Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Zwaarbevochten 13de en 14de plaats voor Rinus van Kalmthout op Road America

RVeeKay RoadAmerica.01

Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft op het fraaie circuit van Road America met een 13de en 14de plaats niet bepaald loon naar werken gekregen. In de eerste NTT IndyCar Series-wedstrijd van het weekend had het 19-jarige TeamNL-talent met onderstuur en problemen aan het brandstofsysteem te kampen, maar wist hij in het laatste deel van de race toch nog op te klimmen van de 22ste naar de 13de positie. In race twee bracht een uitstekende start Van Kalmthout op plek zes. Na een uitstapje moest de Ed Carpenter Racing-rijder terrein prijsgeven, waarna in de slotronden een dreigend tekort aan brandstof hem nog een paar plaatsen kostte en hij als veertiende werd afgevlagd. "Dit was onder de huidige omstandigheden het maximaal haalbare. We hebben beide races uitgereden, ik heb weer veel ervaring opgedaan en het team was meer dan tevreden met de snelheid die ik heb laten zien", aldus Van Kalmthout na afloop.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: NTT IndyCar Series

Een week na de wedstrijd in Indianapolis stond er voor de NTT IndyCar Series met de REV Group Grand Prix op Road America een zogenaamde doubleheader op het programma, oftewel twee wedstrijden in één weekend. Na zijn fraaie vijfde plaats op Indy in pas zijn tweede NTT IndyCar Series optreden verheugde Rinus van Kalmthout zich op de races op het fraaie circuit van Road America. Niet alleen behoort het circuit tot een van de favoriete omlopen van de 19-jarige TeamNL-rijder, daarnaast scoorde hij er in 2017 in de USF2000 twee keer, en vorig jaar in de Indy Lights één keer een overwinning.

RVeeKay RoadAmerica.02

In de kwalificatie voor race één zette VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend staat, in zijn groep de achtste tijd op de klokken en hoewel hij slechts 0,4 seconden van de snelste tijd verwijderd bleef, moest de rijder van Ed Carpenter Racing van de 16de startpositie aan de 55 ronden tellende race beginnen. Met een uitstekende start had de Hoofddorper direct drie tegenstanders te pakken, maar werd een paar bochten verder in het gedrang op het gras gedwongen waardoor hij toch weer terugviel naar plek 16. Al vlug daarna kreeg Van Kalmthout te kampen met onderstuur, terwijl ook het brandstofsysteem problemen gaf. Zijn rondetijden liepen daardoor sterk op waardoor de Nederlander zelfs terugzakte naar plek 22. Naarmate de race vorderde kwam het tempo er toch weer in en mede geholpen door enkele safetycar-situaties begon de TeamNL-rijder aan een opmars. Met nog een kleine tien ronden te gaan lag VeeKay alweer op plek 15, om bij de laatste herstart vanachter de safetycar meteen weer een tegenstander te verrassen en uiteindelijk door te stoten naar plek dertien.

RVeeKay RoadAmerica.03

"Het was een hectische wedstrijd. Bij het uitstapje in ronde één kreeg ik een stuk plastic in de wielophanging waardoor ik op het rechte stuk snelheid verloor. Op de rode banden had ik vervolgens veel last van onderstuur, terwijl ook een pitstop niet vlekkeloos verliep. Op de zwarte, hardere banden ging het een stuk beter en door de safetycar kon ik weer aansluiting krijgen. Daarna ging het best goed en kon ik een aantal mooie inhaalacties plaatsen. Aan het eind moest ik nog flink verdedigen om de nota bene van poleposition vertrokken Josef Newgarden achter me te houden, maar dat lukte. Een 13de plaats was onder de gegeven omstandigheden het hoogst haalbare", blikte VeeKay op zijn bewogen race terug.

RVeeKay RoadAmerica.04

De tweede wedstrijd, waarin Van Kalmthout van de vijftiende plaats moet vertrekken, kende voor de Ed Carpenter Racing-piloot letterlijk een vliegende start, want terwijl voor zijn neus diverse rijders bij crashes betrokken raakten, reed VeeKay handig om de brokken heen en kwam als zevende de eerste ronde uit. Nadat de safetycar van de baan was verdwenen reed Van Kalmthout geruime tijd op een solide zesde plaats en leek een mooi resultaat aanstaande.


Rinus passeert Indy 500 winnaar van 2019 Simon Pagenaud.

Na de eerste pitstop kwam de TeamNL-rijder echter in het gedrang, maakte een uitstapje en viel terug naar een positie in het middenveld. Hoewel de rondetijden goed waren bleef Van Kalmthout rond de twaalfde plaats vastzitten. In de slotronden moest de Nederlander zijn tempo aanpassen om uit te komen met de brandstof waardoor hij uiteindelijk nog twee plaatsen verloren zag gaan en als veertiende de finish passeerde. "Dat ene foutje was jammer, maar we misten net de snelheid waardoor er ook niet meer in zat. Ik heb weer heel veel geleerd dit weekend, zowel wat betreft omgaan met banden als brandstof. Ik ben niet teleurgesteld, maar wil natuurlijk meer dan een veertiende plek", aldus Van Kalmthout.

RVeeKay RoadAmerica.05

Komend weekend keert de NTT IndyCar Series terug naar een oval en wel de Iowa Speedway waar de coureurs opnieuw een doubleheader te wachten staat.

Rinus van Kalmthout wordt in 2020 gesteund door: Ed Carpenter Racing, Sonax USA, Autogeek, Jumbo, La Place, Basic-Fit en KNAF TeamNL.

Meer info: www.rinusvankalmthout.com
Facebook: Rinus VeeKay
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet