop van de wedstrijd zal er een after movie online worden geplaatst, met alle hoogtepunten van de eerste Belcar-race van het jaar.

Het wachten was lang en lastig, maar nu kan er eindelijk opnieuw worden geracet!

Belcar kalender 2020

9 augustus: Belcar Race Day (180')
4-6 september: Assen DTM (125' of 180')
2-4 oktober: American Festival Zolder (180')
16-18 oktober: Zolder DTM (2 x 120')
5-8 november: 24 Hours of Zolder
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet