Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Corvette bevestigt Nicky Catsburg voor Daytona, Sebring en Petit Le Mans

191218 IMSA Corvette
Nicky Catsburg rijdt tijdens de lange IMSA-races in de Corvette met het startnummer 3

Het lijkt niet op te houden met goed nieuws voor Nederlanders in de lange-afstandsracerij. Was er vanmorgen al de aankondiging van Job van Uitert bij United Autosports, nu komt Corvette Racing met het bericht, Nicky Catsburg te hebben vastgelegd voor de lange-afstandsraces in het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Dat betekent dat de Amersfoortse rijder zal uitkomen als teamgenoot van António García en Jordan Taylor in de gloednieuwe Corvette C8.R met het startnummer 3 tijdens de Rolex 24 at Daytona, de Mobil 1 Twelve Hours of Sebring en Motul Petit Le Mans. De andere Corvette wordt bestuurd door Oliver Gavin, Tommy Milner en Marcel Fässler als extra rijder voor de lange-afstandsraces. En hoewel dat nog niet officieel is, hoef je natuurlijk geen helderziende te zijn om te begrijpen dat deze bezettingen ook in Le Mans in actie zullen komen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, archief AUTOSPORT.NL

Bij insiders was het nieuws al enkele weken bekend, maar pas zojuist kwam Corvette met het bericht naar buiten. Blijkbaar moesten er toch nog de nodige organisatorische plooien worden gladgestreken. Nu is de kogel dan definitief door de kerk, waarmee het goede nieuws voor Catsburg een feit is. Enkele weken geleden al verklaarde BMW-sportdirecteur Jens Marquardt dat we ervan mochten uitgaan, dat Catsburg ook in 2020 weer GT3-races voor het Duitse merk rijdt. Als we dan gemakshalve ook maar even aannemen dat ook zijn contract met Hyundai in het WTCR verlengd wordt (als iemand zich ten dienste van het merk heeft opgeofferd, dan is het Catsburg wel!), dan heeft hij dus volgend jaar drie fabriekscontracten, een even riante als unieke positie!

VSAFIA-WECTLM16LC20501
In 2016 was Catsburg met een Larbre-Corvette snelste in de klasse tijdens de testdag in Le Mans

Voor Catsburg is Corvette niet helemaal een onbekend fenomeen: in 2011 reed hij met een Corvette C6.R van het team Exim Bank China tijdens de eerste vier weekeinden van het toenmalige FIA GT1-wereldkampioenschap, met de tweede plaats in de kwalificatierace op Zolder samen met Mike Hezemans als beste resultaat. In 2016 kwam Catsburg met een Corvette van het Franse Larbre Compétition in actie tijdens de testdag voorafgaand aan de 24 Uur van Le Mans. Daarbij reed hij de snelste tijd van de dag in de GTE-Am-klasse. "Blijkbaar waren ze dat bij Corvette nog niet vergeten", zei Catsburg in gesprek met AUTOSPORT.NL.

191218 IMSA Catsburg
Catsburg in Chevrolet-fabrieksoutfit

Corvette moest op zoek naar een nieuwe rijder in de nummer 3 voor de lange-afstandsraces, omdat de Duitser Mike Rockenfeller niet beschikbaar is voor Le Mans vanwege het DTM-weekeinde in het Zweedse Anderstorp, dat komend jaar tijdens Le Mans gepland is. Bij Corvette is het traditie dat de rijders voor Le Mans ook de Amerikaanse lange-afstandsraces rijden, dus dat betekent een mooi programma voor Catsburg, die dan ook erg blij is: "Ik ben extreem verheugd dat ik nu bij Corvette Racing hoor", aldus Catsburg. "Sinds ik in 2011 met de Corvette C6.R en in 2016 tijdens de testdag in Le Mans met de C7.R gereden heb, was het voor mij een droom om op een dag een keer deel te mogen uitmaken van het fabrieksprogramma. Corvette is een legendarisch merk dat in de loop der jaren geweldige resultaten behaald heeft. Ik heb altijd tegen het team opgekeken in sommige van de IMSA-races waarin ik tegen ze reed. De rijdersbezetting is traditioneel extreem sterk en constant en ik ben er echt trots op, daar nu deel van te mogen uitmaken."

2011 catsburg action
Met de Exim Bank-Corvette tijdens het FIA GT1-WK in 2011 op Zolder, waar Catsburg de kwalificatierace won
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet