Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Teleurstellend Indycar debuut VeeKay in Texas. Scott Dixon zegeviert

Voor Rinus van Kalmthout eindigde zijn eerste Indycar wedstrijd in een teleurstellend debuut. De Nederlander crashte tijdens de vrije training doordat hij op de onderste lijnen in de fout ging, waardoor de auto uitbrak en in de muur ging. Ook tijdens de wedstrijd crashte de Nederlander en moest hij opgeven. Ganassi-coureur Scott Dixon drukte duidelijk zijn stempel op de 200 ronden tellende wedstrijd en pakte zijn eerste seizoenszege. In totaal reed Dixon 157 ronden aan de leiding. De voorspelde chaos bleef uit, het bleef bij een paar kleine incidenten.

Dixon Newgarden
In de openingsfase was er felle strijd tussen Josef Newgarden en de latere winnaar Scott Dixon.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Teleurstellend Indycar debuut Rinus VeeKay. Scott Dixon behaalt 47e Indycar zege.
Het Indycar-debuut van Rinus VeeKay eindigde voor de Nederlander in een zware teleurstelling. Voor de ECR-coureur begon de dag slecht met een crash in de vrije training waardoor hij niet aan de kwalificatie kon deelnemen en achteraan moest starten. In de openingsfase wist VeeKay zich al snel naar de 16e plek op te werken maar crashte in de 38e ronde. Daarbij werd ook collega Alex Palou van Dale Coyne Racing with Team Goh uitgeschakeld. Beide coureurs bleven ongedeerd maar VeeKay kon niet anders doen dan professioneel zijn excuses aanbieden.


2020 Start Texas Motor Speedway
Start van de eerste wedstrijd in Corona tijd.

Problemen met de Honda-motoren
Direct bij de start waren er problemen met de Honda-motoren bij Alexander Rossi, Graham Rahal en Ryan Hunter Reay. Laatstgenoemde wist halverwege de wedstrijd aansluiting bij de TopAan kop Newgarden, Dixon, Pagenaud, Veach, Rosenqvist, Kimball, Power, Andretti, Kanaan, Carpenter 15 te vinden. In de openingsfase bedroeg de volgorde. Kort na de eerste reguliere stops crashten VeeKay en Palou. Bij de herstart was de volgorde Dixon, Newgarden, Simon Pagenaud. Felix Rosenqvist, Will Power, Zach Veach, Charlie Kimball, Marco Andretti, Ed Carpenter en Conor Daly.


2020 Rosenqvist Race

Rosenqvist verknalde het voor zichzelf op de Texas Motor Speedway.

In de 77e ronde volgde de tweede neutralisatie wegens brokstukken. Vervolgens nam Dixon opnieuw de leiding gevolgd door Rosenqvist, Pagenaud, Kimball, Veach en Newgarden die in de 130e ronde zijn positie aan zowel Charlie Kimball als Zach Veach moest prijsgeven. De Penske-auto's lijken duidelijk over bandenproblemen te beschikken. Verrassend sterk is het optreden van A.J. Foyt Racing-coureur Charlie Kimball, die zich in de vierde positie bevond.

2020 Scott Dixon
Scott Dixon nu al op weg naar een nieuwe titel?

Rosenqvist verspeelt zegekansen
Vrijwel de gehele wedstrijd werd door de Ganassi Dallara Honda's van Ganassi Racing gedomineerd. Echter negen ronden voor het einde kort na de reguliere stop van Scott Dixon ging diens Ganassi teamgenoot Felix Rosenqvist de muur in en verspeelde daarmee de kansen op een eventuele overwinning. Vervolgens bedroeg de volgorde Scott Dixon, Simon Pagenaud, Josef Newgarden, Ed Carpenter, Zach Veach, Conor Daly, Colton Herta, Oliver Askew, Ryan Hunter Reay en Tony Kanaan. Dixon nam na de herstart direct de leiding en stond die niet meer af. Voor Dixon betekende het zijn 47e Indycar-overwinning. Achter Dixon volgden Simon Pagenaud, Josef Newgarden en Zach Veach. De powerhouses van Ganassi, Penske en Andretti gaven ook bij de seizoensopener duidelijk de toon aan. En zoals verwacht een sterk optreden van Ed Carpenter met een vijfde plek. Ondanks het nodige oponthoud in de openingsfase reed Ryan Hunter Reay met uiteindelijk een achtste plek een beresterke wedstrijd.Met een negende plek was Oliver Askew de beste rookie. Charlie Kimball verdween in het zicht van de finish eveneens in de muur maar werd nog als elfde geklasseerd. Veteraan Tony Kanaan eindigde in zijn 318e achtereenvolgende Indycarwedstrijd als 10e. (later meer)

2020 banden
Banden bepaalden de strategie die iets anders was dan normaal.


Uitslag
1. Scott Dixon Dallara Honda 200 ronden
2. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 200 ronden
3. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 200 ronden
4. Zach Veach Dallara Honda 200 ronden
5. Ed Carpenter Dallara Chevrolet 200 ronden
6. Conor Daly Dallara Chevrolet 200 ronden
7. Colton Herta Dallara Honda 200 ronden
8. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 200 ronden
9. Oliver Askew Dallara Chevrolet 200 ronden
10. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 200 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet