Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
TCR Series

WTCR: Titel-kemphanen Michelisz en Guerrieri naast elkaar op eerste rij, Ma op pole voor race 2 Sepang

191213 WTCR quzali Mich portret
Norbert Michelisz verschafte zich met twee pole-positions vandaag een prima uitgangspositie

Met Norbert Michelisz (Hyundai) op pole en Esteban Guerreri (Honda) als tweede staan de beide voornaamste titelpretendenten in het FIA WTCR naast elkaar op de eerste startrij voor de derde en afsluitende race van het seizoen. In de top-vijf-shootout, die in het donker onder floodlight plaatsvond, was Michelisz met zijn tijd van 2:13,141 minuten de voltallige concurrentie te snel af, hoewel Guerrieri als enige andere rijder ook binnen de 2:14 wist te blijven. Nicky Catsburg start als vierde en was daarmee de beste Nederlander in de kwalificatie. De pole voor de tweede race ging via de reversed-grid naar Qinghua Ma in de Alfa Romeo.

Tekst: René de Boer (vanuit Sepang, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Nicky Catsburg sloot de eerste heat als snelste af. Met zijn aanvankelijke tijd van 2:13,552 stond hij al een tijdlang bovenaan, maar later verbeterde hij die tijd nog een keer naar 2:13,342 minuten, waarop de concurrentie helemaal geen weerwoord meer had. Michelisz reed in de slotfase naar de tweede plaats, voor de sterke Mikel Azcona. Ook Niels Langeveld deed het met de vijfde tijd bepaald niet onverdienstelijk. De beide Lynk & Co-rijders Muller en Björk daarentegen kwamen niet verder dan de 13e en de 19e plaats, mede als gevolg van maximaal ballastgewicht in hun auto's. Daartussen start Tom Coronel de beide afsluitende races vanaf de 17e plaats.

191213 WTCR QUali Cats
Nicky Catsburg was het snelst in Q1 en start uiteindelijk als beste Nederlander vanaf de vierde plek

Als tiende in Q2 start Qinghua Ma vanwege de 'reversed gird'-regeling met zijn Alfa Romeo vanaf de pole-positon voor de tweede race van het weekeinde. In de sessie was de snelste tijd voor Norbert Michelisz, die bij zijn eerste poging een tijd van 2:13,054 minuten liet noteren, die hij ook zelf niet meer wist te verbeteren. Zijn Hyundai-merkgenoten Nicky Catsburg en Gabriele Tarquini eindigden respectievelijk als tweede en derde, voor Mikel Azcona en best geklasseerde niet-Hyundai-coureur op de vierde plaats. Daarachter staat met Honda-rijder Esteban Guerrieri de tweede belangrijke titelkandidaat. Niels Langeveld stond een tijdlang op de zevende plaats als beste Audi-rijder, een status die hij uiteindelijk moest afstaan aan Fred Vervisch, die in de slotfase nog naar voren reed en als achtste eindigde. Langeveld moest genoegen nemen met de elfde plaats.

191213 WTCR quali donker
Kwalificatie onder de floodlights

In Q3, de traditionele 'shoot-out', mocht Michelisz als eerste aan de bak. Hij opende met een tijd van 2:13,141 minuten, waar niemand verder in de buurt wist te komen. Routinier Tarquini moest zelfs ruim 1,8 seconden op de Hongaar toegeven, terwijl ook Nicky Catsburg in de tweede sector een halve seconde en in de derde sector nog eens drie tienden verloor. Hij kwam uiteindelijk uit op 2:14,586 minuten. Mikel Azcona reed een tijd van 2:14,020 en kwalificeerde zich daarmee aanvankelijk als tweede, wat uiteindelijk de derde startplaats werd als gevolg van een snelle ronde van Guerrieri, die met 1:13,925 minuten de tweede startplaats naast pole-sitter Michelisz op de eerste rij veroverde.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet