Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Drama voor ECR. Team Penske met Newgarden Power dominant op Iowa

De tweede Indycar-wedstrijd op Iowa ontaardde voor het team van Ed Carpenter Racing in een drama. Een crash van teameigenaar Carpenter zelf en een slechte pitstop van Rinus VeeKay maakte het team kansloos voor een goede klassering. En ook hier drukte Team Penske duidelijk zijn stempel op de wedstrijd met regerend kampioen Josef Newgarden vanaf het begin op kop reed en sinds Iowa vorig jaar zijn eerste overwinning behaalde. Voor Rinus VeeKay zat er niet meer dan een teleurstellende 17e plek in.

2020  Newgarden
Eindelijk weer een overwinning voor regerend kampioen Josef Newgarden.


Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Drama voor ECR. Team Penske met Newgarden Power dominant op Iowa
Team Penske was met een dubbeloverwinning en drie auto's in de Top 5 duidelijk dominant. Josef Newgarden behaalde op Iowa zijn derde overwinning en de eerste dit seizoen. Will Power eindigde als tweede en Simon Pagenaud als vierde.De tweede Indycar-wedstrijd op Iowa leek voor Ed Carpenter Racing tot aan de 109e ronde feilloos te verlopen. Bij de reguliere stop leek het rechter achterwiel niet goed vast te zitten waardoor VeeKay in de pits veel tijd verloor en naar de 21e plek terugviel. VeeKay verloor daardoor twee ronden.

Amper vier ronden later zorgde teambaas Ed Carpenter voor de eerste neutralisatie door de muur te raken. Met vrij lichte schade moest hij definitief opgeven. Na dit incident bevonden er zich nog 12 auto's in dezelfde ronde. VeeKay bevond zich na dit incident in 19e positie.

Daarna bestond de Top 10 uit Josef Newgarden, Pat O'Ward, Graham Rahal, Will Power, Simon Pagenaud, Ryan Hunter Reay, Tony Kanaan, Alex Palou, Conor Daly en Jack Harvey. En evenals tijdens de wedstrijd op vrijdag vond Pagenaud vanaf een laatste startplek snel aansluiting bij de kopgroep door al in de 48e ronde naar binnen te gaan waardoor hij op een alternatieve wedstrijdstrategie kwam te zitten.

2020 Daly O Ward Conor Daly en Pato O'Ward in gevecht. Beiden leken aanvankelijk voor een goede klassering te gaan. De einduitslag bepaalde anders. Slechts een twaalfde en dertiende plek voor dit duo.

Omstreeks de 160e van de 250 ronden tellende wedstrijd worden traditioneel de laatste stops gemaakt en Conor Daly ging als eerste naar binnen. Vervolgens McLaren Arrow SP rijder Pat O'Ward door een slechte stop eveneens een goede klassering in rook opgaan. Daarna kwam McLaren Arrow SP aan de leiding en mogelijk voordeel behaalde omdat Ryan Hunter Reay bij het uitsturen van de pitlane in de 180e ronde voor de tweede maal sinds gisteren dezelfde fout als gisteren maakte.

2020 Graham Rahal
Uitstekende wedstrijd van Graham Rahal die als derde wist te eindigen.

Na de herstart bestond de kop uit Josef Newgarden, Will Power, Conor Daly, Graham Rahal, Simon Pagenaud, Scott Dixon, Jack Harvey, Alexander Rossi en Tony Kanaan. Daly kwam met nog 34 ronden te gaan verrassend voor verse Firestones naar binnen. Achteraf bleek het mogelijk toch een gok te zijn die verkeerd uitpakte. Daarna bestaat de kopgroep uit een zeer ervarne Top 5 bestaande uit Newgaden, Power, Rahal, Pagenaud en Scott Dixon. Overigens werd er op Iowa voor het eerst vanaf pole gewonnen en zowel Josef Newgarden als Simon Pagenaud hebben op de eeuwig durende ranglijst ieder 15 Indycar-overwinningen.

Uitslag
1. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 250 ronden
2. Will Power Dallara Chevrolet 250 ronden
3. Graham Rahal Dallara Honda 250 ronden
4. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 250 ronden
5. Scott Dixon Dallara Honda 250 ronden
6. Oliver Askew Dallara Chevrolet 250 ronden
7. Jack Harvey Dallara Honda 250 ronden
8. Alex Rossi Dallara Honda 250 ronden
9. Marcus Ericsson Dallara Honda 250 ronden
10.Marco Andretti Dallara Honda 250 ronden.

.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet