Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Denny Hamlin elimineert Joey Logano in titelstrijd met zege Phoenix ISM Raceway

Met een zege in Phoenix redde Denny Hamlin zijn seizoen en elimineerde Penske-coureur in de titelstrijd. Voor de finale op Miami Homestead volgende week bevinden zich maar liefst drie JGR Toyota's en één SHR Ford in de finale. Kyle Busch, Martin Truex Jr, Denny Hamlin(alle drie JGR Toyota) en Kevin Harvick zijn de vier coureurs die volgende week om de fel begeerde MEN's Cup titel zullen strijden.

2019 Hamlin 2
Na een verknalde wedstrijd op Texas beloofde Hamlin zijn crew op ISM Raceway te winnen. Hij maakte die belofte volledig waar. Kijk eens naar de enorme vreugde van zijn FedEx crew.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

Denny Hamlin elimineert Joey Logano in titelstrijd met zege Phoenix ISM Raceway
Voor de eerste maal sinds de introductie van de play-offs in 2014 maakt Denny Hamlin weer kans op de titel. Na een spin vorige week op de Texas Motor Speedway bevond Hamlin zich in de tussenstand van de playoffs in de gevarenzone. Maar de JGR Toyota-rijder was vastbesloten om op ISM Raceway in Phoenix te winnen en de laatste plek in de "Final Four" te bemachtigen. Tot een neutralisatie negen ronden voor het einde had Hamlin de wedstrijd goed onder controle. In de 312 ronden tellende wedstrijd reed Denny er overigens 143 aan de leiding.

2019 Hamlin ISM 1
Grote feestvreugde bij Hamlin's crew.

Denny Hamlin: "Dit was één van de beste auto's die ik ooit gehad heb. Ik heb gepusht voor alles wat ik in huis had. Toen ik meer dan 10 seconden voorsprong had, hoopte ik niet dat er een neutralisatie zou komen, want ik wilde zoveel mogelijk mensen op een ronde zetten."

Hamlin was woedend toen de gele vlag negen ronden voor het einde gezwaaid werd en sloeg van woede zijn vuisten op het stuur. Hamlin maakte het ongebruikelijke besluit om evenals Ryan Blaney voor slechts twee banden te gaan. Met nog drie ronden voor de boeg reden beiden naast elkaar. Hamlin had een uitstekende start en nam de leiding terwijl Kyle Busch met een tweede een buffer tegen Blaney vormde.

Voor Hamlin, die tevens de Daytona 500 won, betekende het zijn zesde seizoensoverwinning.Na de finish jumpte Hamlin direct richting zijn crew die hij na vorige week beloofd had om werkelijk alles te geven.

Denny Hamlin: "Dit racing team heeft zo hard gewerkt en verdient het om hier te zijn. Vorige week had ik hen verteld om alles te geven voor de fout die ik gemaakt had" Voor het derde achtereenvolgende jaar is Chevrolet niet in de finale op Miami Homestead vertegenwoordigd.

2019 Busch 1
Kyle Busch vormde in de slotfase een buffer voor Hamlin.

Overigens bezorgde Denny Hamlin het team van Joe Gibbs Racing haar 18e Cup-overwinning dit seizoen! Daarmee kwam het team in de eeuwige ranglijst op gelijke hoogte met het team van Hendrick Motorsports dat in het verleden ook 18 overwinningen binnen één seizoen wist te behalen.

Chase Elliott, Kyle Larson, Ryan Blaney en Joey Logano werden op PIR in de titelstrijd uitgeschakeld. Logano had zijn titel graag wil prolongeren maar een technisch probleem wierp hem aan het begin van het allerlaatste segment ver terug. Van alle vier titelkandidaten volgende week is Hamlin de enige die nog nooit de Cup gewonnen heeft. In 2010 en 2014 verspeelde hij twee kansen en speelde in de daaropvolgende jaren geen enkele rol meer.

Kevin Harvick
Kevin Harvick wacht volgende week een zware klus. Kan hij drie Toyota titelkandidaten verslaan?

Elliott verspeelde zijn kansen met een crash tegen de muur in het laatste segment. Een mechanisch probleem op Martinsville, een crash in Texas en een klapband op PIR betekende het einde van titelcampagne.Chase Elliott: "Gewoon een voortzetting van de afgelopen twee weken. Ik dacht dat we ons in een solide positie bevonden. Geen idee waarom de band het begaf. De laatste drie weken waren zwaar genoeg."\

Het eerste wedstrijdsegment werd door Denny Hamlin gewonnen terwijl Joey Logano het tweede op zijn wist te schrijven.Joey Logano: "Mijn auto veranderde van een auto die perfect was tot één die niet meer in dezelfde ronde als de leiders wist te blijven. Dit werd veroorzaakt door een verandering in de luchtdruk. Ik begrijp het niet helemaal maar wat maakt het nog uit!"

Playoffs ISM Hamlin 2019
Maar liefst 18 overwinningen voor de JGR race-organisatie dit jaar en drie titelkandidaten in de finale a.s. weekend.

Uitslag Blue Green Vacations 500 ISM Raceway
1. Denny Hamlin Toyota 312 ronden
2. Kyle Busch Toyota 312 ronden
3. Ryan Blaney Ford 312 ronden
4. Kyle Larson Chevrolet 312 ronden
5. Kevin Harvick Ford 312 ronden
6. Martin Truex Toyota 312 ronden
7. Erik Jones Toyota 312 ronden
8. Clint Bowyer Ford 312 ronden
9. Joey Logano Ford 312 ronden
10.Brad Keselowski Ford 312 ronden
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet