Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Rinus van Kalmthout maakt veel indruk met inhaalrace en vijfde plaats in tweede IndyCar-optreden

RVeeKay Indy1.01

Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft op de Indianapolis Motor Speedway grote indruk gemaakt door in pas zijn tweede optreden in de NTT IndyCar Series een prachtige vijfde plaats te scoren. De prestatie van het 19-jarige TeamNL-talent krijgt nog meer aanzien door het feit dat de rijder van Ed Carpenter Racing vanaf de 18de startplaats aan de race moest beginnen. Uiterst snelle en constante rondetijden gekoppeld aan een uitgekiende pitstopstrategie brachten de Hoofddorper echter naar de kop van het veld, met een vijfde plaats op slechts een paar seconden van de nummer twee als ultieme beloning. "Een geweldige race. Ik ben nog nooit zo blij geweest", aldus VeeKay meteen na afloop van de race.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: IndyCar Series

IMG 1679


Na de openingsronde op de oval van Texas Motor Speedway was de Indianapolis Motor Speedway het strijdtoneel van de tweede wedstrijd van de NTT IndyCar Series. Voor de GMR Grand Prix werd echter niet gebruik gemaakt van de beroemde oval, maar de road course van het complex, waarbij naast een deel van de kombaan de lastige bochtencombinaties op het binnenterrein scherprechter zijn. In zijn eerste IndyCar-optreden op een gewoon circuit liet TeamNL-talent Rinus van Kalmthout zich direct goed zien. In de vrije training was de naam van de Hoofddorper, met zijn 19 jaar de jongste deelnemer in het veld, zelfs een paar keer bovenaan de tijdlijsten te vinden. Uiteindelijk sloot de voor Ed Carpenter Racing uitkomende VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend staat, de vrije training af op plaats 17.

RVeeKay Indy1.02

Voor de kwalificatietraining was Van Kalmthout ingedeeld in de tweede groep waarbij een plek in de top zes recht gaf op deelname aan deel twee van de kwalificatie. Met een duur van slechts tien minuten, was een goede timing essentieel. Helaas ging het daar mis. Het team stuurde de Nederlander te laat de baan op waardoor Van Kalmthout slechts één in plaats van de geplande twee ronden op de snelle 'rode banden' kon rijden. De TeamNL-piloot bleef daardoor in zijn groep steken op plek negen, slechts goed voor een 18de startplaats in de race. "De eerste run was best goed en ik rekende erop dat ik in de tweede run twee ronden zou kunnen rijden. Na de eerste ronde kreeg ik echter al de vlag. Een tegenvaller want er had meer ingezeten. De 18de plaats is niet waar we wilden zijn, maar we gaan er in de race vol voor", blikte een strijdlustige Van Kalmthout op de wedstrijd vooruit.

RVeeKay Indy1.05

Dat 'vol voor gaan' maakte de jonge Nederlander in de race meer dan waar. Vanaf de 18de startplaats had VeeKay snel een positie gewonnen om vervolgens al in de zesde ronde zijn eerste pitstop te maken. Dit bleek een gouden greep van het team want verlost van alle auto's om hem heen zette Van Kalmthout uiterst snelle tijden op de klokken. Toen iedereen zijn eerste pitstop had gemaakt, prijkte de naam van de TeamNL-rijder dan ook op plaats zeven! Na de tweede serie pitstops en een fraaie inhaalactie lag Van Kalmthout zelfs vijfde, een positie die hij na de derde en laatste pitstop wist te behouden. In de slotfase deed Van Kalmthout nog een inhaalpoging op plek vier, maar werd daarbij door Colton Herta bijna van de baan gereden. In de laatste ronden kwam voormalig Formule 1-coureur Marcus Ericsson nog bij Van Kalmthout aandringen, maar de Nederlander wist de Zweed vakkundig achter zich te houden en legde zo in pas zijn tweede NTT IndyCar Series-race beslag op een vijfde plaats. Op slechts 0,1 seconde van winnaar Scott Dixon zette Van Kalmthout de een-na-snelste raceronde van alle 26 deelnemers op de klokken. Tevens nam Van Kalmthout de leiding in de tussenstand van het rookie klassement, terwijl hij met 38 punten de elfde plaats bezet in de algemene rangschikking. "Ik ben zo ontzettend blij! Van plek 18 naar 5! Ik heb iedere ronde alles gegeven. Het team heeft voor een geweldige auto gezorgd en daarbij klopte ook de pitstopstrategie perfect. Ik geloof dat ik nog nooit zo blij ben geweest", blikte een nagenietende Van Kalmthout op zijn fraaie wedstrijd terug.

RVeeKay Indy1.04

Komend weekend mag Van Kalmthout opnieuw zijn snelheid laten zien. Dan staan er op het circuit van Road America zelfs twee wedstrijden op het programma, een op zaterdag en een op zondag.

Rinus van Kalmthout wordt in 2020 gesteund door: Ed Carpenter Racing, Sonax USA, Autogeek, Jumbo, La Place, Basic-Fit en KNAF TeamNL.

Meer info: www.rinusvankalmthout.com
Facebook: Rinus VeeKay

RVeeKay Indy1.03
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet