Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div. Luigi Cimarosti: De tovenaar uit Comblain-au-Pont is niet meer.

Gisteren overleed in zijn woonplaats Comblain-au-Pont onder de rook van Spa Francorchamps, de fameuze tuner Luigi Cimarosti. Hij werd 89 jaar oud. Nadat BMW haar fabrieksauto's in het midden van de zeventiger jaren officieel uit het EK Toerwagens had teruggetrokken nam het kleine Luigi Team het estafettestokje met succes over. Grote successen in het EK Toerwagens en de 24U van Francorchamps maakte het team van de tovenaar uit Comblain au Pont wereldberoemd.

LUIGI-A-SPA-1
In 2016 was de hoogbejaarde tuner nog even tijdens de 24U van Francorchamps te gast.

Tekst en Foto's Willem J. Staat/PR

Luigi Cimarosti. De tovenaar uit Comblain-au-Pont is niet meer. Het Belgische Luigi Team beleefde onder zijn leiding in het midden van de zeventiger jaren hoogtij dagen nadat BMW officieel van het EK Toerwagens afscheid had genomen. Jarenlang waren de Luigi BMW's de standaard in het EK Toerwagens.

2019 Luigi 2
De prachtig geprepareerde Luigi BMW's vormden jarenlang de maatstaf in het EK Toerwagens.

In 1976 behaalde het Luigi Team met Jean Xhenceval en Pierre Dieudonné het EK Toerwagen met een BMW 3.0 CSL. Het daaropvolgende jaar wint het team met de combinatie Xhenceval-Dieudonné-Dini de IMSA categorie. In 1978 wint het team de Coupe du Roi ofwel de felbegeerde Beker van de Koning.

Na BMW volgde er een relatie met Alfa Romeo. De Alfa GTV's gingen begin tachtiger jaren meestal voor een klasse-overwinning in het toenmalige EK Toerwagens. In 1994 legde Luigi indirect de basis voor de latere successen van de Dodge Vipers. Het winnen van de GT categorie met de privé geprepareerde Luigi Vipers triggerde bij Chrysler het idee om zelf succesvol iets te gaan doen in de GT-racerij.

Na de BMW periode volgde de Ford Sierra op zowel race-als rally gebied en als laatste project de Vipers

2019 Luigi 3
Voor de kleine grote man uit Comblain-au-Pont is de finishvlag definitief gevallen. De prestaties van zijn kleine team staan voor altijd in de boeken.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet