Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

IGTC: Voorbeschouwing Liqui-Moly Bathurst 12 Hours / Intercontinental GT Challenge200130 Bathurst Preview Honda
De Honda van Renger van der Zande bij de parade van donderdagmiddag

Bij afwezigheid van tweevoudig Bathurst-winnaar Maranello Motorsports, dat zijn activiteiten lijkt te hebben beëindigd, rekent Ferrari op HubAuto Corsa, waar Marcos Gomes, Tim Slade en Daniel Serra de rijders van de 488 zijn. Honda laat zich vertegenwoordigen door het Italiaanse JAS Motorsport, dat een NSX inzet voor Dane Cameron, Renger van der Zande en Mario Farnbacher, die alledrie afgelopen week nog in Daytona reden (en in het geval van Van der Zande dus wonnen). Onze landgenoot is de enige van het drietal die al ervaring op Bathurst heeft: in 2016 reed hij er met Mercedes. "Voor de rest is het allemaal onbekend: voor het team is het nieuw, de auto heeft er nog niet eerder gereden en mijn teamgenoten kennen de baan ook niet", zei Van der Zande tegen de collega's van Sportscar365.com.

Lamborghini is met drie auto's vertegenwoordigd, waarvan de nummer 63 van het Orange 1 FFF Racing Team de enige in de Pro-klasse is. Rijders zijn Andrea Caldarelli, Marco Mapelli en Dennis Lind. De auto's van Wall Racong, met ondermeer Supercar-talent Antonio D'Alberto, en Trofeo Motorsports, met onder anderen Dean Canto, komen uit in de Silver Cup. McLaren is erbij met 59Racing (niet te verwarren met Garage59, dat vroeger McLarens runde, maar nu Aston Martins inzet). De Pro-auto is die van Alvaro Parente, Ben Barnicoat en Tom Blomqvist, die met stille trom is vertrokken bij BMW. De andere auto rijdt in de Silver Cup.

200130 Bathurst Preview Mercedes
Drie teams komen met de Evo-versie van de Mercedes-AMG GT3 in actie

Met zes Mercedes-AMG GT3's kent het merk uit Stuttgart de grootste inbreng tijdens de race in Bathurst. Daarbij treden de teams Craft Bamboo/Black Falcon, met rijders Maro Engel, Luca Stolz en Yelmer Buurman, Gruppe M Racing met Felipe Fraga, Maxi Buhk en Raffaele Marciello en Triple Eight Race Engineering met Shane van Gisbergen, Jamie Whincup en Maxi Götz allemaal als fabrieksondersteund 'Performance Team' met de nieuwe evo-versie van de GT3 aan. Auto's van het vorige model zijn er voor SunEnergy1 Racing, The Bend Motorsport Park (met ondermeer de ook bij ons nog bekende Anton de Pasquale, won in 2014 de NEC Formule Renault 1600) en het Black Falcon-klantenteam. Nissan tenslotte is erbij met twee GTR's van het KCMG-team, met João Paolo de Oliveira, Edoardo Liberati en Alexandre Imperatori in de nummer 18 en Josh Burdon, de Bathurst-winnaar van 2015 Katsumasa Chiyo en Tsugo Matsuda in de nummer 35. In de Silver Cup rijdt de Nissan van Hobson Motorsport.

Eigenlijk gaat het in Bathurst alleen nog maar over de GT3's, waar er nog maar een paar jaar geleden ook kleine toerwagens als Fiat 500's reden. Wat er buiten het GT3-geweld nog rest zijn twee GT4's, een BMW en een Mercedes, onder andere met de Duitse routinier Dirk Müller, en vier MARC II silhouet-auto's in de invitatieklasse.

200130 Bathurst Preview Start
De vroege start betekent dat er het eerste halfuur nog in het donker gereden wordt

Bij verwachte temperaturen van ver boven de 30 graden wordt het een zwaar evenement in Bathurst. Op vrijdag begint het programma met een viertal vrije trainingen. Op zaterdag is er van 12.40 tot 13.25 lokale tijd (2.40-3.25 in Nederland) de kwalificatie voor alle klassen en van 13.35 tot 14.05 uur de kwalificatie voor alleen groep A (dus alle auto's behalve de vier MARC's en de twee GT4's). Voor de tien snelsten is er een shootout van 17.05 tot 17.50 uur (7.05-7.50 uur in Nederland). De race start op zondag om 5.45 uur lokale tijd (zaterdag 19.45 uur bij ons) en eindigt om 17.45 uur (zondag 7.45 uur in Nederland). Alle sessies zijn te volgen via de livestream.

200130 Bathurst preview div
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet