Div: Boekrecensies Nederlandse autosportboeken 2019

Het bespreken van autosportboeken aan het eind van het jaar is op AUTOSPORT.NL een goede traditie, die we ook dit jaar voortzetten. Ditmaal verdeeld in twee delen, waarbij we beginnen met de bespreking van zes Nederlandse publicaties die recent zijn verschenen. Natuurlijk speelt de terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort een belangrijke rol bij die hausse aan nieuwe boeken, maar dat het niet alleen maar Formule 1 hoeft te zijn, bewijst ook een eigen publicatie van Rob Semmeling over auto- en motorsport in Zuid-Limburg. Hoewel ook daar de naam Verstappen natuurlijk niet onvermeld bijft. Beoordelingen zijn zoals altijd geheel persoonlijk en naar het inzicht van de samensteller. Reacties en commentaren zijn graag welkom via de daarvoor bestemde functie onderaan dit artikel. En het spreekt vanzelf dat we het boek over Wim Loos hierbij buiten beschouwing gelaten hebben, dat is 'hors catégorie', en daarover is al genoeg geschreven. Inschrijven voor een mogelijke tweede druk kan overigens nog steeds.
Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer

Jos & Max – Vader en zoon Verstappen en hun strijd in de Formule 1 ****
De naam van Ivo Pakvis, ondermeer schrijvend voor GP Update, als auteur, doet al hopen op een boek dat met kennis van zaken geschreven is, en de inhoud stelt wat dat betreft zeker niet teleur. Ook de titel spreekt aan, want hoewel er natuurlijk veel over de verrichtingen van vader Jos in de Formule 1 geschreven is, verscheen er merkwaardig genoeg nooit een volwaardig boek over de carrière van de eerste Nederlander die podiumplaatsen in de Formule 1 behaalde. Destijds niet, en ook naderhand niet. Die leemte is hiermee dus ingevuld.
Bij de opzet van het boek wisselen de verhaallijnen van de carrières van Jos en Max Verstappen elkaar af: telkens is er per hoofdstuk een segment 'Jos', gevolgd door een segment 'Max', waarbij de respectievelijke stappen in de loopbanen van beide coureurs naast elkaar worden gelegd. Daarbij laat de auteur tal van oud-coureurs, teambazen en een aantal (overwegend Britse) journalisten aan het woord komen.
Pakvis beschouwt de wereld van de Formule 1 bepaald niet door een oranje bril: een kritische noot wordt bepaald niet geschuwd, bijvoorbeeld als het gaat om bepaalde keuzes in de loopbaan van Jos Verstappen of een teveel aan dadendrang bij Max. Daardoor ontstaat een realistisch beeld van beiden, zowel als coureur als op het menselijk vlak. Bovendien worden er leuke Formule 1-anekdotes opgehaald, van Jos' eerste test op Estoril tot aan diverse handgemenen tussen coureurs die vonden dat een ander in de weg reed.
Het boek loopt door tot september van dit jaar: de Italiaanse Grand Prix en de aflevering van de podcast 'Beyond the grid' over de carrière van Jos Verstappen zijn er nog in meegenomen.
Goed, een paar kleinigheden zijn er altijd. Een paar illustraties waren bijvoorbeeld wellicht leuk geweest. Op de tweede tekstpagina komen we 'Joss the Boss' tegen, wat weliswaar de titel van een Engels boek uit de tachtiger jaren is, maar bij de voornaam van Verstappen toch echt met één s geschreven wordt. Enkele pagina's later staat er 'niet-afzienbare', waar eigenlijk 'afzienbare' bedoeld is. En om nou 1994 het zwartste seizoen uit de F1-historie te noemen... Er waren zeker vergelijkbare jaren, zoals 1958 met Musso, Collins en Lewis-Evans, 1970 met Courage en Rindt, of 1973 met Williamson en Cevert. En natuurlijk was het jaar waarin Jos Verstappen bij Van Merksteijn Motorsport met de Porsche RS Spyder reed, 2008, en niet 2007. Ik was er het hele jaar bij, want ik deed destijds de persberichtgeving voor het team. Maar dat zijn details, die verder niets afdoen aan het lekker leesbaar geschreven boek, het beste dat we tot nu toe over Max en Jos Verstappen gelezen hebben. Een aanrader!
Ivo Pakvis: Jos & Max - Vader en zoon Verstappen en hun strijd in de Formule 1. Uitagve: Ambo-Anthos. ISBN: 978-90-263-4915-7. 192 pagina's, softcover.
