Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Kevin Harvick schrijft autosportgeschiedenis op Darlington

Zondag 17 mei 2020. Een historische dag in de autosportgeschiedenis. Een dag nadat de Duitse Bundesliga weer werd opgestart hervatte in de USA de NASCAR MEN's Cup. Een evenement waar door vele andere sportorganisaties vooral vanwege de procedures nauwletted naar werd gekeken. De NASCAR-competitie had maar liefst 10 weken stilgestaan. Stewart Haas Racing-coureur Kevin Harvick schreef geschiedenis door als eerste coureur in deze nare tijden een "The Real Heroes 400" in Darlington op zijn naam te schrijven. Hendrick Motorsports-coureur Alex Bowman eindigde als tweede.

Harvick Parc Ferme
Winnaar Kevin Harvick. Aan deze foto's zullen we de komende maanden van winnende coureurs moeten wennen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR


Harvick Keselowski duel
De Ford Mustangs van Brad Keselowski en Kevin Harvick na een herstart.

Kevin Harvick schrijft autosportgeschiedenis op Darlington
In de 216e ronde van de 293 ronden tellende wedstrijd nam Kevin Harvick met zijn Stewart Haas Ford Mustang de leiding van merkgenoot Brad Keselowsk over en stond die niet meer af. Gedurende vrijwel de gehele wedstrijd was Harvick een constante factor voor de eindzege. Bij de laatste herstart 40 ronden voor het einde wist Kevin definitief afstand van Alex Bowman te nemen.


2020 Keselowski Harvick
Racen voor lege tribunes. Of daar nu echt voldoening in gevonden wordt is een ander verhaal.....

Historische dag
Een historische dag in de autosportgeschiedenis. Na een onderbreking van 10 weken werd in het Amerikaanse Darlington de NASCAR competitie weer hervat. Wel is het de bedoeling dat het volledige seizoen zal worden afgewerkt.Gedurende vier evenementen geschiedt de startvolgorde volgens loting en vindt er geen kwalificatie plaats. Alleen voor de Coca Cola 600 die op 24 mei gepland staat vindt er een kwalificatie plaats.


.
Vanwege de Corona epidemie bestaan de crews van elk team uit slechts 14 teamleden. (Rijder, crewchief, car chief, monteur, tuner en verder een pitcrew bestaande uit vijf teamleden, twee truckchauffeurs, een technish directeur en een IT jongen) Op het overtreden van deze regels staat een boete die varieert van U$ 10.000 tot U$ 50.000. Media en fotografen worden niet toegelaten. Alles media-activiteiten geschieden in intern beheer. In totaal maken ruim 900 man vast deel uit van het NASCAR MEN's Cup pakket.

2020 NASCAR Official Is dit het paddockbeeld van de komende jaren? Of maanden?

Stenhouse Jr. eerste uitvaller
Velen vroegen zich af of het zonder kwalificatie en training in de eerste bocht wel goed kan gaan. De NASCAR-coureurs bewezen dat het kon, alleen Ricky Stenhouse Jr. had de twijfelachtige eer om als eerste op eigen kracht te spinnen en de daarmee gepaard gaande neutralisatie te veroorzaken. Ook Martin Truex Jr en Corey Lajoie liepen bij het incident schade op. Volgens afspraak was er in de 31e ronde de allereerste "competition yellow" met toch wel een mooie procedure waarbij de Top 20 als eerste naar binnen mocht en in de ronde daarop de tweede helft van het startveld. Vooral in de beginfase van de Real Heroes 400 leek het team van Hendrick Motorsports met vier auto's in de voorste gelederen supersterk te zijn.

Met een segment-overwinning in het vooruitzicht strandde Johnson in het zicht van de finish toen hij met Chris Buescher in aanraking kwam en tegen de softer wall tot stilstand kwam. Voor Johnson was het Game Over en de segment-overwinning ging naar zijn teamgenoot William Byron. Voor de tweede wedstrijd a.s. woensdag mag Johnson vanaf een 37e startplek vertrekken.Het tweede wedstrijdsegment begon dramatisch voor Hendrick Motorsports. Een spin in de 110e ronde leverde een klapband voor William Byron op.

Binnen een periode van 25 ronden bevond zich van de vier Hendrick Motorsports-coureurs er zich slechts nog eentje in de kopgroep en dat was Alex Bowman die tegen zowel Kevin Harvick als Kurt Busch fel weerstand moest bieden maar in de 116e ronde moest Alex zijn positie prijsgeven.

In de 124e ronde probeerde Daniel Suarez na een spin de pits te bereiken en zorgde daarmee voor de vijfde neutralisatie. De zesde kwam onder toch wel vrij bizarre omstandigheden. Een aan de muur bevestigde reclame-banner kwam in tussel de grille van Denny Hamlin's Toyota terecht. Door samenwerkend met Clint Bowyer te draften wist Hamlin het obstakel te verwijderen, maar vervolgens belandde het op de bumper van Tyler Reddick's Chevrolet waardoor de organisatie zich genoodzaakt zag om opnieuw te neutraliseren.

2020 Kenseth Balaclava
Mooie comeback van Matt Kenseth.

Nogal pijnlijk voor sponsor een Blue Emu, een pijnstillend middel, dat al eerder van rijder Bubba Wallace afscheid had genomen nadat hij tijdens een NASCAR ProInvitational eSports te ver buiten zijn boekje was gegaan. Gedurende de neutralisatie hiervoor werden zowel Tyler Reddick als Aric Almirola bestraft omdat hun banden door de pitlane rolden. Een spin van Christopher Bell's Toyota betekende dat Kevin Harvick door een slecht uitgevoerde bandenwissel in de pitlane zeven posities verloor. Uiteindelijk schreef Brad Keselowski met de Penske Ford Mustang het tweede segment op zijn naam.


Harvick sterk in laatste wedstrijdsegment
Bij de start voor het laatste segment namen Alex Bowman en Brad Keselowski het voortouw. In de 214e ronde spinden Christopher Bell en Chris Buescher terwijl Penske-coureur Joey Logano met een loszittend wiel naar binnen moest. Daardoor ontstond een klein brandje tussen de aan de safer wall bevestigde reclame-uitingen dat snel geblust werd. Bij de herstart in de 219e ronde nam Harvick direct de leiding gevolgd door Alex Bowman's HMS Chevrolet.

2020 Keselowski Harvick duel
De Ford Mustangs van Brad Keselowski en Kevin Harvick in fel duel verwikkeld.

28 ronden voor het einde moest Kyle Busch met een loszittend wiel naar binnen waardoor hij ook nog eens een ronde verloor.Voor Busch werd het een slechte dag omdat zijn auto tweemaal niet door de keuring heenkwam en hij moest achteraan starten. Matt Kenseth, als vervanger van Kyle Larson bij het team van Ganassi, deed het eigenlijk uitstekend en behaalde direct een Top 10 resultaat.

Waarschijnlijk meer dan hijzelf verwacht had.Ook Ryan Newman, die na zijn zware Daytona crash weer volledig hersteld was, deed het goed en bevond zich met regelmaat tegen de Top 10 aan. Uiteindelijk eindigde Newman als 15e.

Voor winnaar Kevin Harvick betekende het overigens zijn 50e Cup-overwinning en sinds 2014 de tweede op Darlington.Een zevende plek betekende voor Tyler Reddick een tweede top 10 resultaat in de MEN's Cup. John Hunter Nemecheck behaalde voor het team van Front Row Motorsports het eerste Top 10 resultaat op een non-restrictor baan sinds Bristol Motor Speedway 2016. Toen behaalde Chris Buescher een vijfde plek. Ryan Preece die zondag als twaalfde eindigde mag a.s. woensdag voor de Toyota 500 vanaf pole vertrokken.

Winnaar Harvick
Winnaar Kevin Harvick zonder mondkapje kort na de finish.

Uitslag
Real Heroes 400 Darlington
1. Kevin Harvick Ford 293 ronden
2. Alex Bowman Chevrolet 293 ronden
3. Kurt Busch Chevrolet 293 ronden
4. Chase Elliott Chevrolet 293 ronden
5. Denny Hamlin Toyota 293 ronden
6. Martin Truex Jr. Toyota 293 ronden
7. Tyler Reddick Chevrolet 293 ronden
8. Erik Jones Toyota 293 ronden
9. John Hunter Nemecheck Ford 293 ronden
10. Matt Kenseth Chevrolet 293 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet