Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Recensies autosportboeken internationaal 2019

IMG 2974


Nadat we vorige week Nederlandse autosportboeken bespraken, gaan we ditmaal zoals beloofd nader in op een aantal internationale autosportboeken die dit jaar gepubliceerd werden. Formule 1, toerwagens, sportwagens: al deze aspecten komen aan bod, en natuurlijk hebben we ook de jaarboeken en kalenders niet vergeten. En opnieuw geldt: reacties zijn welkom!

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer

IMG 5512

Grand-Prix-Geschichte(n) – Fakten, Verrücktes und Furioses aus 1.000 Rennen


De duizendste Grand Prix in de historie van het WK Formule 1 was voor de Duitse auteur Stefan Ehlen aanleiding om zijn eerste boek te schrijven, naast het feit dat hij al jarenlang actief is als verslaggever voor diverse autosportpublicaties en TV-commentator.

Ehlen opent met het beroemde citaat van de Britse commentator Murray Walker: 'Anything happens in Grand Prix racing and it usually does'. Dan gaat hij in op onderwerpen als de eerste Formule 1-race (niet de start van het wereldkampioenschap in 1950, maar al vier jaar eerder, in Monza), de verschillende dagen in de week, waarop WK-races gehouden zijn (ja, er is zelfs geracet op dinsdagen en woensdagen, toen de Indy 500 voor het WK meetelde en traditioneel op 'Memorial Day' gehouden werd), races op stratencircuits, een hotelparkeerplaats en tal van andere aspecten.

Hans Heyer, die zich niet had gekwalificeerd, maar toch van start ging, Al Pease, die in Canada in 1969 tijdens de race te langzaam was en daarom gediskwalificeerd werd, de onvermijdelijke lijst met dodelijke omgevallen, merkwaardige laatste ronden, omstreden winnaars, de opkomst van Bernie Ecclestone, Formule 1 met Formule 2-auto's, extreme weersomstandigheden, de 'fan car', jaren waarin andere coureurs – als gevolg van streepresultaten – meer punten hadden dan de uiteindelijke wereldkampioen: het zijn slechts enkele aspecten die in het lezenswaardige boek van Ehlen aan bod komen.

Echte Formule 1-kenners zullen er weinig nieuws in ontdekken, maar Ehlen heeft het lekker luchtig en leesbaar opgeschreven en voorzien van mooi fotomateriaal. Dat maakt het leuk om door te bladeren en af en toe een hoofdstuk te lezen. Het geheel is goed verzorgd, op mooi papier in hardcover, en daardoor zeker de moeite waard.

Stefan Ehlen: Grand-Prix-Geschichte(n) – Fakten, Verrücktes und Furioses aus 1.000 Rennen. Eigen uitgave, Duitstalig. ISBN: 978-3-00-062531-2. 192 pagina's, hardcover.

IMG 5265

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet